settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με τον δυστυχισμένο γάμο;

Απάντηση



Ένα πράγμα γνωρίζουμε με σιγουριά: το βίωμα ενός δυστυχή γάμου δεν αποτελεί βιβλικό λόγο για διαζύγιο. Στον Μάρκο 10:11-12 ο Ιησούς είπε, «Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία σε βάρος της. Κι αν μια γυναίκα χωρίσει τον άντρα της και παντρευτεί άλλον διαπράττει μοιχεία.». Με βάση την Αγία Γραφή, βλέπουμε ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να διαλύσει έναν δυστυχισμένο γάμο. Ο Θεός είχε την πρόθεση ο γάμος να ισχύει για μια ζωή.

Το Εφεσίους 5 παρουσιάζει τον γάμο ως μια εικόνα τής σχέσης τού Θεού μαζί μας. Αυτός είναι ένας λόγος που ο Θεός έχει αυτό το ενδιαφέρον για να διατηρήσει τους γάμους άθικτους. Αποτυχημένοι γάμοι και διαλυμένα σπίτια συγκλονίζουν τον άνδρα και την γυναίκα, για να μην μιλήσουμε για τα παιδιά. Τα οικονομικά ερείπια αποτελούν ένα μόνο από τα δυστυχή αποτελέσματα τού διαζυγίου. Η οικογενειακή ενότητα συνιστά το βασικό θεμέλιο κάθε κοινωνίας και το ανεξέλεγκτο διαζύγιο έχει τραγική επίδραση πάνω σε ολόκληρη την κουλτούρα.

Με αυτό δεν εννοούμε ότι ο Θεός θέλει να μας αναγκάσει να παραμείνουμε για πάντα σ’ έναν δυστυχή γάμο. Δεν μας ζητάει να σφίξουμε τα δόντια και να υποφέρουμε μέσα σ’ αυτόν. Όταν ο Θεός προσεγγίζει τα συζυγικά προβλήματα, το κάνει με την προοπτική να τα λύσει και όχι να διαλύσει τον γάμο. Για παράδειγμα, ο Παύλος γράφει για την δαιμονική επίδραση στους γάμους (Α΄ Κορινθίους 7:5). Δηλώνει ότι τα ζευγάρια πρέπει να είναι ενεργά στην σεξουαλική σχέση έτσι ώστε ο Σατανάς να μην μπορεί να τους πειράξει. Ο Πέτρος ενθαρρύνει τους συζύγους ν’ αντιμετωπίζουν τις γυναίκες τους με φρόνηση ώστε να μην εμποδίζονται οι προσευχές τους (Α΄ Πέτρου 3:7). Από τις περικοπές αυτές μπορούμε να δούμε ότι ο γάμος αποτελεί ένα πνευματικό πεδίο μάχης. Απαιτεί εργασία ο αγώνας υπέρ της σχέσης, όχι ο πόλεμος μέσα στην σχέση.

Ο Θεός μάς ενθαρρύνει να συμφιλιωνόμαστε. Η περικοπή Ματθαίος 18:15-16 απαιτεί ανοικτή, τίμια επικοινωνία που αντιμετωπίζει τις πληγές και τις απογοητεύσεις που προκαλεί η αμαρτία. Μας ενθαρρύνει, ακόμη, να λάβουμε βοήθεια για να επιλύσουμε τα προβλήματα. Ο Θεός μάς καλεί να βρούμε την χαρά ή ευτυχία μας σ’ Αυτόν (Φιλιππησίους 4:4). Η χαρά τού Κυρίου είναι κάτι που μπορείς να έχεις ασχέτως των συνθηκών. Σε όλες τις οδηγίες που δίνει ο Θεός για να βιώνουμε την χαρά, καμία από αυτές δεν απαιτεί την συνεργασία τού/τής συζύγου. Ο/η σύζυγος δεν ελέγχει την ικανότητά μας να έχουμε χαρά ή ειρήνη. Στην Ιακώβου 1:3-4 μας λέει πως βαθιά, παραμένουσα χαρά έρχεται καθώς υπομένουμε καρτερικά μέσα στις θλίψεις με την βοήθεια τού Θεού και καθώς η πίστη μας ωριμάζει και δυναμώνει.

Η επιστολή προς Φιλιππησίους αποτελεί μια σπουδαία μελέτη για την κατανόηση της διαφοράς μεταξύ χαράς και ευτυχίας. Ο απόστολος Παύλος την έγραψε ενώ ήταν φυλακισμένος στην Ρώμη και χρησιμοποιεί τις λέξεις χαρά και χαίρετε 16 φορές και μας διδάσκει πώς να βρίσκουμε αληθινή ικανοποίηση στον Ιησού Χριστό, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Ο Παύλος αλυσοδεμένος μιλάει για την πίστη του και την εμπιστοσύνη του στον Χριστό και πώς αυτή άλλαξε όλη την προοπτική του σχετικά με τα παθήματα.

Ο Θεός έχει δώσει ξεκάθαρες οδηγίες στην Εφεσίους 5:25-28: « Οι άνδρες, αγαπάτε τις γυναίκες σας, όπως και ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία, και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη της . . . . Έτσι χρωστούν οι άνδρες να αγαπούν τις δικές τους γυναίκες, σαν τα δικά τους σώματα. Όποιος αγαπάει τη δική του γυναίκα, αγαπάει τον εαυτό του.». Η οδηγία τού Θεού προς τις γυναίκες είναι να υποτάσσονται στην ηγεσία τών ανδρών τους (εδάφιο 22) και να τους σέβονται (εδάφιο 33). Εχοντας και οι δύο πνεύμα όμοιο με αυτό του Χριστού καλούνται να υποτάσσονται ο ένας στον άλλον (Εφεσίους 5:21). Αν και οι δύο σύζυγοι ανταποκρίνονται στις βιβλικές υποχρεώσεις τους, θα υπάρχει χαρά και ευτυχία στον γάμο. Ποια γυναίκα δεν θα σεβαστεί και υποταχθεί στον άνδρα που την αγαπάει όπως ο Χριστός αγαπάει την Εκκλησία Του; Και ποιος άνδρας δεν θα αγαπάει την γυναίκα που τον σέβεται και υποτάσσεται σ’ αυτόν; Η δυστυχία που υπάρχει σε τόσο πολλούς γάμου είναι συχνά το αποτέλεσμα τού ενός ή και των δύο μερών που αρνούνται να υποταχθούν στον Θεό και υπακούσουν το αποκαλυμμένο θέλημά Του για τον γάμο. Μερικές φορές η δυστυχία επιτείνεται από άλυτα ζητήματα τής μιας πλευράς που έχουν διαρρεύσει μέσα στον γάμο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει η προσωπική συμβουλευτική που προστίθεται στην συμβουλευτική τού γάμου.

Ακόμη και όταν ένας δυστυχής γάμος προκύπτει από το γεγονός ότι ένας άπιστος παντρεύτηκε έναν πιστό, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα ο πιστός σύζυγος να οδηγήσει τον άπιστο σύζυγο στον Κύριο δια της ενάρετης συμπεριφοράς του και της ευγενικής διαγωγής του. «Παρόμοια, οι γυναίκες, υποτάσσεστε στους άνδρες σας, ώστε και αν κάποιοι απειθούν στον λόγο, να κερδηθούν χωρίς τον λόγο διαμέσου τής διαγωγής τών γυναικών, αφού δουν την καθαρή με σεβασμό διαγωγή σας.» (Α΄ Πέτρου 3:1). Η Αγία Γραφή απευθύνεται συγκεκριμένα σ’ αυτούς που είναι παντρεμένοι με απίστους στην Α΄ Κορινθίους 7:12-14: «… Αν κάποιος έχει γυναίκα άπιστη, κι αυτή είναι σύμφωνη να συνοικεί μαζί του, ας μη την αφήνει. Και η γυναίκα που έχει άνδρα άπιστο, κι αυτός είναι σύμφωνος να συνοικεί μαζί της, ας μη τον αφήνει. Επειδή, ο άπιστος άνδρας αγιάστηκε διαμέσου τής γυναίκας, και η γυναίκα η άπιστη αγιάστηκε διαμέσου τού άνδρα.».

Στο τέλος πρέπει να θυμόμαστε ότι «τα μάτια τού Κυρίου είναι επάνω στους δικαίους, και τα αυτιά του στη δέησή τους· το πρόσωπο, όμως, του Κυρίου είναι ενάντια σ’ αυτούς που πράττουν τα κακά» (Α΄ Πέτρου 3:12). Ο Θεός γνωρίζει τον πόνο ενός δυστυχισμένου γάμου και κατανοεί τις σαρκικές επιθυμίες αλλά μας έχει δώσει τον λόγο Του πάνω στο ζήτημα αυτό και απαιτεί υπακοή. Η υπακοή στον Θεό φέρνει πάντοτε χαρά (Ρωμαίους 16:19).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με τον δυστυχισμένο γάμο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries