settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με το Βουντού; Πώς ένας χριστιανός πρέπει να θεωρεί το Βουντού;

Απάντηση


Το όνομα Βουντού αφορά αρκετές θρησκευτικές πρακτικές που προέρχονται από το δυτικό-αφρικάνικο Βουντού. Το αρχικό δυτικό-αφρικάνικο Βουντού είναι μια πολυθεϊστική θρησκεία που αποκαλείται Βουντόν. Η θρησκεία αυτή τιμά έναν θεό με διπλή φύση, αρσενική και θηλυκή, και πνεύματα που κυβερνούν την φύση, όπως επίσης πνεύματα στους βράχους, στα ποτάμια, στα δέντρα, κ.λπ. Τα πνεύματα αυτά είναι του Βουντόν ή Βουντού. Αυτή η μορφή Βουντού περιλαμβάνει επίσης θυσίες ζώων και λατρεία προγόνων.

Μια υπόγεια μορφή Βουντού που βρέθηκε στην Λατινική Αμερική, στην Κούβα, στην Αϊτή και σε μέρη τών Ηνωμένων Πολιτειών προερχόταν από την Δυτική Αφρική αλλά αναμίχθηκε με τις εξωτερικές πτυχές τού ρωμαιοκαθολικισμού. Αυτό συνέβη όταν σκλάβοι φέρθηκαν στον Νέο Κόσμο και εξαναγκάστηκαν να μεταστραφούν στον ρωμαιοκαθολικισμό. Ανέμιξαν το δυτικό-αφρικάνικο Βουντού με τον ρωμαιοκαθολικισμό. Στην Κούβα το μίγμα αυτό αποκαλείται Σαντέρια· στην Βραζιλία, Καντόμπλ (χρησιμοποιούνται και άλλοι όροι). Στο Βουντού της Αϊτής, η λατρεία απευθύνεται στους Λόα, θεότητες που υπηρετούν τον έναν θεό. Οι Λόα συνδέθηκαν με Καθολικούς αγίους.

Στην Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Βουντού δίνει μεγάλη έμφαση στα πνεύματα που εποπτεύουν τα πάντα. Οι σκλάβοι άλλαξαν τα αφρικάνικα ονόματα αυτών των πνευμάτων με ονόματα Καθολικών αγίων ως τμήμα τής ανάμιξης τού δυτικό-αφρικάνικου Βουντού με τον ρωμαιοκαθολικισμό. Οι γυναίκες τού Βουντού στην Λουιζιάνα, που προέδρευαν στις τελετουργίες και χρησιμοποιούσαν γούρια και μαγικά φίλτρα, έγιναν γνωστές ως Βασίλισσες τού Βουντού. Η πλέον γνωστή Βασίλισσα τού Βουντού ήταν η Μαρί Λεβό στην Νέα Ορλεάνη, η οποία θεωρούσε τον εαυτό της αφιερωμένη Καθολική. Ένεκα αυτού, προέκυψε περαιτέρω συγκρητισμός μεταξύ Βουντού και ρωμαιοκαθολικισμού.

Καθώς βασίζεται κυρίως στην προφορική παράδοση, το Βουντού ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχει η πίστη σ’ έναν θεό, που αποκαλείται Μπόντι, αλλά είναι μακρινός και δεν επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Οι λάτρεις τού Βουντού συνδέονται με τα πνεύματα μέσω υμνωδίας, εκστατικού χορού, όπου καλούν τα πνεύματα να τους «καβαλήσουν», και της χρήσης φιδιών. Επιπροσθέτως, υπάρχουν συγκεκριμένες δίαιτες, τελετές, τελετουργίες, μάγια, μαγικά φίλτρα, γούρια και φυλαχτά για θεραπεία και βοήθεια αυτών που ακολουθούν.

Το Βουντού περιλαμβάνει την λατρεία τών πνευμάτων και αποκρυφιστικές τελετές, όπως η μαντεία (πρόρρηση του μέλλοντος) και η μαγεία. Οι πρακτικές αυτές καταδικάζονται εντόνως από τον Θεό μέσα σε όλη την Αγία Γραφή, όπως στο Δευτερονόμιο 18:9-13, όπου ο Θεός απαγορεύει στον λαό Του να συμβουλεύεται κάποιον που «ασκεί μαντεία ή είναι προγνώστης των καιρών ή οιωνοσκόπος ή μάγος ή γόης ή ανταποκριτής δαιμονίων ή τερατοσκόπος ή νεκρομάντης (δες επίσης Λευιτικό 19:26, 31, 20:6; Β΄ Βασιλέων 17:17, Πράξεις 19:18-19, Γαλάτας 5:19-21, Αποκάλυψη 21:8, 22:15).

Ο θεός τού Βουντού δεν είναι ο Θεός τής Αγίας Γραφή αλλά ένας απόμακρος θεός που δεν ασχολείται με την ανθρωπότητα ή την φύση. Η λατρεία τών πνευμάτων τού Βουντού είναι η λατρεία ψεύτικων θεών, και ως τέτοια καταδικάζεται μέσα στις Γραφές. Όχι μόνον το Βουντού είναι μια θρησκεία ασύμβατη με τον χριστιανισμό, αλλά οι πρακτικές της και οι πεποιθήσεις της εναντιώνονται στον λόγο τού Θεού. Επιπλέον, οι αποκρυφιστικές πρακτικές τού Βουντού είναι επικίνδυνες διότι οι άνθρωποι εκτίθενται στην επιρροή τών δαιμονίων.

Με την ανάμιξη πολυθεϊστικής λατρείας πνευμάτων με εξωτερικές μορφές τού χριστιανισμού, το Βουντού έχει αρνηθεί αποτελεσματικά την προτεραιότητα τού Ιησού Χριστού και του εξιλαστήριου έργου Του στον σταυρό, και την ανάγκη για λύτρωση μόνο δια της πίστης στον Χριστό. Το Βουντού, συνεπώς, είναι αταίριαστο με τον λόγο τού Θεού κατά τρεις τρόπους: ο αληθινός Θεός δεν λατρεύεται, ο Ιησούς έρχεται δεύτερος σε σχέση με τα πνεύματα, και υπερισχύουν οι αποκρυφιστικές πρακτικές.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με το Βουντού; Πώς ένας χριστιανός πρέπει να θεωρεί το Βουντού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries