settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τους βρικόλακες;

Απάντηση


Η δημοφιλία των ρομαντικών μυθιστορημάτων της σειράς Λυκόφως, έχει δημιουργήσει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τους βρικόλακες. Ο βρικόλακας είναι μια μυθολογική ύπαρξη που λέγεται πως υπάρχει πίνοντας το αίμα άλλων ανθρώπων, συνήθως δαγκώνοντας τον λαιμό τους, όπου κατόπιν το θύμα γίνεται κι αυτό βρικόλακας που επιζητεί νέα θύματα. Ο θρύλος των βρικολάκων έχει τα ίχνη του πίσω στη μεσαιωνική λαογραφία της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά συναντά κανείς ποικιλίες αφηγήσεων περί βρικολάκων στην Αφρική, στην Ασία και στην Αμερική.

Η σύγχρονη φρενίτιδα περί τους βρικόλακες έχει τις ρίζες της σε δύο εν μέρει ρομαντικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, Ο Βρικόλακας του Τζον Πολιντόρι (1819) και Ο Δράκουλας του Μπραμ Στόουκερ (1897). Αυτά τα δύο βιβλία είναι οι πρόγονοι του είδους της ρομαντικής μυθοπλασίας περί βρικολάκων. Το δελεαστικό «φιλί του βρικόλακα» έχει δημιουργήσει ένα γοητευτικό πέπλο μυστηρίου, ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες, και αυτή η θελκτικότητα, μαζί με το σύνδρομο του «απαγορευμένου καρπού», έχουν αποτελέσει τη βάση της δημοφιλούς σειράς Χαραυγή. Η ρομαντική/σεξουαλική έλξη του μειλίχιου, εκλεπτυσμένου βρικόλακα κόμη Δράκουλα, τον ρόλου του οποίου υποδύεται ο Frank Langella στην ταινία Ο Δράκουλας (1979), είναι ένα παράδειγμα της γοητείας του βρικόλακα. Ο υπότιτλος της ταινίας είναι, «έχει διαχρονικά γεμίσει τις καρδιές των ανδρών με τρόμο και τις καρδιές των γυναικών μ' επιθυμία».

Ενώ μυθιστορήματα φαντασίας, όπως Η Χαραυγή, είναι προφανώς αβλαβή, σε μεγάλο βαθμό, κάθε εμμονή με τους βρικόλακες –ή, οτιδήποτε έχει σχέση με μάγισσες, φαντάσματα και άλλες αποκρυφιστικές φιγούρες- είναι στην καλύτερη περίπτωση μη φυσιολογική και στην χειρότερη, επικίνδυνη. Εξαρτάται από την πνευματική κατάσταση κάποιου το αν ερεθίζεται το ενδιαφέρον του από τέτοια θέματα. Ένα αδύναμο, συναισθηματικά εύθραυστο νεαρό κορίτσι, του οποίου η ζωή χαρακτηρίζεται από οικογενειακή ένταση, προβλήματα αυτοεκτίμησης και έλλειψη υγιών προτύπων ρόλων, θα κινδυνεύσει αν αναπτύξει ένα παθολογικό ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό. Τέτοιο ενδιαφέρον ανοίγει την πόρτα στα δαιμόνια να διεισδύσουν στο νου και το πνεύμα της. Γνωρίζουμε πως ο Διάβολος είναι ο εχθρός της ψυχής μας, ο οποίος «περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α΄ Πέτρου 5:8). Γι' αυτό και ο Θεός, μέσα στη σοφία Του, απαγορεύει τις αποκρυφιστικές πρακτικές, και τις χαρακτηρίζει ως βδέλυγμα (Δευτερονόμιο 18:9-12).

Πώς πρέπει ο χριστιανός να σκέπτεται αναφορικά με τους βρικόλακες και τα σχετικά μυθιστορήματα; Το Φιλιππησίους 4:8 μας υπενθυμίζει να γεμίζουμε το νου μας με «όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι καθαρά, όσα είναι προσφιλή, όσα έχουν καλή φήμη, αν υπάρχει κάποια αρετή, και αν υπάρχει κάποιος έπαινος». Αν και υπάρχουν στοιχεία αριστοκρατικότητας στα βιβλία της σειράς Χαραυγή, υπάρχουν, όμως, και στοιχεία σκότους και αποκρυφισμού. Υπάρχει, επίσης, μια πολύ ισχυρή έλξη προς τον «ήρωα» του βιβλίου Έντουαρντ, ο οποίος είναι βρικόλακας. Πρόκειται για προσωπικότητα δελεαστικά ελκυστική, χαρισματική, ο οποίος αρέσει πολύ στις έφηβες κοπέλες. Ο συγγραφέας περιγράφει επιδέξια έναν όμορφο, ρομαντικό, τέλειο –αν και προβληματικό- χαρακτήρα, τον τύπο του άνδρα στον οποίο ελκύονται οι περισσότερες έφηβες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εξιδανίκευση ενός τέτοιου προσώπου και στην πρόθεση αναζήτησης κάποιου που να του μοιάζει. Κανένας άνδρας δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός τέτοιου ιδανικού. Τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες που ομολογούν πίστη στον Χριστό θα πρέπει ν' αναζητούν την ομορφιά και την τελειότητα στον Χριστό. Όταν φτάσουν στο σημείο να εκτιμήσουν την αληθινή ομορφιά του χαρακτήρα, θα είναι ικανές να την αναγνωρίσουν στο πρόσωπο του νεαρού άνδρα που ο Θεός θα φέρει κοντά τους για σύζυγο.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι οι χριστιανοί θα πρέπει ν' αποφεύγουν τελείως τα μυθιστορήματα περί βρικολάκων; Για κάποιες οικογένειες, η απάντηση είναι ναι. Για άλλους, η απάντηση είναι όχι. Γονείς που βλέπουν το κορίτσι τους να ενδιαφέρεται στην εφηβεία του για τέτοιες σειρές, θα ήταν καλό να διαβάσουν οι ίδιοι και να συζητήσουν με την κόρη τους και να δείξουν κατά ποίους τρόπους τα γραφόμενα αντικρούουν στον λόγο του Θεού. Μια τέτοια αναλυτική συζήτηση μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διάλυση του μυστηριακού πέπλου που περιβάλλει τον μύθο των βρικολάκων. Τελικώς, η απόφαση για την ανάγνωση τέτοιου υλικού από κορίτσια και έφηβες μιας χριστιανικής οικογένειας είναι ευθύνη των γονιών.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τους βρικόλακες;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries