settings icon
share icon
Ερώτηση

Από πότε υπάρχει η εκκλησία;

Απάντηση


Η εκκλησία υπάρχει από την ημέρα της Πεντηκοστής, πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, όταν ο Ιησούς πέθανε και αναστήθηκε. Η λέξη «εκκλησία» είναι σύνθετη, αποτελούμενη από τις λέξεις «εκ» και «καλώ», που μαζί σημαίνουν «καλώ έξω» και «συγκαλώ», και παίρνει το νόημα «καλώ έξω από τον κόσμο για τον Θεό». Η λέξη χρησιμοποιείται σε όλη την Γραφή και αναφέρεται σ' εκείνους που έχουν αναγεννηθεί (Ιωάννης 3:3) δια της πίστης τους στον θάνατο και την ανάσταση τού Ιησού (Ρωμαίους 10:9–10). Η λέξη εκκλησία, όταν αναφέρεται σε όλους τους πιστούς σε όλον τον κόσμο, γίνεται συνώνυμη με τον όρο Σώμα τού Χριστού (Εφεσίους 1:22–23, Κολοσσαείς 1:18).

Η λέξη εκκλησία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Καινή Διαθήκη στον Ματθαίο 16, όπου λέει ο Ιησούς στον Πέτρο, «Εσύ είσαι ο Πέτρος, και επάνω σ' αυτήν την πέτρα θα κτίσω την εκκλησία μου· και πύλες άδη δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της.» (εδάφιο 18). Η «πέτρα» εδώ είναι η διακήρυξη του Πέτρου, «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός τού ζωντανού Θεού» (εδάφιο 16). Η αλήθεια αυτή είναι το θεμέλιο της Εκκλησίας που μένει σταθερό για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. Καθένας που κάνει την αλήθεια αυτή θεμέλιο της δικής του ζωής, γίνεται μέλος τής Εκκλησίας τού Χριστού (Πράξεις 16:31).

Τα λόγια τού Χριστού «θα κτίσω την εκκλησία μου» ήταν μια πρόρρηση αυτού που θα συνέβαινε όταν θα έστελνε το Άγιο Πνεύμα να κατοικήσει στους πιστούς (Ιωάννης 15:26–27, 16:13). Ο Χριστός έμελλε να υποστεί τον σταυρό και να βιώσει την ανάσταση από τους νεκρούς. Αν και οι μαθητές κατανόησαν μερικώς τα λόγια Του, η εκπλήρωση όλων όσων ο Χριστός ήρθε να πραγματοποιήσει δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Ο Χριστός, μετά την ανάστασή Του, δεν επέτρεψε στους ακόλουθούς Του να ξεκινήσουν το έργο που τους είχε αναθέσει, δηλαδή να μαθητεύσουν τα έθνη (Ματθαίος 28:19–20), μέχρι τη στιγμή που θα ερχόταν μέσα τους το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 1:4–5).

Το βιβλίο των Πράξεων αφηγείται με λεπτομέρειες το ξεκίνημα της εκκλησίας και την θαυματουργική της εξάπλωση με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Δέκα ημέρες αφότου ο Χριστός αναλήφθηκε στον Ουρανό (Πράξεις 1:9), έλαβε χώρα η έκχυση του Αγίου Πνεύματος πάνω στους 120 ακόλουθους τού Χριστού, που την πρόσμεναν με προσευχή (Πράξεις 1:15, 2:1–4). Οι ίδιοι μαθητές που είχαν λιποψυχήσει από φόβο μήπως τους ταυτίσουν με τον Ιησού (Μάρκος 14:30, 50), ξαφνικά ενδυναμώθηκαν ώστε διακήρυξαν με θάρρος το ευαγγέλιο τού αναστημένου Μεσσία, επιβεβαιώνοντας το μήνυμά τους με θαυματουργικά σημεία και τεράστια (Πράξεις 2:4, 38–41, 3:6-7, 8:7). Χιλιάδες Ιουδαίοι από όλα τα μέρη του κόσμου βρίσκονταν στην Ιερουσαλήμ για τη Γιορτή της Πεντηκοστής. Άκουσαν το ευαγγέλιο στη δική τους γλώσσα (Πράξεις 2:5–8), και πίστεψαν πολλοί (Πράξεις 2:41, 4:4). Εκείνοι που σώζονταν, βαπτίζονταν και προστίθονταν καθημερινά στην εκκλησία. Όταν ξέσπασε διωγμός, οι πιστοί διασκορπίστηκαν φέρνοντας το μήνυμα του ευαγγελίου όπου πήγαιναν, κι έτσι η εκκλησία εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλα τα μέρη τού τότε γνωστού κόσμου (Πράξεις 8:4, 11:19–21).

Το ξεκίνημα της εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ έγινε με Ιουδαίους αλλά η εκκλησία γρήγορα συμπεριέλαβε και άλλες ομάδες ανθρώπων. Ο Φίλιππος ευαγγελίστηκε τους Σαμαρείτες (Πράξεις 8). Στις Πράξεις 10 ο Θεός έδωσε ένα όραμα στον Πέτρο, που τον βοήθησε ν' αντιληφθεί πως το μήνυμα της σωτηρίας δεν περιοριζόταν μόνο στους Ιουδαίους αλλά απευθυνόταν στον καθένα που θα το πίστευε (Πράξεις 10:34–35, 45). Η σωτηρία τού Αιθίοπα ευνούχου (Πράξεις 8:26–39) και του Ρωμαίου εκατόνταρχου Κορνηλίου (Πράξεις 10) έπεισε τους Ιουδαίους πιστούς ότι η Εκκλησία τού Θεού ήταν ευρύτερη απ' ό,τι νόμιζαν. Η θαυματουργική κλήση του Παύλου στο δρόμο προς την Δαμασκό (Πράξεις 9:1–19) προετοίμασε το έδαφος για μια ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση τού ευαγγελίου στους εθνικούς (Ρωμαίους 15:16, Α΄ Τιμόθεον 2:7).

Τα προφητικά λόγια τού Ιησού προς τον Πέτρο πριν την σταύρωση είχαν αποδειχθεί αληθή. Αν και ο διωγμός και οι «πύλες του Αδη» είχαν εναντιωθεί σ' αυτά, η εκκλησία αύξανε και γινόταν πιο δυνατή. Στο Αποκάλυψη 7:9 έχουμε μια εικόνα της Εκκλησίας όπως την σχεδίασε ο Θεός να είναι: «Ύστερα απ' αυτά είδα, και ξάφνου ένα μεγάλο πλήθος το οποίο κανένας δεν μπορούσε να απαριθμήσει, από κάθε έθνος και φυλές και λαούς και γλώσσες, οι οποίοι στέκονταν μπροστά στον θρόνο και μπροστά στο Αρνίο, ντυμένοι με λευκές στολές και έχοντας στα χέρια τους φοίνικες.» Η εκκλησία που ο Χριστός ξεκίνησε θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι την ημέρα που Εκείνος θα έρθει για μας (Ιωάννης 14:3, Α΄ Θεσσαλονικείς 4:16–17), και είμαστε ενωμένοι μαζί Του για πάντα ως η νύφη Του (Εφεσίους 5:27, Β΄ Κορινθίους 11:2, Αποκάλυψη 19:7).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Από πότε υπάρχει η εκκλησία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries