settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιος είναι ο κίνδυνος/συνέπεια τής ανομολόγητης αμαρτίας;

Απάντηση


Διαβάζουμε στην Α΄ Ιωάννου1:9, «αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία». Το εδάφιο αυτό είναι γραμμένο σε χριστιανούς και εξαρτάται από την λέξη αν. Ο Θεός προσφέρει πλήρη συγχώρεση για κάθε αμαρτία που διαπράττουν τα παιδιά Του ΑΝ Του την ομολογήσουμε. Η λέξη εξομολογούμαι υπονοεί ότι συμφωνούμε με τον Θεό για το πόσο κακή είναι η αμαρτία μας. Η μετάνοια, ή η αποστροφή από αυτήν, είναι μέρος αυτής της εξομολόγησης. Για εκείνους που δεν έχουν συγχωρηθεί με το αίμα τού Ιησού, κάθε αμαρτία είναι ανομολόγητη και ασυγχώρητη. Αιώνια τιμωρία περιμένει αυτούς που αρνούνται να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους και να δεχτούν την θυσία τού Ιησού για αυτές (Β΄ Θεσσαλονικείς 1:8-9, Ιωάννης 3:15-18). Τι γίνεται όμως με έναν χριστιανό με ανομολόγητη αμαρτία;

Σύμφωνα με τις Γραφές, όλη η αμαρτία μας πληρώθηκε όταν δεχτήκαμε την θυσία τού Ιησού στην θέση μας. Το Β΄ Κορινθίους 5:21 λέει, «Επειδή, εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη τού Θεού διαμέσου αυτού.». Όταν κάνουμε αυτήν την θεία ανταλλαγή στον σταυρό, ο Θεός επιλέγει να μας δει ως δίκαιους. Δεν είναι τα έργα δικαιοσύνης που εμείς πράξαμε, αλλά η δικαιοσύνη τού Χριστού που βλέπει ο Θεός (Τίτος 3:5). Αλλάζει λογαριασμούς μαζί μας: το αμαυρωμένο μας ιστορικό με το τέλειο ιστορικό Του. Από εκείνη τη στιγμή και μετά έχουμε την πλήρη στήριξη και αποδοχή τού Θεού.

Τι συμβαίνει όμως όταν αμαρτάνουμε αφού λάβουμε αυτό το τέλειο ιστορικό; Φαντάσου ότι στέκεσαι δίπλα σε ένα νότιο παράθυρο μια κρύα, χειμωνιάτικη μέρα. Ο αέρας είναι παγερός, όμως ο ήλιος λάμπει μέσα από το παράθυρο. Αρχίζει να σε ζεσταίνει και απολαμβάνεις τη λάμψη του. Τότε, τραβάς την κουρτίνα. Αμέσως, η ζεστασιά κόβεται. Μήπως επειδή ο ήλιος σταμάτησε να λάμπει; Όχι, είναι επειδή κάτι έχει μπει ανάμεσα σε σένα και τον ήλιο. Τη στιγμή που τραβάς ξανά την κουρτίνα, ο ήλιος μπορεί να σε ζεστάνει πάλι. Εξαρτάται όμως από σένα. Το εμπόδιο είναι μέσα στο σπίτι, όχι απέξω.

Η ανομολόγητη αμαρτία λειτουργεί σαν αυτήν την κουρτίνα. Ο Θεός χαίρεται με τα παιδιά Του (Ψαλμός 37:23, Ρωμαίους 8:38-39). Επιθυμεί να μας ευλογεί, να συναναστρέφεται μαζί μας και να μας γεμίζει με την αποδοχή Του (Ψαλμός 84:11, 115:13, Α΄ Σαμουήλ 2:30). Θέλει ν’ απολαμβάνουμε την ζεστασιά από το χαμόγελό Του. Όταν όμως επιλέγουμε την αμαρτία, χτίζουμε ένα φράγμα ανάμεσα σε μας και τον άγιο Πατέρα μας. Τραβάμε την κουρτίνα στην κοινωνία μας μαζί Του και αρχίζουμε να νιώθουμε το κρύο τής πνευματικής μοναξιάς μας. Πολλές φορές, κατηγορούμε θυμωμένα τον Θεό πως μας εγκατέλειψε όταν, στην πραγματικότητα, εμείς Τον έχουμε αφήσει. Όταν αρνούμαστε πεισματικά να μετανοήσουμε, θα παιδαγωγηθούμε από τον στοργικό Πατέρα μας (Εβραίους 12:7-11). Η διαπαιδαγώγηση τού Κυρίου μπορεί να είναι αυστηρή, ακόμα και να οδηγεί στον θάνατο όταν μια καρδιά έχει σκληρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει επιστροφή (Α΄ Κορινθίους 11:30, Α΄ Ιωάννου 5:16). Ο Θεός λαχταρά την αποκατάσταση τής κοινωνία μας περισσότερο από εμάς (Ησαΐας 65:2, 66:13, Ματθαίος 23:37, Ιωήλ 2:12-13). Μας αναζητά, μας παιδαγωγεί και μας αγαπάει ακόμα και μέσα στην αμαρτία μας (Ρωμαίους 5:8). Αφήνει όμως άθικτη την ελεύθερη βούλησή μας. Εμείς πρέπει να τραβήξουμε την κουρτίνα εξομολογούμενοι και μετανοώντας.

Αν, ως παιδιά τού Θεού, επιλέγουμε να παραμένουμε στην αμαρτία μας, τότε επιλέγουμε τις συνέπειες που ακολουθούν αυτήν την επιλογή. Το αποτέλεσμα είναι η διακοπή τής κοινωνίας και η έλλειψη ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, εκείνοι που επιμένουν στην αμαρτία χρειάζεται να επανεξετάσουν την πραγματική σχέση τους με τον Θεό (Β΄ Κορινθίους 13:5). Η Γραφή είναι ξεκάθαρη ότι εκείνοι που γνωρίζουν τον Θεό δεν ακολουθούν μια ζωή ανομολόγητης αμαρτίας (Α΄ Ιωάννου 2:3-6, 3:7-10). Η επιθυμία για αγιότητα είναι σήμα κατατεθέν εκείνων που γνωρίζουν τον Θεό. Το να γνωρίζεις τον Θεό σημαίνει να Τον αγαπάς (Ματθαίος 22:37-38). Το να Τον αγαπάς σημαίνει να επιθυμείς να Τον ευχαριστείς (Ιωάννης 14:15). Η ανομολόγητη αμαρτία εμποδίζει την ευαρέσκειά Του, επομένως ένα αληθινό παιδί τού Θεού θέλει να την ομολογεί, να αλλάζει και να αποκαθιστά την σχέση του με τον Θεό.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιος είναι ο κίνδυνος/συνέπεια τής ανομολόγητης αμαρτίας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries