settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι πρέπει να κάνω για να ακούσω, ‘εύγε δούλε αγαθέ και πιστέ’ όταν φτάσω στον Ουρανό;

ΑπάντησηΣτην παραβολή τών ταλάντων που είπε ο Ιησούς, ο Κύριος μιλάει για δύο πιστούς δούλους που αξιοποίησαν ό,τι τους δόθηκε για να αυξήσουν την περιουσία τού κυρίου τους. Όταν ο κύριος επέστρεψε μετά από μακρά απουσία, επιβράβευσε τους δύο πιστούς δούλους του και είπε στον καθένα, «Εύγε δούλε αγαθέ και πιστέ· στα λίγα φάνηκες πιστός, επάνω σε πολλά θα σε καταστήσω· μπες μέσα στη χαρά τού κυρίου σου.» (Ματθαίος 25:21, 23). Κάθε χριστιανός λαχταρά ν’ ακούσει αυτά τα λόγια από τα χείλη τού Ιησού κάποια μέρα στον ουρανό.

Σωθήκαμε με την χάρη δια της πίστης (Εφεσίους 2:8-9), αλλά σωθήκαμε για «να κάνουμε καλά έργα» (Εφεσίους 2:10). Ο Ιησούς μίλησε για την συσσώρευση θησαυρών στον Ουρανό (Ματθαίος 6:20), και η παραβολή τών ταλάντων υπαινίσσεται ποικίλες ανταμοιβές για όσους Τον υπηρετούν πιστά σ’ αυτόν τον κόσμο.

Για ν’ ακούσεις από τον Ιησού αυτά τα λόγια, «εύγε δούλε αγαθέ και πιστέ», πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι έχεις σωθεί. Οι άπιστοι δεν θα ακούσουν ποτέ αυτά τα λόγια, καθώς «χωρίς πίστη είναι αδύνατο να ευαρεστήσει κανείς τον Θεό» (Εβραίους 11:6). Να αναγνωρίσεις επίσης ότι ο Χριστός δεν είναι μόνον ο Σωτήρας σου αλλά και ο Κύριός σου (βλέπε Λουκάς 6:46). «Δουλέψτε στον Κύριο με ευφροσύνη· ελάτε μπροστά του με αγαλλίαση” (Ψαλμός 100:2).

Ακολουθούν μερικές ιδέες αναφορικά με τους τρόπους που μπορείς να υπηρετείς τον Κύριο:

1. Κάνε γνωστό το ευαγγέλιο. Ο Κύριος Ιησούς επιθυμεί να κάνουμε μαθητές, διδάσκοντας άλλους για την φύση και τον χαρακτήρα τού Θεού και κάνοντας γνωστό το νόημα τού θανάτου και της ανάστασής Του (Ματθαίος 28:18-20).

2. Βοήθησε τους μη προνομιούχους. Στην ιστορία τού πλουσίου και του Λαζάρου, στον Λουκά 16:19-31, ο πλούσιος καταδικάστηκε επειδή δεν βοήθησε τον Λάζαρο κι επειδή βασίστηκε υπερβολικά στον πλούτο του. Μην βάζεις την αυτό-ικανοποίηση πριν τις ανάγκες των άλλων. Στην Α΄ Ιωάννου 3:17 λέει, «Και αν κάποιος έχει την υλική ευχέρεια τού βίου τού κόσμου και βλέπει τον αδελφό του να έχει ανάγκη, κλείσει όμως τα σπλάχνα του απέναντί του, πώς η αγάπη τού Θεού μπορεί να μένει μέσα του;».

3. Συγχώρεσε τους άλλους για τα αδικήματά τους. Αυτό δεν ταυτίζεται με την συμφιλίωση ή την εμπιστοσύνη, αλλά σημαίνει ότι απαρνιέσαι την εκδίκηση. Ο Κύριος Ιησούς αποτέλεσε το πρότυπο τής συγχώρεσης: «Ο οποίος, καθώς τον λοιδορούσαν δεν ανταπέδιδε λοιδορίες, πάσχοντας δεν απειλούσε, αλλά παρέδινε τον εαυτό του σ’ αυτόν που κρίνει δίκαια.» (Α΄ Πέτρου 2:23).

4. Δες την θέση εξουσίας σου ως μια ευκαιρία να βοηθήσεις τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από σένα, και δες τη θέση υποταγής σου ως μια ευκαιρία να υποταχτείς στην εξουσία που βρίσκεται πάνω από σένα, όπως ο Ιησούς υποτάχθηκε στην εξουσία τού Πατέρα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπορείς να είσαι σαν το Χριστό, επειδή ο Ιησούς ήταν και Κύριος και υπηρέτης σε διαφορετικούς ανθρώπους. «Να σηκώνετε ο ένας τα φορτία του άλλου, κι έτσι θα εφαρμόσετε πλήρως τον νόμο τού Χριστού» (Γαλάτας 6:2, μτφ. Β.Ε.).

5. Επιδίωξε να γνωρίσεις καλύτερα τον χαρακτήρα τού Θεού μέσω τής εκκλησιαστικής κοινωνίας, ακούγοντας κηρύγματα, μελετώντας την Γραφή, προσευχόμενος και καταγράφοντας το πώς φαίνεται να εμπλέκεται στην ζωή σου.

6. Αναγνώρισε ότι κάθε πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεσαι οφείλεται στον Θεό, την πηγή κάθε ευλογίας: «Κάθε αγαθή δόση, και κάθε τέλειο δώρημα, είναι από πάνω, το οποίο κατεβαίνει από τον Πατέρα τών φώτων…» (Ιακώβου 1:17).

7. Να είσαι πρόθυμος να γίνεις μη δημοφιλής, επιδεικνύοντας σπάνιο θάρρος σαν τον καλό Σαμαρείτη στην παραβολή τού Ιησού (Λουκάς 10:30-37). Κάνε πάντοτε ό,τι λέει η Γραφή πως είναι σωστό. «...Πιο πολύ πρέπει να υπακούμε στον Θεό παρά στους ανθρώπους” (Πράξεις 5:29, μτφ. Β.Ε.).

8. Στην ενδοσκοπική ηθική κρίση (αξιολογώντας τον δικό σου χαρακτήρα), θεώρησε τον χαρακτήρα τού Ιησού ως μέτρο αντί να εκλογικεύεις τις αμφισβητούμενες πράξεις και στάσεις σου. Δείξε ταπεινοφροσύνη.

Όλα καταλήγουν σε αυτό: Ν’ αγαπάς τον Θεό περισσότερο από όλα και ν’ αγαπάς τους άλλους ειλικρινά (Μάρκος 12:30-31). Στο Βήμα τού Χριστού, εκείνοι που είναι πιστοί στον Κύριο που τους έσωσε θ’ ακούσουν αυτά τα λόγια, «εύγε δούλε αγαθέ και πιστέ». Κανένας πραγματικός υπηρέτης τού Κυρίου δεν θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι πρέπει να κάνω για να ακούσω, ‘εύγε δούλε αγαθέ και πιστέ’ όταν φτάσω στον Ουρανό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries