settings icon
share icon
Ερώτηση

Πρέπει ο χριστιανός να παίζει βιντεοπαιχνίδια;

Απάντηση


Έχουν περάσει περίπου 2000 χρόνια και ο λόγος του Θεού δεν μας διδάσκει με σαφήνεια κατά πόσον ένας χριστιανός πρέπει να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Οι αρχές της Αγίας Γραφής όμως εξακολουθούν να εφαρμόζονται σήμερα σχετικά με την καλύτερη δυνατή χρήση του χρόνου μας. Όταν ο Θεός μάς δείχνει ότι μια συγκεκριμένη δραστηριότητα ελέγχει τη ζωή μας, θα πρέπει να την αποχωριστούμε για κάποιο καιρό. Αυτή η «νηστεία» μπορεί να αφορά την τροφή, τις ταινίες, την τηλεόραση, τη μουσική, τα βιντεοπαιχνίδια, οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από τη γνώση και την αγάπη του Θεού και την υπηρεσία των ανθρώπων Του.

Ενώ κάποια από τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι από μόνα τους κακά, γίνονται είδωλα εφόσον μας αποσπούν από την πρώτη μας αγάπη (Κολοσσαείς 3:5, Αποκάλυψις 2:4). Παρατίθενται πιο κάτω κάποιες αρχές για σκέψη, είτε ο προβληματισμός αφορά βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση, ταινίες είτε οποιαδήποτε άλλη γήινη απασχόληση.

1. Τα βιντεοπαιχνίδια θα με οικοδομήσουν ή απλώς θα με ψυχαγωγήσουν; Ενώ παίζεις βιντεοπαιχνίδια θ' αυξηθεί η αγάπη σου και η γνώση σου για τον Θεό και η διάθεσή σου για υπηρεσία στους άλλους; «Όλα είναι στην εξουσία μου, αλλά όλα δεν συμφέρουν· όλα είναι στην εξουσία μου, αλλά όλα δεν οικοδομούν. Κανένας ας μη ζητάει το δικό του συμφέρον αλλά κάθε ένας αυτά που συμφέρουν τον άλλον.» (Α Κορινθίους 10:23-24, Ρωμαίους 14:19) Όταν ο Θεός μας δίνει χρόνο να χαλαρώσουμε θα πρέπει να βρίσκουμε δραστηριότητες που μας εμψυχώνουν. Άραγε επιλέγουμε δραστηριότητες που είναι απλά επιτρεπτές ή αξιέπαινες; Όταν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο καλό, το καλύτερο και το άριστο, θα πρέπει να επιλέγουμε το άριστο (Γαλάτας 5:13-17).

2. Παίζοντας βιντεοπαιχνίδια υπακούω στη θέλησή μου ή στο θέλημα του Θεού; Το θέλημα του Θεού για τα παιδιά του μπορεί να συνοψιστεί στη μεγάλη Του εντολή: «Θα αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχή σου και με όλη τη δύναμή σου και με όλη τη διάνοιά σου, και τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου.» (Λουκάς 10:27) Η θέλησή μας έχει διαφθαρεί από την αμαρτία. Καθώς έχουμε σωθεί από τις εγωκεντρικές μας επιθυμίες, θα πρέπει να παραδώσουμε τη θέλησή μας (Φιλιππησίους 3:7-9). Το θέλημα του Θεού μεταμορφώνει τη δική μας θέληση (Ψαλμός 143:10). Οι επιθυμίες του Θεού γίνονται προοδευτικά δικές μας βαθιές επιθυμίες.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το θέλημα του Θεού είναι βαρετό και ταπεινωτικό. Έχουν την εικόνα ενός μοναχού σ' ένα απομονωμένο μοναστήρι ή ενός πικρόχολου επιστάτη μιας εκκλησίας. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που ακολουθούν το θέλημα του Θεού στη ζωή τους είναι οι πλέον χαρούμενοι και περιπετειώδεις άνθρωποι που υπάρχουν. Διαβάζοντας βιογραφίες ηρώων της Ιστορίας, όπως του Hudson Taylor, της Amy Carmichael, της Corrie Ten Boom και του George Mueller μπορείς να το επιβεβαιώσεις. Είναι βέβαιο πως οι άγιοι αυτοί αντιμετώπισαν δυσκολίες που προέρχονταν από τον κόσμο, από το δικό τους αμαρτωλό φρόνημα και από τον Διάβολο. Δεν είχαν μεγάλη περιουσία σ' αυτόν τον κόσμο αλλά ο Θεός πραγματοποίησε μεγάλα έργα μέσω αυτών. Αρχικά, το θέλημά Του φαίνεται ακατόρθωτο και πολύ άγιο ώστε να είναι ευχάριστο αλλά ο Θεός θα μας δώσει τη δύναμη να το κάνουμε και τις επιθυμίες ώστε να το απολαμβάνουμε. "Χαίρομαι, Θεέ μου, να εκτελώ το θέλημά σου.» (Ψαλμός 40:8α, δες Εβραίους 13:21)

3. Το βιντεοπαιχνίδι δοξάζει τον Θεό; Κάποια βιντεοπαιχνίδια δοξάζουν τη βία, την αισχρότητα και τις ανόητες αποφάσεις (π.χ., «Είμαι εκτός αγώνα, έτσι θα διαλύσω το αυτοκίνητό μου»). Ως χριστιανοί οι δραστηριότητές μας πρέπει να φέρνουν δόξα στον Θεό (Α Κορινθίους 10:31) και να μας βοηθούν ν' αυξηθούμε στη γνώση και τη χάρη του Χριστού.

4. Θα συνδράμει το βιντεοπαιχνίδι στην πραγματοποίηση καλών έργων; Επειδή δικό του δημιούργημα είμαστε, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό για καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε για να περπατήσουμε μέσα σ' αυτά.» (Εφεσίους 2:10, δες επίσης προς Τίτον 2:11-14 και Α Πέτρου 2:15). Η τεμπελιά και ο εγωκεντρισμός παραβιάζουν τον σκοπό του Θεού για μας-το να κάνουμε καλά έργα σε άλλους (Α Κορινθίους 15:58, δες επίσης Γαλάτας 6:9-10).

5. Εκδηλώνω εγκράτεια παίζοντας βιντεοπαιχνίδια; Πολλοί άνθρωποι έχουν πει πως τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να καταστούν μια εξάρτηση ή εμμονή. Δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στη χριστιανική ζωή για τέτοια πράγματα. Ο Παύλος συγκρίνει τη χριστιανική ζωή με αθλητή που γυμνάζει το σώμα του ώστε να κερδίσει το βραβείο. Οι χριστιανοί έχουν σπουδαιότερο κίνητρο ώστε να ζήσουν μια ξεχωριστή ζωή εγκράτειας-αιώνια ανταμοιβή στον ουρανό (Α Κορινθίους 9:25-27).

6. Αξιοποιώ τον χρόνο μου παίζοντας βιντεοπαιχνίδια; Θα δώσεις λόγο για το πώς χρησιμοποιείς τον περιορισμένο χρόνο σου. Ξοδεύοντας ώρες τη φορά παίζοντας ένα βιντεοπαιχνίδι, δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή χρήση του χρόνου. «Προσέχετε, λοιπόν, καλά, πώς ζείτε· μη ζείτε ως ασύνετοι αλλά ως συνετοί. Να χρησιμοποιείτε σωστά το χρόνο σας, γιατί ζούμε σε πονηρούς καιρούς. Γι' αυτό μην είστε άφρονες, αλλά ν' αντιλαμβάνεστε τι θέλει ο Κύριος από σας.» (Εφεσίους 5:15-17, ΝΜΒ) «Από τώρα, λοιπόν, και στο εξής πρέπει να ζείτε την υπόλοιπη ζωή σας όχι σύμφωνα με τις ανθρώπινες επιθυμίες, αλλά σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.» (Α Πέτρου 4:2, δες επίσης Κολοσσαείς 4:5, Ιακώβου 4:14, και Α Πέτρου 1:14-22).

7. Αντέχει στη δοκιμασία του Φιλιππησίους 4:8; «Τέλος, αδερφοί μου, ό,τι είναι αληθινό, σεμνό, δίκαιο, καθαρό, αξιαγάπητο, καλόφημο, ό,τι έχει σχέση με την αρετή και είναι άξιο επαίνου, αυτά να έχετε στο μυαλό σας.» (Φιλιππησίους 4:8) Όταν παίζεις βιντεοπαιχνίδια το μυαλό σου εστιάζεται σε θεία ή κοσμικά πράγματα;

8. Η απασχόλησή μου με τα βιντεοπαιχνίδια ταιριάζει με τον σκοπό της ζωής μου; Ο Παύλος έγραψε πως στους έσχατους καιρούς οι άνθρωποι θα είναι «… φιλήδονοι μάλλον παρά φιλόθεοι» (Β Τιμόθεον 3:4). Ο Δυτικός πολιτισμός εκφράζει αυτήν την περιγραφή. Μας αρέσει να παίζουμε. Άνθρωποι που δεν είναι χριστιανοί εξαρτώνται από τη διασκέδαση, όπως ταινίες, αθλήματα και μουσική, επειδή δεν έχουν έναν υψηλότερο σκοπό από το ν' απολαύσουν τη ζωή τους πριν τον θάνατο. Αυτή η διασκέδαση δεν μπορεί πραγματικά να ικανοποιήσει (Εκκλησιαστής 2:1). Όταν οι χριστιανοί φτάνουμε στο σημείο να εξαρτιόμαστε από τα ίδια πράγματα όπως οι μη χριστιανοί, μπορούμε να πούμε αληθινά πως δείχνουμε την καινούρια ζωή «σε μια γενεά στρεβλή και διεστραμμένη ανάμεσα στους οποίους λάμπουμε σαν φωστήρες μέσα στον κόσμο» (Φιλιππησίους 2:15); Ή αποδεικνύουμε στους άλλους ότι στην πραγματικότητα δεν διαφέρουμε απ' αυτούς κι ότι ο Χριστός δεν έχει φέρει σημαντική διαφορά στη ζωή μας;

Ο Παύλος θεωρούσε πως η γνώση, η αγάπη και η υπακοή στον Θεό είναι η ύψιστη προτεραιότητά του. «Αυτά όμως που άλλοτε για μένα ήταν πλεονεκτήματα, τώρα με την πίστη στο Χριστό τα βλέπω σαν μειονεκτήματα. Πραγματικά, όλα εξακολουθώ να τα θεωρώ μειονεκτήματα σε σχέση με το ασύγκριτα ανώτερο αγαθό που κέρδισα γνωρίζοντας τον Ιησού Χριστό, τον Κύριό μου. Γι' αυτόν τα πέταξα όλα και τα θεώρησα σκουπίδια, προκειμένου να κερδίσω το Χριστό,… Αυτό που επιθυμώ είναι να γνωρίσω τον Χριστό και τη δύναμη της αναστάσεώς του, και να μετάσχω στα παθήματά του ακολουθώντας τον στο θάνατο.» (Φιλιππησίους 3:7-10) Παίζοντας βιντεοπαιχνίδια θα εκδηλωθεί η αγάπη μου προς τον Θεό ή η αγάπη μου για τα πράγματα του κόσμου; (Α Ιωάννου 2:15-17)

9. Μου δίνουν τα βιντεοπαιχνίδια μια αιώνια προοπτική; Οι χριστιανοί ελπίζουν σε αιώνιες ανταμοιβές στον ουρανό εφόσον είναι πιστοί εδώ στη γη (δες Ματθαίος 6:19-21 και Α Κορινθίους 3:11-16). Αν εστιάζουμε στην αιώνια ζωή μάλλον παρά στις προσωρινές απολαύσεις της γης, θα αφιερώσουμε τους πόρους μας, τον χρόνο μας και την καρδιά μας στη διακονία (Κολοσσαείς 3:1-2, 23-24). Αν περιουσία ή δραστηριότητές μάς κάνουν να χάσουμε τις αιώνιες ανταμοιβές μας, τότε ποια είναι η αξία τους (Λουκάς 12:33-37); Οι χριστιανοί συχνά προσπαθούν να υπηρετήσουν και τον Θεό και τις επιθυμίες τους αλλά ο Ιησούς διακήρυξε με σαφήνεια, «Κανένας δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους» (Ματθαίος 6:24). Ο Θεός μάς δίνει χαρά στον καιρό της εργασίας και της ανάπαυσης (Εκκλησιαστής 5:19, Ματθαίος 11:28-29, Κολοσσαείς 3:23-24). Πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ μόχθου και ψυχαγωγίας. Όταν εξοικονομούμε χρόνο για χαλάρωση όπως έκανε ο Ιησούς (Μάρκος 6:31), θα πρέπει να επιλέγουμε μια εποικοδομητική δραστηριότητα.

Το ερώτημα δεν είναι «μπορώ να παίζω βιντεοπαιχνίδια;» αλλά «είναι τα βιντεοπαιχνίδια η καλύτερη επιλογή;» Θα με οικοδομήσουν, θα φανερωθεί η αγάπη μου προς τον πλησίον και θα δοξαστεί ο Θεός; Οφείλουμε να επιδιώκουμε αξιέπαινες δραστηριότητες και όχι απλά επιτρεπτές. Όπως και αν σε οδηγεί ο Θεός, πάνω απ' όλα ακολούθησέ Τον με πάθος. Προετοιμάσου για την αιωνιότητα. Κάθε θυσία θα φανεί ασήμαντη όταν συναντήσουμε τον Ιησού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πρέπει ο χριστιανός να παίζει βιντεοπαιχνίδια;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries