settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η Βίβλος;

Απάντηση


Η λέξη «Βίβλος» προέρχεται από τη Λατινική και την Ελληνική λέξη που σημαίνει «το βιβλίο», ένα ταιριαστό όνομα, δεδομένου ότι η Βίβλος είναι ένα βιβλίο για όλους τους ανθρώπους, όλων των εποχών. Είναι ένα βιβλίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην κατηγορία του.

Εξήντα έξι διαφορετικά βιβλία συνθέτουν την Αγία Γραφή. Σ΄ αυτά συμπεριλαμβάνονται νομικά βιβλία όπως το Λευιτικό και το Δευτερονόμιο, ιστορικά βιβλία όπως του Έσδρα και οι Πράξεις, ποιητικά βιβλία όπως οι Ψαλμοί και ο Εκκλησιαστής, προφητικά βιβλία όπως του Ησαΐα και η Αποκάλυψη, βιογραφίες όπως το Κατά Ματθαίο και το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο και επιστολές (επίσημες επιστολές) όπως Προς Τίτο και Εβραίους.

Οι Συγγραφείς
Περίπου 40 διαφορετικοί συγγραφείς συνέβαλαν στην συγγραφή της Αγίας Γραφής, η οποία γράφτηκε σε μια περίοδο περίπου 1500 χρόνων. Οι συγγραφείς ήταν βασιλιάδες, ψαράδες, ιερείς, αξιωματούχοι, αγρότες, βοσκοί και γιατροί. Από όλη αυτή τη ποικιλία πηγάζει μια απίστευτη ενότητα, με κοινά θέματα πλήρως συνυφασμένα.

Η ενότητα της Αγίας Γραφής έχει να κάνει τελικά με το γεγονός ότι έχει ένα Συγγραφέα – τον ίδιο τον Θεό. Η Αγία Γραφή είναι «Θεόπνευστη» (Β΄ Τιμόθεο 3:16). Οι άνθρωποι που έκαναν τη συγγραφή έγραψαν ακριβώς ότι ήθελε ο Θεός να γράψουν και το αποτέλεσμα ήταν ο τέλειος και άγιος Λόγος του Θεού (Ψαλμοί 12:6, Β΄ Πέτρου 1:21).

Τα Τμήματα
Η Αγία Γραφή χωρίζεται σε δύο κυρίως μέρη: την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη. Εν συντομία, η Παλαιά Διαθήκη είναι η ιστορία ενός έθνους και η Καινή Διαθήκη είναι η ιστορία ενός Ανθρώπου. Το έθνος ήταν ο τρόπος του Θεού για να φέρει τον Άνθρωπο – Ιησού Χριστό – στο κόσμο.

Η Παλαιά Διαθήκη περιγράφει την ίδρυση και την διατήρηση του έθνους του Ισραήλ. Ο Θεός υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ για να ευλογήσει ολόκληρο το κόσμο (Γένεση 12:2-3). Μόλις το Ισραήλ ιδρύθηκε ως έθνος, ο Θεός έθεσε μια οικογένεια εντός του έθνους διαμέσου της οποίας θα ερχόταν η ευλογία: την οικογένεια του Δαβίδ (Ψαλμός 89:3-4). Στη συνέχεια, υποσχέθηκε ότι από την οικογένεια του Δαβίδ θα προερχόταν ένας Άνδρας που θα έφερνε την ευλογία (Ησαΐας 11:1-10).

Η Καινή Διαθήκη περιγράφει με λεπτομέρεια τον ερχομό του εν λόγω Ανδρός. Το όνομά Του ήταν Ιησούς και εκπλήρωσε τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης καθώς έζησε μια τέλεια ζωή, πέθανε για να γίνει ο Σωτήρας και Αναστήθηκε.

Ο Κεντρικός Χαρακτήρας
Ο Ιησούς είναι ο κεντρικός χαρακτήρας στην Αγία Γραφή – ολόκληρο το βιβλίο είναι πραγματικά γι΄ Αυτόν. Η Παλαιά Διαθήκη προφητεύει τον ερχομό Του και θέτει τις βάσεις για την είσοδό Του στο κόσμο. Η Καινή Διαθήκη περιγράφει τον ερχομό και το έργο Του για να φέρει τη σωτηρία στον αμαρτωλό κόσμο μας.

Ο Ιησούς είναι κάτι περισσότερο από μια ιστορική φυσιογνωμία, στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο από άνθρωπος. Είναι ο Θεός ενσαρκωμένος και ο ερχομός Του ήταν το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία του κόσμου. Ο Θεός έγινε άνθρωπος με σκοπό να μας δώσει μια καθαρή, κατανοητή εικόνα του Ποιος είναι. Πως είναι ο Θεός; Είναι σαν τον Ιησού; Ο Ιησούς είναι ο Θεός σε ανθρώπινη μορφή (Κατά Ιωάννη 1:14, 14:9).

Μια Σύντομη Περίληψη
Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο και τον τοποθέτησε σε ένα τέλειο περιβάλλον, ωστόσο, ο άνθρωπος επαναστάτησε ενάντια στον Θεό και ξέπεσε από αυτό για το οποίο ο Θεός τον προόρισε. Ο Θεός καταράστηκε το κόσμο εξαιτίας της αμαρτίας αλλά ταυτόχρονα έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο αποκατάστασης της ανθρωπότητας και όλης της δημιουργίας στην αρχική τους δόξα.

Ως μέρος του λυτρωτικού Του σχεδίου, ο Θεός κάλεσε τον Αβραάμ από τη Βαβυλωνία στη Χαναάν (περίπου το 2000 π.Χ.). Ο Θεός υποσχέθηκε στον Αβραάμ, στον γιο του Ισαάκ και στον εγγονό του Ιακώβ (που λεγόταν επίσης Ισραήλ) ότι θα ευλογήσει το κόσμο μέσω ενός απόγονου τους. Η οικογένεια του Ισραήλ μετανάστευσε από τη Χαναάν στην Αίγυπτο, όπου αυξήθηκαν και έγιναν ένα έθνος.

Το 1400 π.Χ. περίπου, ο Θεός οδήγησε τους απόγονους του Ισραήλ έξω από την Αίγυπτο κάτω από τις οδηγίες του Μωυσή και τους έδωσε τη Γη της Επαγγελίας, τη Χαναάν, γι΄ αυτούς. Ο Θεός έδωσε στο λαό του Ισραήλ το Νόμο και έκανε μια διαθήκη μαζί τους. Εάν θα έμεναν πιστοί στον Θεό και δεν ακολουθούσαν την ειδωλολατρία των γειτονικών εθνών, τότε θα ευημερούσαν. Εάν ξεχνούσαν τον Θεό και ακολουθούσαν τα είδωλα, τότε ο Θεός θα κατέστρεφε το έθνος τους.

Περίπου 400 χρόνια αργότερα, κατά τη βασιλεία του Δαβίδ και του γιου του Σολομώντα, το Ισραήλ σταθεροποιήθηκε σ΄ ένα μεγάλο και ισχυρό βασίλειο. Ο Θεός υποσχέθηκε στο Δαβίδ και στο Σολομώντα ότι ένας απόγονός τους θα κυβερνούσε ως αιώνιος βασιλιάς.

Μετά τη βασιλεία του Σολομώντα, το έθνος του Ισραήλ χωρίστηκε. Οι δέκα φυλές του Βορρά ονομάστηκαν «Ισραήλ» και κράτησε 200 χρόνια πριν ο Θεός τους κρίνει για την ειδωλολατρία τους. Η Ασσυρία αιχμαλώτισε το Ισραήλ το 721π.Χ. Οι δύο φυλές στο Νότο ονομάστηκαν «Ιουδαία» και κράτησαν λίγο περισσότερο αλλά τελικά και αυτοί επίσης απομακρύνθηκαν από τον Θεό. Η Βαβυλώνα τους αιχμαλώτισε το 600 π.Χ.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, ο Θεός κατά χάρη επέστρεψε ένα υπόλοιπο των αιχμαλώτων στο τόπο τους. Η Ιερουσαλήμ, η πρωτεύουσα ξαναχτίστηκε γύρω στο 444 π.Χ. και το Ισραήλ για μια φορά ακόμα απέκτησε εθνική ταυτότητα. Έτσι, η Παλαιά Διαθήκη τελειώνει.

Η Καινή Διαθήκη ξεκίνησε περίπου 400 χρόνια αργότερα με τη γέννηση του Ιησού Χριστού στη Βηθλεέμ. Ο Ιησούς ήταν ο απόγονος της υπόσχεσης στον Αβραάμ και τον Δαβίδ, Αυτός που θα εκπληρώσει το σχέδιο του Θεού για την λύτρωση της ανθρωπότητας και την αποκατάσταση της δημιουργίας. Ο Ιησούς με πίστη ολοκλήρωσε το έργο Του – πέθανε για την αμαρτία και Αναστήθηκε. Ο θάνατος του Ιησού είναι η βάση της νέας διαθήκης με το κόσμο. Όσοι πιστέψουν στον Ιησού θα σωθούν από την αμαρτία και θα ζήσουν αιώνια.

Μετά την Ανάστασή Του, ο Ιησούς έστειλε τους αποστόλους Του να διαδώσουν τα νέα παντού για την ζωή Του και την δύναμη της σωτηρίας Του. Οι απόστολοι του Ιησού πήγαν σε κάθε κατεύθυνση διαδίδωντας τα καλά νέα του Ιησού και της σωτηρίας. Ταξίδεψαν σε όλη την Μικρά Ασία, την Ελλάδα και σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Καινή Διαθήκη τελειώνει με τη προφητεία της επιστροφής του Ιησού για να κρίνει τον άπιστο κόσμο και να ελευθερώσει την δημιουργία από την κατάρα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η Βίβλος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries