settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ να εμπιστευθώ τον Θεό όταν αντιμετωπίζω ανεργία, κατάσχεση ή χρεοκοπία;

ΑπάντησηΗ απώλεια εργασίας και/ή εισοδήματος είναι ένα από τα πλέον βασανιστικά γεγονότα στη ζωή, ιδιαιτέρως για όσους υποστηρίζουν μια οικογένεια. Η άσκηση του δικαιώματος κατάσχεσης του σπιτιού της οικογένειας εξ υποθήκης ή η δήλωση χρεοκοπίας ένεκα ανεργίας προσθέτει επιπλέον φόβο, ανασφάλεια και συναισθηματική αναστάτωση. Για τον χριστιανό άνδρα ή γυναίκα που αντιμετωπίζει ανεργία, κατάσχεση ή χρεοκοπία, ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω αμφιβολίες για την αγαθότητα του Θεού και τις υποσχέσεις Του πως φροντίζει για τα παιδιά Του. Πώς μπορεί ο χριστιανός ν' αντιδράσει σ' αυτά τα καταστροφικά γεγονότα της ζωής; Ποιες βιβλικές αρχές μπορούμε να εφαρμόσουμε όταν χάνουμε το σπίτι μας ή την εργασία μας μαζί με τα σχετικά οφέλη (ασφάλιση υγείας/ζωής, σύνταξη);

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο Θεός έχει καθιερώσει την εργασία για το ανθρώπινο γένος. Η εργασία χαρακτηρίζεται στην Αγία Γραφή ως επωφελής, καθότι μας παρέχει τα αναγκαία (Παροιμίες 14:23, Εκκλησιαστής 2:24, 3:13, 5:18-19) και μας δίνει πόρους που μπορούμε να μοιραστούμε με άλλους που βρίσκονται σε ανάγκη (Εφεσίους 4:28). Ο Παύλος υπενθύμιζε στους πιστούς στη Θεσσαλονίκη πως οποιοσδήποτε δεν ήθελε να εργάζεται, δεν θα έπρεπε και να τρέφεται (Β΄ Θεσσαλονικείς 3:10), και ότι ο ίδιος εργαζόταν ως σκηνοποιός έτσι ώστε να μην καταστεί βάρος σε κανένα (Πράξεις 18:3, Β΄ Κορινθίους 11:9). Έτσι, η απώλεια εργασίας δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε δικαιολογία για τεμπελιά, αλλά θα πρέπει να γίνεται επισταμένη έρευνα για την εύρεση άλλης εργασίας όσο γίνεται πιο γρήγορα (Παροιμίες 6:9-11).

Την ίδια στιγμή, ενδέχεται να μην μπορέσει κάποιος να βρει μια θέση ισάξια σε μισθό και θέση με αυτήν που έχασε. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, ο χριστιανός δεν θα πρέπει να επιτρέψει στην υπερηφάνεια του να τον εμποδίσει από του να πάρει μια δουλειά, έστω και αν αυτό σημαίνει χαμηλότερη θέση και μισθό, τουλάχιστον προσωρινά. Θα πρέπει επίσης να είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε βοήθεια από άλλους πιστούς και εκκλησίες, ίσως με αντάλλαγμα την προσφορά εργασίας που πρέπει να γίνει σε σπίτια, αυλές και εκκλησιαστικές εγκαταστάσεις. Η επέκταση και η αποδοχή ενός «χεριού βοήθειας» σε τέτοιους καιρούς είναι μια ευλογία γι' αυτούς που δίνουν και γι αυτούς που την δέχονται και φανερώνει τον «νόμο του Χριστού», που είναι η αγάπη του ενός προς τον άλλον (Γαλάτας 6:2, Ιωάννης 13:34).

Παρομοίως, ακόμη και η απώλεια του σπιτιού της οικογένειας ένεκα κατάσχεσης ή χρεοκοπίας μπορεί να καταστεί μια ευλογία για την οικογένεια, ένας καιρός όπου γονείς και παιδιά «πυκνώνουν τις γραμμές» (έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον) και συνειδητοποιούν καλύτερα την αγάπη τους ο ένας προς τον άλλον και το ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή –πίστη, οικογένεια και κοινότητα- και εστιάζουν λιγότερο στα υλικά πράγματα που δεν έχουν αιώνια αξία και μπορούν να χαθούν οποιαδήποτε στιγμή. Ο Θεός, ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις περιστάσεις για να μας θυμίσει την αλήθεια που είπε ο Χριστός στον Ματθαίο 6:19-20 και να επαναπροσανατολίσει τις καρδιές μας στον Ουράνιο θησαυρό.

Πάνω απ' όλα αυτά, η ανανέωση της πίστης μας και της εμπιστοσύνης μας στις υποσχέσεις του Θεού έχει ύψιστη σημασία κατά τη διάρκεια καιρών οικονομικής πίεσης. Η υπενθύμιση περικοπών που μιλούν για την πιστότητα του Θεού θα μας δυναμώσουν και θα μας ενθαρρύνουν όταν το μέλλον φαίνεται ζοφερό. Το Α΄ Κορινθίους 10:13 μας θυμίζει ότι ο Θεός είναι πιστός και δεν θα μας αφήσει να πειραστούμε πέραν της δυνατότητας που έχουμε να αντέξουμε, και ότι θα δώσει έκβαση στη δοκιμασία. Αυτή η «έκβαση» μπορεί να σημαίνει μια καινούρια και καλύτερη εργασία που βρίσκεται αμέσως. Μπορεί, επίσης, να σημαίνει μια μακρά περίοδο ανεργίας κατά τη διάρκεια της οποίας η πιστότητα του Θεού γίνεται φανερή στη ζωή μας καθώς μας προμηθεύει το καθημερινό μας ψωμί. Μπορεί να σημαίνει ένα καινούριο σπίτι ή την παραμονή μας με συγγενείς σε περιορισμένες συνθήκες για κάποια χρονική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση είναι πραγματικά το πέρασμα μέσα από τη δοκιμασία, στην οποία μαθαίνουμε την πιστή φροντίδα του Θεού καθώς περπατάει δίπλα μας μέσα σε όλη την ταλαιπωρία. Όταν ο καιρός της δοκιμασίας περάσει, η πίστη μας θα είναι πιο δυνατή και θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε άλλους δίνοντας δυνατή μαρτυρία της πιστότητας του Θεού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να εμπιστευθώ τον Θεό όταν αντιμετωπίζω ανεργία, κατάσχεση ή χρεοκοπία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries