settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή για την ασυγχωρησία;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή λέει πολλά για την συγχώρηση και την ασυγχωρησία. Η πλέον γνωστή, ίσως, διδασκαλία σχετικά με την ασυγχωρησία είναι η παραβολή τού Ιησού περί του άσπλαχνου δούλου, που καταγράφεται στον Ματθαίο 18:21-35. Στην παραβολή αυτή, ένας βασιλιάς χαρίζει ένα τεράστιο χρέος (που δεν μπορούσε ποτέ να εξοφληθεί) σ’ έναν δούλο του. Αργότερα όμως, ο ίδιος δούλος αρνείται να χαρίσει το μικρό χρέος ενός άλλου συνδούλου. Ο βασιλιάς το ακούει και ανακαλεί την πρότερη συγχώρησή του. Ο Ιησούς καταλήγει λέγοντας, «Έτσι και ο ουράνιος Πατέρας μου θα κάνει σε σας, αν δεν συγχωρήσετε από την καρδιά σας κάθε ένας στον αδελφό του τα παραπτώματά τους.» (Ματθαίος 18:35). Άλλες περικοπές μάς λένε ότι θα συγχωρηθούμε όπως συγχωρούμε (δες για παράδειγμα Ματθαίος 6:14, 7:2, και Λουκάς 6:37).

Μην μπερδευτείς εδώ· η συγχώρηση που δίνει ο Θεός δεν βασίζεται στα έργα μας. Η συγχώρηση και η σωτηρία είναι πλήρως θεμελιωμένες στο πρόσωπο τού Θεού και στο λυτρωτικό έργο τού Ιησού πάνω στον σταυρό. Οι πράξεις μας, όμως, δείχνουν την πίστη μας και την έκταση κατανόησης που έχουμε για την χάρη τού Θεού (δες Ιακώβου 2:14-26 και Λουκάς 7:47). Ημασταν πλήρως ανάξιοι, κι όμως ο Ιησούς αποφάσισε να πληρώσει το τίμημα τών αμαρτιών μας για να μας συγχωρήσει (Ρωμαίους 5:8). Όταν αντιληφθούμε πραγματικά το μεγαλείο τής δωρεάς τού Θεού προς εμάς, θα την μεταδώσουμε στους άλλους. Εχουμε λάβει χάρη και οφείλουμε να κάνουμε χάρη στους άλλους ως ανταπόδοση. Στην παραβολή αυτήν μας συγκλονίζει η στάση τού δούλου που δεν ήθελε να χαρίσει ένα μικρό χρέος την στιγμή που του είχε χαριστεί το δικό του απλήρωτο χρέος. Ωστόσο, όταν δεν συγχωρούμε ενεργούμε όπως αυτός ο δούλος στην παραβολή.

Η ασυγχωρησία επίσης μας αποστερεί την πλήρη ζωή που ο Θεός προορίζει για μας. Αντί να προωθεί την δικαιοσύνη, η ασυγχωρησία μας μετατρέπεται σε πληγή πικρίας. Η Εβραίους 12:14-15 προειδοποιεί, «Επιδιώκετε ειρήνη με όλους, και τον αγιασμό, χωρίς τον οποίο κανένας δεν θα δει τον Κύριο· παρατηρώντας μήπως κάποιος στερείται την χάρη τού Θεού· «μήπως κάποια ρίζα πικρίας, που αναφύεται, φέρνει ενόχληση», και διαμέσου αυτής μολυνθούν πολλοί.» Παρομοίως, η Β΄ Κορινθίους 2:5-11 προειδοποιεί ότι η ασυγχωρησία μπορεί ν’ αποτελέσει άνοιγμα στον Σατανά να μας εκτροχιάσει.

Γνωρίζουμε επίσης ότι εκείνοι που έχουν αμαρτήσει σε βάρος μας –τους οποίους ενδέχεται να μην θέλουμε να συγχωρήσουμε– είναι υπόλογοι στον Θεό (δες Ρωμαίους 12:19 και Εβραίους 10:30). Είναι σημαντικό ν’ αναγνωρίσουμε πως το να συγχωρήσουμε δεν σημαίνει ότι υποτιμάμε το αδίκημα ή ότι οπωσδήποτε συμφιλιωνόμαστε. Όταν επιλέγουμε να συγχωρήσουμε, ελευθερώνουμε τον άνθρωπο από το χρέος του σ’ εμάς. Εγκαταλείπουμε το δικαίωμα να επιδιώξουμε προσωπική εκδίκηση. Επιλέγουμε να πούμε πως δεν θα κρατήσουμε το αδίκημα του εναντίον του. Παρ’ όλα αυτά, δεν εμπιστευόμαστε οπωσδήποτε ξανά το πρόσωπο αυτό ή δεν το απαλλάσσουμε πλήρως από τις συνέπειες της αμαρτίας του. Η Γραφή μάς λέει ότι «ο μισθός τής αμαρτίας είναι θάνατος» (Ρωμαίους 6:23). Ενώ η συγχώρηση που δίνει ο Θεός μάς ελευθερώνει από τον αιώνιο θάνατο, δεν μας ελευθερώνει πάντοτε από τις συνέπειες τής αμαρτίας που κάπως μοιάζουν με τον θάνατο (όπως μια διαλυμένη σχέση ή η τιμωρία που επιβάλλει ένα σύστημα δικαιοσύνης). Συγχώρηση δεν σημαίνει ότι ενεργούμε ως εάν δεν έχει γίνει το κακό· σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι μας έχει δοθεί άφθονη χάρη και δεν έχουμε δικαίωμα να κρατάμε το παράπτωμα κάποιου άλλου πάνω από το κεφάλι του.

Οι Γραφές μάς καλούν επανειλημμένως να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον. Το Εφεσίους 4:32, για παράδειγμα, λέει, «γίνεστε δε ο ένας στον άλλον χρήσιμοι, εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον, όπως και ο Θεός συγχώρησε εσάς διαμέσου τού Χριστού». Εχουμε λάβει πολλά στον δρόμο τής συγχώρησης και οφείλουμε πολλά σε ανταπόκριση αυτών (δες Λουκάς 12:48). Αν και είναι δύσκολη συχνά η συγχώρηση, όταν δεν συγχωρούμε δεν υπακούμε τον Θεό και υποτιμάμε το μεγαλείο τής δωρεάς Του.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή για την ασυγχωρησία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries