Ερώτηση
Τι μπορούμε να μάθουμε από τη φυλή του Συμεών;
Απάντηση
Κάθε ένας από τους δώδεκα γιους του Ισραήλ / Ιακώβ έλαβε μια ευλογία από τον πατέρα του λίγο πριν από το θάνατο του Ιακώβ. Οι δώδεκα γιοι ήταν οι πρόγονοι των δώδεκα φυλών του Ισραήλ και η ευλογία περιείχε προφητικές πληροφορίες για το μέλλον κάθε φυλής. Στην περίπτωση της φυλής του Συμεών, η οποία στην προφητεία αντιστοιχούσε στη φυλή του Λευί, ο Ιακώβ προφήτευσε: "Ο Συμεών και ο Λευί, οι αδελφοί, όργανα αδικίας είναι τα μαχαίρια τους· μέσα στη βουλή τους, ψυχή μου, μην μπεις· στη συνέλευσή τους μην ενωθείς τιμή μου· επειδή στον θυμό τους φόνευσαν ανθρώπους, και στο πείσμα τους καταγκρέμισαν τείχος· επικατάρατος ο θυμός τους, επειδή ήταν αυθάδης· και η οργή τους, επειδή ήταν σκληρή· θα τους διαμοιράσω στον Ιακώβ, και θα τους διασκορπίσω στον Ισραήλ" (Γένεση 49:5-7).
Ο Ιακώβ προφέρει μια κατάρα στον θυμό του Συμεών και του Λευί, αναμφίβολα ενθυμούμενος την προδοτική και βάρβαρη καταστροφή των Συχεμιτών, μια πράξη που ο Ιακώβ δυσανασχέτησε βαθιά για τον βάρβαρο τρόπο με τον οποίο έγινε και τη δυσφήμιση που επέφερε σε ολόκληρη την οικογένειά του (Γένεση 34:24-30). Ο θυμός του Συμεών ήταν κακός, όχι επειδή η αγανάκτηση κατά της αμαρτίας είναι αδικαιολόγητη, αλλά επειδή η οργή του χαρακτηρίστηκε από πράξεις αγριότητας και σκληρότητας. Ο δίκαιος θυμός και η αγανάκτηση, το είδος που επέδειξε ο Ιησούς κατά τον καθαρισμό του ναού, για παράδειγμα, δεν χαρακτηρίζεται ποτέ από σκληρότητα. Τα σπαθιά του Συμεών, που θα έπρεπε να είναι μόνο όπλα άμυνας, ήταν όπλα βίας για να κάνουν κακό στους άλλους, όχι για να σώσουν τον εαυτό τους από το κακό.
Η προφητεία του Ιακώβ "θα τους χωρίσω στον Ιακώβ και θα τους διασκορπίσω στον Ισραήλ" έγινε πραγματικότητα. Η φυλή του Συμεών ήταν η μικρότερη και πιο αδύναμη από όλες τις φυλές στο τέλος της παραμονής τους στην έρημο, όπως σημειώνεται στη δεύτερη απογραφή του Μωυσή (Αριθμοί 26:14), και η φυλή του Συμεών παραλείφθηκε από την ευλογία του Μωυσή (Δευτερονόμιο 33:8). Επιπλέον, λόγω του μεγέθους της, η φυλή Συμεών αναγκάστηκε να μοιραστεί την επικράτεια με τον Ιούδα, μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη φυλή (Ιησούς του Ναυή 19:1-9). Ο Ιακώβ δεν απέκοψε τους απογόνους του Συμεών από οποιοδήποτε μέρος της υποσχεθείσας κληρονομιάς, αλλά τους χώρισε και τους σκόρπισε.
Ως χριστιανοί, μαθαίνουμε από τη φυλή του Συμεών ότι ο θυμός είναι η αιτία πολλών αμαρτιών, όταν αφήνεται να ξεχειλίσει χωρίς περιορισμό, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι πληγές (Παροιμίες 29:11). Ο θυμός αφήνει στο πέρασμά του καταστροφές, με ανεπανόρθωτες συχνά συνέπειες. Επιπλέον, ενώ ο θυμός κατά της αμαρτίας δεν είναι αδικαιολόγητος, οφείλουμε πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να κάνουμε διάκριση μεταξύ του αμαρτωλού και της αμαρτίας, ώστε να μην αγαπάμε ή ευλογούμε την αμαρτία για χάρη του προσώπου, ούτε να μισούμε ή να καταριόμαστε το πρόσωπο για χάρη της αμαρτίας.
Η δήλωση του Ιακώβ "μέσα στη βουλή τους, ψυχή μου, μην μπεις· στη συνέλευσή τους μην ενωθείς τιμή μου" είναι ένα μάθημα και για εμάς. Δεν πρέπει να ακολουθούμε τη συμβουλή του θυμωμένου ανθρώπου, επειδή είναι ασταθής και παρουσιάζει αδυναμία να ελέγξει τα πάθη του. Όταν ο θυμός αποτελεί καθοριστικό γνώρισμα στη ζωή κάποιου άλλου, είναι ένδειξη της έλλειψης αυτοελέγχου, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των πιστών (Γαλάτας 5:22-23). Ένα θυμωμένο άτομο αποτελεί κακό σύμβουλο και, στην πραγματικότητα, η παρέα του πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά όταν η αμαρτία του θυμού είναι ανομολόγητη και δεν γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με θεϊκό τρόπο.
Τέλος, ο Συμεών και ο Λευί φάνηκαν να είναι αχώριστα αδέλφια που αναφέρονται συχνά μαζί στις Γραφές, μια ένδειξη ότι, όπως πολλά αδέλφια, μπορεί ο ένας να ωθούσε τον άλλον να εκδηλώσει τον χειρότερο εαυτό του. Οι χριστιανοί γονείς που βλέπουν αυτού του είδους τη σχέση να αναπτύσσεται σε αδέλφια των οποίων η επιρροή του ενός επί του άλλου είναι ανθυγιεινή, καλά θα κάνουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χωρίσουν τον έναν από τον άλλον σε περιστάσεις όπου μπορεί να εκδηλωθεί η ατυχής τάση τους να ωθούν ο ένας τον άλλον σε λάθη.
English
Τι μπορούμε να μάθουμε από τη φυλή του Συμεών;