settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η αιώνια ζωή;

ΑπάντησηΌταν η Γραφή κάνει λόγο για αιώνια ζωή, αναφέρεται σ’ ένα δώρο τού Θεού που προσφέρεται μόνο «διαμέσου του Ιησού Χριστού τού Κυρίου μας» (Ρωμαίους 6:23). Αυτό το δώρο έρχεται σε αντίθεση με τον «θάνατο» που είναι το φυσικό αποτέλεσμα τής αμαρτίας.

Το δώρο τής αιώνιας ζωής δίνεται σ’ εκείνους που πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι «η ανάσταση και η ζωή» (Ιωάννης 11:25). Το γεγονός ότι αυτή η ζωή είναι «αιώνια», δείχνει ότι είναι αέναη ζωή — συνεχίζεται στο διηνεκές χωρίς τέλος.

Είναι λάθος, ωστόσο, να θεωρούμε την αιώνια ζωή ως μια ατελείωτη διαδοχή ετών. Η κοινή λέξη τής Καινής Διαθήκης «αιώνιος» φέρει την ιδέα τής ποιότητας καθώς και της ποσότητας. Στην πραγματικότητα, η αιώνια ζωή δεν συνδέεται καθόλου με τα «χρόνια», καθώς είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο. Η αιώνια ζωή μπορεί να λειτουργήσει έξω και πέρα από τον χρόνο, καθώς και μέσα στον χρόνο.

Για τον λόγο αυτόν, η αιώνια ζωή μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι που οι χριστιανοί βιώνουν τώρα. Οι πιστοί δεν χρειάζεται να «περιμένουν» την αιώνια ζωή, γιατί δεν είναι κάτι που ξεκινάει όταν πεθαίνουν. Αντιθέτως, η αιώνια ζωή αρχίζει την στιγμή που ένας άνθρωπος ασκεί πίστη στον Χριστό. Είναι τωρινή μας κατοχή. Στον Ιωάννη 3:36 λέει, «Όποιος πιστεύει στον Υιό, έχει αιώνια ζωή…». Παρατηρήστε πως ο πιστός «έχει» (ενεστώτας) αυτήν την ζωή. Βρίσκουμε παρόμοια σύνταξη σε ενεστώτα χρόνο στον Ιωάννη 5:24 και 6:47. Το επίκεντρο τής αιώνιας ζωής δεν βρίσκεται στο μέλλον μας αλλά στην παρούσα θέση μας εν Χριστώ.

Η Αγία Γραφή συνδέει άρρηκτα την αιώνια ζωή με το Πρόσωπο τού Ιησού Χριστού. Το Ιωάννης 17:3 είναι μια σημαντική περικοπή υπό αυτό το πρίσμα, καθώς ο Ιησούς προσεύχεται, «Και αυτή είναι η αιώνια ζωή, το να γνωρίζουν εσένα τον μόνον αληθινό Θεό, και εκείνον τον οποίο απέστειλες, τον Ιησού Χριστό». Εδώ, ο Ιησούς εξομοιώνει την «αιώνια ζωή» με την γνώση τού Θεού και του Υιού. Δεν υπάρχει γνώση τού Θεού χωρίς τον Υιό, γιατί μέσω τού Υιού ο Πατέρας αποκαλύπτεται στους εκλεκτούς (Ιωάννης 17:6, 14:9).

Αυτή η ζωοποιός γνώση τού Πατέρα και του Υιού είναι μια αληθινή, προσωπική γνώση και όχι απλώς μια ακαδημαϊκή αντίληψη. Θα υπάρξουν μερικοί την ημέρα τής Κρίσης που είχαν ισχυριστεί ότι ήταν ακόλουθοι τού Χριστού αλλά ποτέ δεν είχαν μια σχέση μαζί Του. Σ’ αυτούς που ψευδώς ομολογούν πίστη, ο Ιησούς θα πει «Ποτέ δεν σας γνώρισα· φεύγετε από μένα εσείς που εργάζεστε την ανομία» (Ματθαίος 7:23). Ο απόστολος Παύλος έθεσε στόχο του να γνωρίσει τον Κύριο και συνέδεσε αυτήν την γνώση με την ανάσταση από τους νεκρούς: «Για να γνωρίσω αυτόν, και την δύναμη τής ανάστασής του, και την κοινωνία τών παθημάτων του, συμμορφούμενος με τον θάνατό του· αν κατά κάποιον τρόπο φτάσω στην εξανάσταση τών νεκρών.» (Φιλιππησίους 3:10-11).

Στην νέα Ιερουσαλήμ, ο απόστολος Ιωάννης βλέπει ένα ποτάμι να ρέει από «τον θρόνο τού Θεού και του Αρνίου» και «από δω κι από κει από το ποτάμι ήταν το δέντρο της ζωής... και τα φύλλα του είναι για τη θεραπεία τών εθνών» (Αποκάλυψη 22:1-2). Στην Εδέμ, επαναστατήσαμε ενάντια στον Θεό κι εκδιωχθήκαμε από το δέντρο τής ζωής (Γένεση 3:24). Ο Θεός, τελικώς, αποκαθιστά με την χάρη Του την πρόσβασή μας στο δέντρο τής ζωής. Αυτή η πρόσβαση παρέχεται μέσω τού Ιησού Χριστού, του Αμνού τού Θεού που πήρε επάνω Του την αμαρτία τού κόσμου (Ιωάννης 1:29).

Αυτήν τη στιγμή, κάθε αμαρτωλός καλείται να γνωρίσει τον Χριστό και να λάβει αιώνια ζωή: «και όποιος διψάει, ας έρθει· και όποιος θέλει, ας παίρνει δωρεάν το νερό τής ζωής» (Αποκάλυψη 22:17).

Πώς μπορείς να ξέρεις ότι έχεις αιώνια ζωή; Πρώτα απ’ όλα, ομολόγησε τις αμαρτίες σου ενώπιον τού άγιου Θεού μας. Δέξου, κατόπιν, την πρόνοια τού Θεού σε σένα, για Σωτήρα. «Καθένας που θα επικαλεστεί το όνομα τού Κυρίου θα σωθεί» (Ρωμαίους 10:13). Ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός τού Θεού, πέθανε για τις αμαρτίες σου και αναστήθηκε την τρίτη μέρα. Πίστεψε τα καλά νέα· πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό και θα σωθείς (Πράξεις 10:16-31, Ρωμαίους 10:9-10).

Ο Ιωάννης το θέτει τόσο απλά: «Ο Θεός έδωσε σε μας αιώνια ζωή, και αυτή η ζωή είναι μέσα στον Υιό του. Εκείνος που έχει τον Υιό, έχει τη ζωή· εκείνος που δεν έχει τον Yιό τού Θεού, τη ζωή δεν έχει» (Α΄ Ιωάννου 5:11-12).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η αιώνια ζωή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries