settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τη λευκή μαγεία;

Απάντηση


Η λευκή μαγεία περιγράφεται ως «καλή» μαγεία, σε αντίθεση με τη μαύρη μαγεία η οποία χρησιμοποιεί τις δυνάμεις των πονηρών πνευμάτων. Οι απόψεις διαφέρουν ως προς τις διαφορές της μαύρης από τη λευκή μαγεία και ποικίλουν από την ιδέα πως πρόκειται για ακριβώς το ίδιο πράγμα με διαφορετικά ονόματα έως την πεποίθηση πως είναι τελείως διαφορετικές, ιδιαίτερα στην πρόθεση και στους σκοπούς των. Η Αγία Γραφή δεν κάνει διάκριση μεταξύ «καλής» και «κακής» μαγείας. Όσον αφορά τη Γραφή, η μαγεία είναι μαγεία. Οι Γραφές δεν κάνουν διάκριση στο κατά πόσον υποτίθεται πως η μαγεία χρησιμοποιείται για καλό ή για κακό. Όλη η μαγεία απαγορεύεται διότι επικαλείται πηγή δύναμης που δεν ανήκει στον Θεό.

Αυτοί που ασκούν τη λευκή μαγεία, συχνά αποκαλείται και γουίκα, λατρεύουν τη Δημιουργία και όχι τον Δημιουργό, κι ενώ ενδέχεται να μην επικαλούνται τον Διάβολο ή τα πονηρά πνεύματα, επικαλούνται συχνά τη «μητέρα γη», αγγέλους ή/και στοιχεία. Το βασικό θέμα της μαγείας είναι, «αν δεν βλάπτει, κάνε αυτό που θέλεις». Πολλοί που ανακατεύονται με τη λευκή μαγεία αυτοαποκαλούνται γουίκανς, είτε πραγματικά είναι είτε όχι. Αν και η γουίκα είναι αρκετά ανοικτή και υπάρχουν αρκετές «αποχρώσεις» και θεολογικές θέσεις εντός του πλαισίου της πίστης αυτής, υπάρχουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις, πρακτικές και παραδόσεις οι οποίες συνδέουν τους οπαδούς της λευκής μαγείας με την γουίκα.

Είτε η πρόθεση είναι να λατρέψει κάποιος τη «μητέρα» γη, τα στοιχεία ή τους αγγέλους κι ο σκοπός του να κάνει μόνο καλό, η πραγματικότητα είναι ότι απολύτως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ λευκής και μαύρης μαγείας διότι και οι δύο λατρεύουν κάτι άλλο εκτός από τον Θεό. Είναι φοβερή η σκέψη πως οι οπαδοί της λευκής μαγείας προσεύχονται χωρίς να το ξέρουν και ικετεύουν τον ίδιο θεό που οι οπαδοί της μαύρης μαγείας παρακαλούν –τον Διάβολο.

Μέσα σ' όλη την Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, όλες οι μορφές της μαγείας βρίσκονται σε αντίθεση με τον νόμο του Θεού και καταδικάζονται (Δευτερονόμιο 18:10-16, Λευιτικό 19:26, 31, 20:27, Πράξεις 13:8-10). Οι μάγοι του Φαραώ προσπάθησαν ν' αντιγράψουν τα θαύματα που έκαναν ο Μωυσής με τον Ααρών χρησιμοποιώντας τις «μυστικές τέχνες», που αναφέρονται (Έξοδος 7:11, 8:7) και πρόκειται για «τελετουργίες ή τελετές που ασκούν οι μάγοι να επιτύχουν τον σκοπό τους: ξόρκια, μάγια, μαγικές λέξεις, φυλαχτά, γούρια» κ.λπ.

Ο απόστολος Παύλος κατηγόρησε τον Ελύμα τον μάγο αποκαλώντας τον «γιο του Διαβόλου» που ήταν γεμάτος με «κάθε είδους δόλο και ραδιουργία» και «διέστρεφε τους ίσιους δρόμους του Κυρίου» (Πράξεις 13:10). Πουθενά στην Αγία Γραφή δεν παρουσιάζεται κάποιος μάγος με καλή έννοια. Όλοι καταδικάζονται από τον Θεό.

Οι Γραφές λένε ότι ο Θεός μισεί όλη τη μαγεία. Γιατί; Διότι δεν προέρχεται από τον Θεό. Ο Διάβολος εξαπατά τους ανθρώπους κάνοντας τους να πιστέψουν ότι η λευκή μαγεία είναι ωφέλιμη. Μπορεί να το κάνει αυτό διότι υποκρίνεται πως είναι άγγελος του φωτός (Β΄ Κορινθίους 11:14), αλλά η επιθυμία του είναι να παγιδέψει τις ψυχές όσων περισσοτέρων μπορεί. Η Γραφή προειδοποιεί για το ποιος είναι και ποιες οι μεθοδείες του. «Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε επειδή ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί.» (Α΄ Πέτρου 5:8).

«Το Πνεύμα, μάλιστα, λέει με σαφήνεια ότι στους έσχατους καιρούς μερικοί θα αποστατήσουν από την πίστη, προσέχοντας σε πνεύματα πλάνης και σε διδασκαλίες δαιμονίων» (Α΄ Τιμόθεον 4:1). Αληθινή πνευματική δύναμη πηγάζει μόνο από τον Θεό, από μια σωστή σχέση μαζί Του δια της πίστης στον Ιησού Χριστό και από το Άγιο Πνεύμα που ζει στις καρδιές των πιστών.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τη λευκή μαγεία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries