settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρεία της Σκοπιάς;

Απάντηση


Η Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρεία της Σκοπιάς είναι ένας οργανισμός που διευθύνεται από τους ηγέτες των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Η Εταιρεία της Σκοπιάς ιδρύθηκε το 1886 και τώρα εδράζεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η Εταιρεία της Σκοπιάς ασκεί τεράστιο έλεγχο πάνω στα μέλη της κι έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να εκδώσει τη δική της μετάφραση της Αγίας Γραφής που ονομάζεται Μετάφραση Νέου Κόσμου. Την Εταιρεία έχουν διευθύνει αρκετοί πρόεδροι από την ίδρυσή της έως σήμερα, οι οποίοι την θεωρούν ως έναν μεγάλο ανταγωνιστή του ευαγγελικού χριστιανισμού. Ενώ ισχυρίζονται πως είναι οι μοναδικοί έγκυροι ακόλουθοι του Ιεχωβά Θεού, η Εταιρεία της Σκοπιάς αρνείται και αντιτίθεται σε αρκετά θεμελιώδη δόγματα της ιστορικής χριστιανικής πίστης.

Ας αρχίσουμε λέγοντας πως η Σκοπιά σφάλλει σ' ένα από τα πλέον σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τη θρησκεία: Ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός; Η Εταιρεία της Σκοπιάς διδάσκει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι πραγματικά το πρώτο δημιούργημα του Ιεχωβά Θεού, όχι Θεός ενσαρκωμένος όπως διδάσκει καθαρά η Αγία Γραφή (Τίτον 2:13, Κολοσσαείς 2:9). Πιστεύοντας έτσι, θεωρούν τον Χριστό ως δημιούργημα παρά αναγνωρίζουν τη θέση που δικαιωματικά κατέχει ως Δημιουργός των πάντων (Κολοσσαείς 1:16-17, Ιωάννης 1:1-3). Έχουν επαναλάβει την εκτροπή του αριανισμού η οποία καταδικάστηκε ως αίρεση από τη χριστιανική Εκκλησία στη Σύνοδο της Νίκαιας και η οποία εύκολα αντικρούεται από μια ορθή ανάγνωση των Γραφών.

Η Σκοπιά έχει αρνηθεί τη βιβλική διδασκαλία του τριαδικού Θεού (ένας Θεός που υπάρχει ως τρία ισότιμα, αιώνια πρόσωπα) από την ίδρυση της, και λέει ότι ο Θεός του χριστιανισμού αποτελεί μια σατανική απομίμηση. Ο Charles Taze Russell, ο ιδρυτής των Μαρτύρων του Ιεχωβά και πρώην πρόεδρος της Σκοπιάς αναφέρθηκε στη χριστιανική ιδέα του Θεού ως «ο ίδιος ο Διάβολος». Ο Θεός της Σκοπιάς δεν είναι ο βιβλικός Θεός και δεν είναι συνεπώς ικανός να σώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα δόγματα τους μέσω της βιβλικής εξήγησης, η Εταιρεία εξέδωσε τη δική της μετάφραση των Γραφών το 1961. Η μετάφραση αυτή, γνωστή ως Μετάφραση Νέου Κόσμου, θεωρείται από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά ως η μόνη πιστή απόδοση του βιβλικού κειμένου. Η ΜΝΚ είναι μοναδική καθότι είναι η πρώτη σκόπιμη, συστηματική προσπάθεια να παραχθεί μια πλήρης έκδοση της Αγίας Γραφή που αναθεωρείται με τον συγκεκριμένο σκοπό να συμφωνεί με τη διδασκαλία μιας ομάδας. Ακαδημαϊκοί της ελληνικής γλώσσας έχουν ασκήσει κριτική στη ΜΝΚ πως πρόκειται για ανακριβή απόδοση των βιβλικών περικοπών-κλειδιών.

Ο εκλιπών Δρ. Bruce Metzger, πρώην καθηγητής της γλώσσας της Καινής Διαθήκης στο Θεολογικό Σεμινάριο του Πρίνστον, συγγραφέας πολλών αναγνωρισμένων βιβλίων στην κριτική των κειμένων δήλωσε πως «οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν ενσωματώσει στις μεταφράσεις τους στην Καινή Διαθήκη αρκετές τελείως εσφαλμένες αποδόσεις του ελληνικού κειμένου». Ο Δρ. Robert Countess, που ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή (Ph.D.) πάνω στη Μετάφραση Νέου Κόσμου λέει ότι η μετάφραση της Σκοπιάς «υπήρξε έντονα ανεπιτυχής στο να κρατήσει τις δογματικές δοξασίες από το να επηρεάσουν την πραγματική μετάφραση. Πρέπει κάποιος να την δει ως ένα ριζικά μεροληπτικό έργο. Σε μερικά σημεία είναι πραγματικά απατηλή.»

Ένας περαιτέρω λόγος για ν' απορρίψει κάποιος τους ισχυρισμούς της Σκοπιάς είναι η μεγάλη ιστορία των ψευδών προφητειών. Η Εταιρεία της Σκοπιάς έχει αρκετές φορές προβλέψει το τέλος του κόσμου, με πιο πρόσφατες ημερομηνίες τις 1946, 1950, και 1975. Οι ψευδείς προβλέψεις είναι προφανή ψεύδη, δεδομένου του ισχυρισμού των πως είναι «το αληθές προφητικό στόμα του Θεού πάνω στη γη τούτον τον καιρό». Η ιστορία της ψευδοπροφητείας της Εταιρείας στέκεται σε έντονη αντίθεση με αυτό που είναι ένας αληθής προφήτης: «Όταν κάποιος προφήτης μιλήσει εξ ονόματος του Κυρίου, και ο λόγος δεν γίνει ούτε συμβεί, αυτός ο λόγος είναι που ο Κύριος δεν μίλησε· τον μίλησε ο προφήτης μέσα από υπερηφάνεια· δεν θα φοβηθείτε απ' αυτόν.» (Δευτερονόμιο 18:22).

Πέραν αυτών, η Σκοπιά απαγορεύει τη στρατιωτική υπηρεσία, τον εορτασμό των γιορτών και τον χαιρετισμό της εθνικής σημαίας. Η ώθηση γι' αυτές τις απαγορεύσεις έχει τις ρίζες της στον ψευδή ισχυρισμό πως πρόκειται για την αποκλειστική οργανωμένη συγκέντρωση του λαού του Ιεχωβά. Η Σκοπιά θεωρεί πως αυτές οι πρακτικές αποτελούν επινοήσεις του Διαβόλου για να οδηγήσουν τους ανθρώπους μακριά από τον Ιεχωβά. Η Σκοπιά θεωρεί πως ολόκληρο το «κοσμικό σύστημα» (κάθε δραστηριότητα που δεν συνδέεται με τη Σκοπιά) συνδέεται με τον Διάβολο κι έτσι απαγορεύεται. Σ' αυτές τις απαγορεύσεις συμπεριλαμβάνονται οι μεταγγίσεις αίματος, για τις οποίες εσφαλμένως η Σκοπιά πιστεύει πως απαγορεύονται από τις Γραφές. Η Σκοπιά έχει δηλώσει πως μια μετάγγιση αίματος «μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα την άμεση και προσωρινή επιμήκυνση της ζωής αλλά με τίμημα την απώλεια της αιώνιας ζωής για τον αφοσιωμένο χριστιανό». Η Εταιρεία σφάλλει όταν ισχυρίζεται πως η βιβλική απαγόρευση «κρέας, όμως, με τη ζωή του, με το αίμα του, δεν θα φάτε» (Γένεση 9:4, Πράξεις 15:28-29) εκτείνεται ως τη σύγχρονη πρακτική της μετάγγισης αίματος, η απαγόρευση της οποίας έχει πραγματικά κοστίσει τη ζωή πολλών μαρτύρων του Ιεχωβά αλλά και των παιδιών τους.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες ψευδοπροφητείες, μια αιρετική απομόνωση από τους δικούς τους ανθρώπους, και μια σκανδαλώδη διαστρεβλωμένη μετάφραση της Γραφής που δικαιολογεί τη δική τους θεολογία, η Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρεία της Σκοπιάς συνεχίζει να κερδίζει ανύποπτους προσήλυτους κάθε χρόνο. Είναι έργο των βιβλικώς πιστών χριστιανών να ετοιμαστούν για ν' αντικρούσουν αυτές τις εκτροπές με την υγιή διδασκαλία (Τίτον 1:9). Όπως λέει ο Ιούδας, πρέπει «να αγωνίζεστε για την πίστη, η οποία μια φορά για πάντα παραδόθηκε στους αγίους» (Ιούδα 3).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρεία της Σκοπιάς;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries