settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή για τον πόλεμο;

Απάντηση


Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι η Αγία Γραφή λέει, «Μη σκοτώσεις», και προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτή την εντολή στον πόλεμο. Όμως η Αγία Γραφή λέει, «Μη φονεύσεις» (Έξοδος 20:13). Η Εβραϊκή λέξη κυριολεκτικά σημαίνει «τον εκ προθέσεως προμελετημένο φόνο ενός ανθρώπου με δόλο». Ο Θεός συχνά έδωσε εντολή στους Ισραηλίτες να πολεμήσουν με άλλα έθνη (Α` Σαμουήλ 15:3, Ιησούς του Ναυή 4:13). Ο Θεός διέταξε την ποινή του θανάτου για διάφορα εγκλήματα (Έξοδος 21:12, 21:15, 22:19, Λευιτικό 20:11). Ο Θεός, λοιπόν, δεν είναι κατά του σκοτωμού σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά μάλλον μόνο του φόνου. Ο πόλεμος ποτέ δεν είναι καλό πράγμα, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Σε έναν κόσμο γεμάτο αμαρτωλούς ανθρώπους (Ρωμαίους 3:10-18), ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις αμαρτωλούς ανθρώπους από το να κάνουν μεγάλο κακό είναι το να τους πολεμήσεις.

Ο πόλεμος είναι τρομερό πράγμα! Ο πόλεμος είναι πάντα το αποτέλεσμα της αμαρτίας (Ρωμαίους 3:10-18). Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός έδωσε εντολή στους Ισραηλίτες: «Στις πόλεις όμως ετούτων των λαών, που ο Κύριος ο Θεός σας, σας δίνει για ιδιοκτησία, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μείνει ζωντανός. Θα τους εξοντώσετε τελείως όλους: Τους Χετταίους, τους Αμορραίους, τους Χαναναίους, τους Φερεζαίους, τους Ευαίους και τους Ιεβουσαίους, όπως σας έχει διατάξει ο Κύριος, ο Θεός σας». Έξοδος 17:16 λέει, «και είπε: Οι Αμαληκίτες επαναστάτησαν ενάντια στην εξουσία του Κυρίου. Γι αυτό και θα τους μάχεται ο Κύριος από γενιά σε γενιά». Επίσης, Α` Σαμουήλ 15:18, «πήγαινε να καταστρέψεις εντελώς αυτούς τους αμαρτωλούς, τους Αμαληκίτες. Πολέμησέ τους ώσπου να τους εξοντώσεις ολοσχερώς». Είναι προφανές ότι ο Θεός δεν είναι ενάντια σε όλους τους πολέμους. Ο Ιησούς είναι πάντα σε τέλεια συμφωνία με τον Πατέρα (Κατά Ιωάννη 10:30), έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι ο πόλεμος ήταν μόνο του Θεού θέλημα στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Θεός δεν αλλάζει (Μαλαχίας 3:6, Ιάκωβος 1:17).

Η Δεύτερη Έλευση του Ιησού επίσης είναι υπερβολικά βίαιη. Η Αποκάλυψη 19:11-21 λέει, «Τότε είδα τον ουρανό ανοιχτό, κι ένα άσπρο άλογο εκεί. Ο καβαλάρης του έχει το όνομα «Πιστός και Αληθινός», και κρίνει και πολεμάει με δικαιοσύνη. Τα μάτια του ήταν σαν πύρινη φλόγα και στο κεφάλι του είχε στέμματα πολλά κι ονόματα γραμμένα, κι ένα όνομα γραμμένο, που κανένας δεν το ξέρει παρά μονάχα αυτός. Ήταν ντυμένος στολή βαμμένη στο αίμα και τα` όνομά του είναι «Ο Λόγος του Θεού». Τον ακολουθούσαν τα ουράνια στρατεύματα καβάλα σ` άσπρα άλογα, και ντυμένοι καθάριο άσπρο λινό. Ένα δίκοπο κοφτερό σπαθί έβγαινε απ` το στόμα του, για να νικήσει μ` αυτό τα έθνη. Αυτός θα τους κυβερνήσει με σιδερένια πυγμή και θα πατήσει θυμωμένος στο πατητήρι, για να τρέξει σαν κρασί η οργή του Θεού του παντοκράτορα. Πάνω στη στολή και στο μηρό του ήταν γραμμένο το όνομα: «Βασιλιάς των βασιλιάδων και Κύριος των κυρίων». Μετά είδα να στέκεται στον ήλιο ένας άγγελος. Αυτός έκραξε με δυνατή φωνή σ` όλα τα όρνια τα πετούμενα μεσουρανίς. «Εμπρός, μαζευτείτε στο μεγάλο δείπνο του Θεού, για να φάτε σάρκες βασιλιάδων και στρατηγών, σάρκες δυναστών και σάρκες αλόγων με τους καβαλάρηδές τους, τις σάρκες όλων, ελευθέρων και δούλων, μικρών και μεγάλων».

Είδα τότε το θηρίο και τους βασιλιάδες της γης και τα στρατεύματά τους να έχουν μαζευτεί για πόλεμο ενάντια στον καβαλάρη του αλόγου και στο στράτευμά του. Και πιάστηκε το θηρίο και ο ψευδοπροφήτης, που ήταν μαζί του και που με εντολή του έκανε τις τερατουργίες – μ` αυτές είχε πλανέψει εκείνους που δέχτηκαν το χάραγμα του θηρίου κι εκείνους που προσκύνησαν το άγαλμά του. Και τους δυο τους έριξαν ζωντανούς στη λίμνη της φωτιάς, που έκαιγε με θειάφι. Οι υπόλοιποι θανατώθηκαν με το σπαθί που έβγαινε απ` το στόμα του καβαλάρη του αλόγου. Κι όλα τα όρνια χόρτασαν από τις σάρκες τους».

Είναι λάθος να πεις ότι ο Θεός ποτέ δεν υποστηρίζει έναν πόλεμο. Ο Ιησούς δεν είναι ένας ειρηνόφιλος. Σε έναν κόσμο γεμάτο από κακούς ανθρώπους, μερικές φορές ένας πόλεμος είναι αναγκαίος για να αποτρέψεις μεγαλύτερο κακό. Αν ο Χίτλερ δεν είχε νικηθεί στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πόσα περισσότερα εκατομμύρια Εβραίοι θα είχαν σκοτωθεί; Αν ο εμφύλιος πόλεμος στην Αμερική δεν είχε αντιμετωπιστεί, πόσο περισσότερο έπρεπε να υποφέρουν ως σκλάβοι οι Αφροαμερικανοί; Πρέπει όλοι να θυμόμαστε να βασίζουμε τα πιστεύω μας στην Αγία Γραφή, όχι στα συναισθήματά μας (Β` Τιμόθεο 3:16-17).

Ο Εκκλησιαστής 3:8 λέει, «Καιρός που αγαπάει κανείς και καιρός που μισεί, καιρός για πόλεμο και καιρός για ειρήνη». Σε έναν κόσμο γεμάτο αμαρτία, μίσος, και πονηριά (Ρωμαίους 3:10-18), ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Μερικοί πόλεμοι είναι πιο «δίκαιοι» από άλλους, αλλά όλοι οι πόλεμοι είναι τελικά αποτέλεσμα της αμαρτίας. Οι Χριστιανοί δεν θάπρεπε να επιθυμούν τον πόλεμο, αλλά ούτε πρέπει οι Χριστιανοί να αντιτάσσονται στην κυβέρνηση που ο Θεός έθεσε στην εξουσία (Ρωμαίους 13:1-4, Α` Πέτρου 2:17). Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε καιρό πολέμου είναι να προσευχόμαστε για θεϊκή σοφία για τους ηγέτες μας, να προσευχόμαστε για την ασφάλεια του στρατού μας, να προσευχόμαστε για σύντομη λύση της σύγκρουσης, και να προσευχόμαστε για τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες – και από τις δυο πλευρές της σύγκρουσης (Φιλιππησίους 4:6-7).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή για τον πόλεμο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries