Ερώτηση
Ποια ήταν η Ασταρώθ;
Απάντηση
Η Ασταρώθ ήταν το όνομα μιας θεάς της Φοινίκης, που αναφέρεται στις Γραφές ως "η θεά των Σιδωνίων" (Α΄ Βασιλέων 11:33) και είναι ένας από τους ψεύτικους θεούς που απομάκρυναν τον βασιλιά Σολομώντα από την αλήθεια (Α΄ Βασιλέων 11:5). Η Ασταρώθ ήταν γνωστή σε άλλους πολιτισμούς ως Ιστάρ ή Αστάρτη ("Αστέρι"). Αιώνες αργότερα, η λατρεία της Ασταρώθ μετατράπηκε σε λατρεία της Αφροδίτης σε ορισμένες ελληνικές επαρχίες.
Η Ασταρώθ αναφέρεται συχνά μαζί με τον Βάαλ, και οι δύο θεωρούνταν σύζυγοι, ο ένας συμπλήρωμα του άλλου (βλ. Κριτές 2:13, 3:7, 10:6, Α΄ Σαμουήλ 12:10). Στην πραγματικότητα, η φράση οι Βααλείμ και οι Ασταρώθ μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως γενικός όρος για όλους τους ειδωλολατρικούς θεούς και θεές στις διάφορες μορφές τους.
Στη θεολογία των Χαναναίων, η Ασερά και η Ασταρώθ είναι στενά συνδεδεμένες και τα ονόματά τους έχουν κοινή προέλευση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου, η Ασερά και η Ασταρώθ ήταν μία και η αυτή θεά στη Βαβυλώνα, αλλά "στη Δύση ... η Ασερά και η Ασταρώθ άρχισαν να διακρίνονται η μία από την άλλη, καθώς η Ασερά ήταν αποκλειστικά η θεά της γονιμότητας, ενώ η Ασταρώθ πέρασε σε θεά της σελήνης".
Ορισμένοι μελετητές διακρίνουν την Ασταρώθ και την Ασερά, λέγοντας ότι η Ασταρώθ είναι το προσωπικό όνομα της θεάς, ενώ η Ασερά είναι το όνομα της εικόνας της. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι, όταν ο βασιλιάς Ιωσίας έκοψε "τους Ασερίμ" (Β΄ Βασιλέων 23:14), κατέστρεφε τους ψηλούς τόπους που είχε φτιάξει ο Σολομώντας "για την Αστάρτη, το βδέλυγμα των Σιδωνίων" (στίχος 13). Αν αυτό είναι σωστό, τότε μια Ασερά είναι ένας σκαλιστός στύλος ή ένας άκρατος κορμός δέντρου που στήθηκε προς τιμήν της Ασταρώθ.
Ο Κύριος Θεός, μέσω του Μωυσή, απαγόρευσε τη λατρεία της Ασταρώθ και όλων των άλλων ψεύτικων θεών. Παρά τις σαφείς οδηγίες του Θεού, η λατρεία της Ασταρώθ αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα στον Ισραήλ. Η εποχή των κριτών μαστιζόταν από επανειλημμένα ξεσπάσματα της λατρείας της Ασταρώθ. Καθώς ο Σολομώντας διολίσθησε στην ειδωλολατρία, μία από τις ειδωλολατρικές θεότητες που έφερε στο βασίλειο ήταν η Αστάρτη (Α΄ Βασιλέων 11:5): "Και ο Σολομώντας έπραξε πονηρά μπροστά στον Κύριο ... και ο Κύριος οργίστηκε ενάντια στον Σολομώντα" (εδάφια 6, 9).
Η Ασταρώθ και οι εικόνες που έφτιαξαν οι άνθρωποι προς τιμήν της είναι νεκροί, ψεύτικοι θεοί:
"Τα είδωλά τους είναι ασήμι και χρυσάφι,
έργα χεριών ανθρώπων.
Στόμα έχουν και δεν μιλούν.
Μάτια έχουν και δεν βλέπουν.
Αυτιά έχουν και δεν ακούν,
ρουθούνια έχουν και όσφρηση δεν έχουν.
Χέρια έχουν και δεν ψηλαφούν,
πόδια έχουν και δεν περπατούν,
ούτε μιλούν με τον λάρυγγά τους" (Ψαλμός 115:4-7).
Αντίθετα, "ο Θεός μας είναι στον ουρανό, όλα όσα θέλησε δημιούργησε" (Ψαλμός 115:3).
English
Ποια ήταν η Ασταρώθ;