settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να ετεροζυγείς;

ΑπάντησηΗ έννοια της «ετεροζυγίας» αναφέρεται στην Β΄ Κορινθίους 6:14 : «Μην κάνετε αταίριαστους δεσμούς με απίστους. Γιατί ποια σχέση μπορεί να έχει η δικαιοσύνη με την ανομία; ή τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι;» (ΝΜΒ). Στο αρχικό κείμενο η διατύπωση είναι, «μὴ γίνεσθε ἑτεροζυγοῦντες ἀπίστοις».

Ο ζυγός είναι μια ξύλινη ράβδος που ενώνει δύο βόδια μεταξύ τους και με το φορτίο που σέρνουν. Στην «ετεροζυγία» συνδέονται ένα δυνατό βόδι μ' ένα αδύναμο ή ένα ψηλό με ένα πιο κοντό. Το αδύναμο ή κοντό βόδι περπατά πιο αργά από το δυνατό ή ψηλό, με αποτέλεσμα το φορτίο να κάνει κύκλους. Όταν συνδέονται ετερόζυγα βόδια, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τον σκοπό που κάποιος έχει ορίσει γι' αυτά. Αντί να συνεργαστούν, βρίσκονται σε κόντρα μεταξύ τους.

Η προτροπή του Παύλου στην Β΄ Κορινθίους 6:14 αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πραγματείας προς την εκκλησία της Κορίνθου περί της χριστιανικής ζωής. Τους αποθάρρυνε να μπαίνουν κάτω από τον ίδιο ζυγό με απίστους, διότι πιστοί και άπιστοι είναι αντίθετοι, όπως ακριβώς είναι το φως με το σκοτάδι. Δεν έχουν, απλά, τίποτα το κοινό, όπως ο Χριστός δεν έχει κάτι κοινό με τον «Βελίαλ», μια εβραϊκή λέξη που σημαίνει «αναξιότητα» (εδ. 15). Εδώ ο Παύλος χρησιμοποιώντας τη λέξη αυτή αναφέρεται στον Διάβολο. Η ιδέα είναι ότι ο ειδωλολατρικός, κακός και άπιστος κόσμος εξουσιάζεται από τις αρχές του Διαβόλου, και ότι οι χριστιανοί θα πρέπει να είναι ξεχωριστοί από αυτόν τον κακό κόσμο, όπως ο Χριστός ξεχώριζε από τις μεθόδους, τους σκοπούς και τα σχέδια του Διαβόλου. Δεν συμμετείχε σ' αυτά, δεν ήταν ενωμένος με αυτά, κι έτσι θα πρέπει να γίνεται μ' αυτούς που Τον ακολουθούν σε σχέση μ' αυτούς που ακολουθούν τον Διάβολο. Η απόπειρα να ζήσουμε τη χριστιανική ζωή κάνοντας στενό μας φίλο και σύμμαχο κάποιον μη χριστιανό, το μόνο που θα επιτύχει είναι να περπατάμε κάνοντας κύκλους.

Η «ετεροζυγία» εφαρμόζεται συχνά στις επαγγελματικές σχέσεις. Ο συνεταιρισμός ενός χριστιανού μ' έναν άπιστο ισοδυναμεί με το να επιδιώκει την καταστροφή. Έχουν αντίθετες κοσμοθεωρίες και ηθικές, και οι επιχειρηματικές αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά θ' αντανακλούν είτε τη μία είτε την άλλη. Για να δουλέψει η σχέση, ένας από τους δύο θα πρέπει ν' αφήσει το ηθικό του κέντρο και να μετακινηθεί προς το κέντρο του άλλου. Τις περισσότερες φορές είναι ο πιστός που νιώθει πιεσμένος ν' αφήσει κατά μέρος τις χριστιανικές του αρχές, χάριν του κέρδους και της αύξησης της επιχείρησης.

Η στενότερη, φυσικά, σχέση που μπορούν να έχουν δύο άνθρωποι είναι αυτή του γάμου, και συνήθως η περικοπή αυτή ερμηνεύεται ως εφαρμογή στο γάμο. Το σχέδιο του Θεού για έναν άνδρα και μια γυναίκα είναι να γίνουν «μία σάρκα» (Γένεση 2:24), μια σχέση τόσο στενή που ο ένας γίνεται κυριολεκτικά και μεταφορικά μέρος του άλλου. Η ένωση ενός πιστού μ' έναν άπιστο είναι ουσιαστικά μια ένωση αντιθέτων, που οδηγεί σε μια πολύ δύσκολη σχέση.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να ετεροζυγείς;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries