settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο Ουνιταριανός (αντιτριαδικός) Οικουμενισμός;

Απάντηση


Ο Ουνιταριανός Οικουμενισμός είναι μια σχετικά μικρή θρησκευτική ομάδα που ωστόσο ασκεί επιρροή. Ο σχετικισμός, η ανοχή και οι εναλλακτικοί τρόποι ζωής είναι λέξεις που έχουν γίνει καραμέλα καθώς χρησιμοποιούνται από τον Ουνιταριανό Οικουμενισμό.

Το όνομα τού Ουνιταριανού Οικουμενισμού προέρχεται από την άρνησή τους να δεχθούν το δόγμα τής Αγίας Τριάδας και την πεποίθησή τους ότι όλοι οι άνθρωποι τελικώς θα σωθούν. Σύμφωνα με τους Οικουμενιστές, η απλή ιδέα ότι μπορεί κάποιος να καταλήξει στην κόλαση δεν συμβαδίζει με τον χαρακτήρα τού Θεού που είναι αγάπη. Οι ρίζες του φτάνουν στον δέκατο έκτο αιώνα όταν οι Ουνιταριανές πεποιθήσεις έγιναν δημοφιλείς κατά την διάρκεια τής Μεταρρύθμισης. Η Ουνιταριανή σκέψη και η Οικουμενική σκέψη συνδυάστηκαν μαζί κατά την διάρκεια τού δέκατου όγδοου αιώνα στην Αμερική κατά την διάρκεια τού Διαφωτισμού. Η διανοούμενη ελίτ εκείνης της εποχής αρνιόταν να πιστέψει αυτές τις βιβλικές διδασκαλίες, όπως η ολοκληρωτική εξαχρείωση και η αιώνια καταδίκη, ενώ αποδέχθηκε την ιδέα τού Θεού που αγαπάει με τέτοιο τρόπο που δεν θα προξενούσε ποτέ πόνο σε κάποιον.

Οι οπαδοί τού Ουνιταριανού Οικουμενισμού βασίζουν τις πεποιθήσεις τους κυρίως στις δικές τους εμπειρίες και δεν είναι αφοσιωμένοι σε κανένα θρησκευτικό σύστημα. Πιστεύουν ότι τα άτομα έχουν το δικαίωμα ν’ αποφασίζουν για τον εαυτό τους τι θα πιστεύουν και ότι δεν πρέπει οι άλλοι να παραβιάζουν το δικαίωμα αυτό. Ως αποτέλεσμα, ένας τέτοιος πιστός μπορεί να κλίνει προς τον φιλελεύθερο χριστιανισμό ενώ ένας άλλος προς την πνευματικότητα τής Νέας Εποχής. Δεν υπάρχει πραγματικό δόγμα πέραν της ανεκτικότητας — για κάθε τι εκτός από τον βιβλικό χριστιανισμό. Οι Ουνιταριανοί Οικουμενιστές θεωρούν την Αγία Γραφή ως βιβλίο ποίησης, μύθου και ηθικής διδασκαλίας, ένα τελείως ανθρώπινο βιβλίο και όχι ως τον πραγματικό λόγο τού Θεού. Απορρίπτουν την βιβλική περιγραφή τού τριαδικού Θεού, αφήνοντας την ιδέα τού Θεού να την φανταστεί κάθε άτομο όπως αυτό θέλει.

Για τον Ουνιταριανό Οικουμενιστή, ο Ιησούς ήταν ένας καλός ηθικός δάσκαλος αλλά τίποτα περισσότερο. Δεν λογίζεται ως Θεός, και κάθε θαύμα που σχετίζεται με Αυτόν απορρίπτεται ως κείμενο πέραν της ανθρώπινης λογικής. Τα περισσότερα λόγια τού Ιησού που περιέχονται στην Γραφή θεωρούνται ως διάνθιση που προστέθηκε από τους συγγραφείς. Μεταξύ των Οικουμενικών πεποιθήσεων είναι: ο Ιησούς δεν πέθανε για να σώσει το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, αφού ο άνθρωπος δεν είναι ξεπεσμένος αμαρτωλός· τονίζεται η ικανότητα τού ανθρώπινου γένους να πράξει το καλό· το ζήτημα τής αμαρτίας είναι τελείως σχετικό και ο όρος καθ’ εαυτός χρησιμοποιείται σπανίως· ο άνθρωπος σώζει τον εαυτό του μέσω της προσωπικής βελτίωσης, όπου η σωτηρία γίνεται μια καθαρά κοσμική εμπειρία, μια «αφύπνιση» στον περιβάλλοντα κόσμο του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι ο θάνατος είναι οριστικός. Οι περισσότεροι Ουνιταριανοί Οικουμενιστές αρνούνται την ύπαρξη τής μετά θάνατον ζωής, κι έτσι όλα όσα έχουμε τώρα στην γη είναι όλα όσα μπορούμε ποτέ ν’ αποκτήσουμε.

Από την άλλη πλευρά, η Αγία Γραφή αντικρούει αυτές τις αναλήθειες. Ο Ιησούς σώζει πραγματικά το ανθρώπινο γένος που ξέπεσε από τον Κήπο τής Εδέμ και αποχωρίστηκε από τον Θεό δια της αμαρτίας (Ιωάννης 10:15, Ρωμαίους 3:24-25, 5:8, Α΄ Πέτρου 2:24). Ο άνθρωπος δεν είναι καλός αλλά αμαρτωλός και απελπιστικά χαμένος. Μόνο δια της χάρης τού Θεού και της πίστης στο χυμένο αίμα τού Χριστού στον σταυρό μπορεί το ανθρώπινο γένος να συμφιλιωθεί με τον άγιο, υπερβατικό Θεό (Γένεσις 2:16-17, 3:1-19, Ιωάννης 3:36, Ρωμαίους 3:23; Α΄ Κορινθίους 2:14, Εφεσίους 2:1-10, Α΄ Τιμόθεον 2:13-14, Α΄ Ιωάννου 1:8).

Ο Ουνιταριανός Οικουμενισμός δεν έχει τίποτα κοινό με τον βιβλικό χριστιανισμό. Πρόκειται για ένα ψευδές ευαγγέλιο που οι διδασκαλίες του αντίκεινται στην Αγία Γραφή και τα μέλη του αντιτίθενται σθεναρά στις παραδοσιακές, βιβλικές χριστιανικές πεποιθήσεις (ενώ ισχυρίζονται πως είναι ελεύθερα από διακρίσεις ή προκαταλήψεις κάθε είδους). Η Αγία Γραφή αντικρούει ξεκάθαρα τον Ουνιταριανό Οικουμενισμό σε όλα τα σημαντικά σημεία τής διδασκαλίας του.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο Ουνιταριανός (αντιτριαδικός) Οικουμενισμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries