settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι μπορούμε να μάθουμε από τη φυλή του Ιούδα;

Απάντηση


Κάθε ένας από τους δώδεκα γιους του Ισραήλ / Ιακώβ έλαβε μια ευλογία από τον πατέρα του λίγο πριν από το θάνατο του Ιακώβ. Οι δώδεκα γιοι ήταν οι πρόγονοι των δώδεκα φυλών του Ισραήλ και η ευλογία περιείχε προφητικές πληροφορίες για το μέλλον κάθε φυλής. Στην περίπτωση της φυλής του Ιούδα, ο Ιακώβ προφήτευσε: "Ιούδα, εσένα θα σε επαινέσουν οι αδελφοί σου· το χέρι σου θα είναι στον τράχηλο των εχθρών σου· οι γιοι τού πατέρα σου θα σε προσκυνήσουν· Σκύμνος λιονταριού είναι ο Ιούδας· από κυνήγι ανέβηκες, γιε μου· καθώς έγειρε, κοιμήθηκε σαν λιοντάρι, και σαν σκύμνος λιονταριού· ποιος θα τον ξυπνήσει; Δεν θα εκλείψει το σκήπτρο από τον Ιούδα ούτε νομοθέτης από μέσα από τα πόδια του, μέχρις ότου έρθει ο Σηλώ· και σ' αυτόν θα είναι η υπακοή των λαών. Στην άμπελο δένει το πουλάρι του, και στον εκλεκτό βλαστό, το πουλαράκι τού γαϊδουριού του· σε κρασί θα πλύνει το ένδυμά του, και στο αίμα τού σταφυλιού τη στολή του· τα μάτια του θα είναι κόκκινα από το κρασί, και τα δόντια του άσπρα από το γάλα" (Γένεση 49:8-12).

Κάθε μέρος της προφητείας του Ιακώβ για τη φυλή του Ιούδα αποκαλύπτει κάτι για τον λαό της φυλής αυτής, την ιστορία του και την πνευματική εφαρμογή που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτήν. Στο εδάφιο 8, ο Ιακώβ προφητεύει ότι οι αδελφοί του Ιούδα θα τον δοξάσουν. Το όνομα του Ιούδα σημαίνει έπαινος και του δόθηκε από τη μητέρα του, καθώς η καρδιά της ήταν γεμάτη από επαίνους προς τον Θεό γι' αυτόν (Γένεση 29:35). Η δύναμη και η ισχύς της φυλής προαναγγέλλεται επίσης στο εδάφιο 8. Ο στίχος 9 χρησιμοποιεί την εικόνα τόσο ενός λιονταριού όσο και του λιονταρόπουλου για να περιγράψει τη φυλή του Ιούδα. Ο Ιούδας ήταν συγκρίσιμος με ένα νεαρό λιοντάρι για τη δύναμη, το θάρρος και τη ζωτικότητά του και με ένα ώριμο λιοντάρι στο ότι η γραμμή του Ιούδα περιείχε εκείνους που είχαν εθνική εξέχουσα θέση και βασιλική εξουσία, συμπεριλαμβανομένων του Δαβίδ και του Σολομώντα.

Το σκήπτρο που δεν φεύγει από τον Ιούδα μέχρις "ότου έρθει ο Σηλώ, και σ' αυτόν θα είναι η υπακοή των λαών" είναι μια μεσσιανική προφητεία. Το όνομα "Σηλώ" εμφανίζεται σε αυτό το εδάφιο σε πολλές μεταφράσεις, μια λέξη που αναφέρεται στον Μεσσία. Οι σχολιαστές διαφέρουν ως προς το ακριβές νόημα αυτού του κάπως ασαφούς χωρίου, αλλά όλοι συμφωνούν ότι Αυτός που έρχεται για να αποκτήσει την υπακοή των εθνών δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Χριστό. Η υπόλοιπη περικοπή, τα εδάφια 11-12, αναφέρεται στη μεγάλη αφθονία πλούτου που θα ανήκε στη φυλή του Ιούδα. Θα ήταν τόσο πλούσιοι και ευλογημένοι που θα μπορούσαν να δέσουν έναν γάιδαρο στο πιο εκλεκτό αμπέλι και να τον αφήσουν να φάει έως κορεσμού, μια ένδειξη της αφθονίας που θα απολάμβανε ο Ιούδας.

Η δεύτερη εφαρμογή των εδαφίων 11-12, και αυτή που αφορά τους χριστιανούς σήμερα, είναι η αφθονία του πνευματικού πλούτου που έχουμε στη διάθεσή μας εν Χριστώ, η μεγάλη ποσότητα των πνευματικών ευλογιών που απορρέουν από την αγάπη του Θεού, οι οποίες μας έρχονται μέσω του Χριστού, οι οποίες είναι συγκρίσιμες με το κρασί και το γάλα. Ο πλούτος αυτός περιλαμβάνει τον λόγο Του και τα διατάγματά Του και τον ίδιο τον Χριστό, τον Άρτο της Ζωής. Αυτά μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στον Χριστό και στην ανθρώπινη φύση Του, η οποία ήταν σαν ένδυμα βουτηγμένο στο αίμα μέσω των παθών και του θανάτου Του. Η περικοπή Ησαΐας 63:1-3 περιέχει την ίδια εικόνα. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στην εκκλησία Του και στον λαό Του, του οποίου τα ενδύματα πλένονται και γίνονται λευκά στο αίμα του Αρνίου (Αποκάλυψη 7:13-14).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι μπορούμε να μάθουμε από τη φυλή του Ιούδα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries