settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί ο Θεός επιτρέπει να περνάμε δοκιμασίες και θλίψεις;

Απάντηση


Μία από τις πλέον δύσκολες αλήθειες της χριστιανικής ζωής είναι το γεγονός πως η απόφασή μας να γίνουμε μαθητές του Χριστού δεν μας καθιστά απρόσβλητους στις δοκιμασίες και θλίψεις της ζωής. Γιατί ένας καλός Θεός αγάπης επιτρέπει να περνάμε καταστάσεις, όπως ο θάνατος ενός παιδιού, αρρώστια και τραυματισμούς σε μας και τ' αγαπητά μας πρόσωπα, οικονομικές δυσχέρειες, ανησυχία και φόβο; Σίγουρα, αν μας αγαπούσε θα μας προστάτευε από όλα αυτά τα πράγματα. Εξ άλλου, το ότι μας αγαπάει δεν σημαίνει ότι θέλει να ζούμε εύκολα και άνετα; Λοιπόν, όχι, δεν θέλει. Η Αγία Γραφή διδάσκει καθαρά ότι ο Θεός αγαπά τα παιδιά Του και «κάνει τα πάντα να συντελούν στο καλό τους» (Ρωμαίους 8:28, ΝΜΒ). Έτσι, αυτό πρέπει να σημαίνει ότι οι δοκιμασίες και οι θλίψεις που επιτρέπει στη ζωή μας είναι μέρος αυτής της «συντέλειας» όλων προς το καλό. Συνεπώς, για τον πιστό, όλες οι δοκιμασίες και οι θλίψεις πρέπει να έχουν έναν θείο σκοπό.

Όπως σε όλα τα ζητήματα, ο υπέρτατος σκοπός του Θεού για μας είναι να αυξανόμαστε όλο και περισσότερο στην ομοίωσή μας με τον Υιό Του (Ρωμαίους 8:29). Αυτός είναι ο σκοπός του χριστιανού, και αυτόν τον σκοπό υπηρετεί το κάθε τι στη ζωή, κι εδώ συμπεριλαμβάνονται οι δοκιμασίες και οι θλίψεις, που είναι σχεδιασμένες να μας βοηθήσουν να φτάσουμε αυτόν τον σκοπό. Αποτελούν μέρος της διαδικασίας του αγιασμού, το να είμαστε ξεχωρισμένοι για τους σκοπούς του Θεού και προσαρμοσμένοι να ζούμε για τη δόξα Του. Ο τρόπος με τον οποίον οι δοκιμασίες το πραγματοποιούν όλο αυτό εξηγείται στην Α΄ Πέτρου 1:6-7: «Για το οποίο νιώθετε αγαλλίαση, αν και τώρα, εφόσον χρειαστεί, λυπηθείτε λίγο μέσα σε διάφορους πειρασμούς, ώστε η δοκιμή της πίστης σας, η οποία είναι πολυτιμότερη από το χρυσάφι που φθείρεται, δοκιμάζεται όμως διαμέσου της φωτιάς, βρεθεί σε έπαινο και τιμή και δόξα, όταν ο Ιησούς Χριστός φανερωθεί.» Η πίστη του αληθινού πιστού θα επιβεβαιωθεί μέσω των δοκιμασιών που περνάει, έτσι που μπορούμε ν' αναπαυόμαστε στη γνώση πως είναι αληθινή και θα διαρκεί για πάντα.

Οι δοκιμασίες αναπτύσσουν ευσεβή χαρακτήρα, και αυτό μας βοηθάει «να καυχιόμαστε στις θλίψεις· γνωρίζοντας ότι η θλίψη εργάζεται υπομονή, η δε υπομονή δοκιμή, η δε δοκιμή ελπίδα, η δε ελπίδα δεν ντροπιάζει, δεδομένου ότι η αγάπη του Θεού είναι ξεχυμένη μέσα στις καρδιές μας διαμέσου του Αγίου Πνεύματος, που δόθηκε σε μας.» (Ρωμαίους 5:3-5). Ο Ιησούς Χριστός ήταν το τέλειο παράδειγμα. «Ο Θεός, όμως, δείχνει τη δική του αγάπη σε μας, επειδή ενώ εμείς ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί ο Χριστός πέθανε για χάρη μας» (Ρωμαίους 5:8). Αυτά τα εδάφια αποκαλύπτουν πλευρές του θείου προορισμού, τόσο για τις δοκιμασίες και θλίψεις του Ιησού Χριστού όσο και για τις δικές μας. Η καρτερικότητα αποδεικνύει την πίστη μας. «Όλα τα μπορώ διαμέσου του Χριστού που με ενδυναμώνει» (Φιλιππησίους 4:13).

Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε προσεκτικοί να μην δικαιολογούμαστε για τις «δοκιμασίες» και «θλίψεις» που είναι αποτέλεσμα δικών μας λαθών. «Κανένας από σας ας μη πάσχει ως φονιάς ή κλέφτης ή κακοποιός ή ως κάποιος που περιεργάζεται τα ξένα πράγματα» (Α΄ Πέτρου 4:15). Ο Θεός θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μας διότι η αιώνια τιμωρία γι' αυτές έχει πληρωθεί από τον Χριστό με τη θυσία Του στο Σταυρό. Θα υποστούμε, όμως, τις φυσικές συνέπειες των αμαρτιών μας και των κακών επιλογών μας σ' αυτή τη ζωή. Αλλά ο Θεός χρησιμοποιεί ακόμη και αυτά τα παθήματα για να μας διαμορφώσει για τους σκοπούς Του και το τελικό καλό.

Δοκιμασίες και θλίψεις συνοδεύονται με σκοπό και ανταμοιβή. «Αδερφοί μου, να χαίρεστε όταν δοκιμάζεστε από πολλούς και διαφόρους πειρασμούς· γιατί πρέπει να ξέρετε ότι μέσα από τη δοκιμασία της πίστεώς σας γεννιέται η υπομονή. Η υπομονή σας όμως πρέπει να κρατήσει ως το τέλος, για να γίνετε τέλειοι και ολοκληρωμένοι και να μην υστερείτε σε τίποτε… μακάριος ο άνθρωπος που δέχεται με υπομονή τις δοκιμασίες! Γιατί, αν τις υποστεί με επιτυχία, θα κερδίσει το βραβείο της αιώνιας ζωής, που υποσχέθηκε ο Θεός σ' όσους τον αγαπούν.» (Ιακώβου 1:2-4, 12, ΝΜΒ).

Έχουμε τη νίκη διαμέσου όλων των δοκιμασιών και θλίψεων της ζωής. «Αλλά ευχαριστία ανήκει στον Θεό, ο οποίος μας δίνει τη νίκη διαμέσου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού». Αν και βρισκόμαστε σε πνευματική μάχη, ο Διάβολος δεν έχει εξουσία πάνω στον πιστό εν Χριστώ. Ο Θεός μας έχει δώσει τον λόγο Του να μας οδηγεί, το Άγιο Πνεύμα να μας ενδυναμώνει, και το προνόμιο να Τον πλησιάζουμε όπου κι αν βρισκόμαστε, οποιαδήποτε στιγμή να προσευχόμαστε για το κάθε τι. Μας έχει επίσης διαβεβαιώσει πως καμία δοκιμασία δεν θα υπερβεί τη δυνατότητα που έχουμε να την αντέξουμε, και «μαζί με τον πειρασμό θα κάνει και την έκβαση, ώστε να μπορείτε να υποφέρετε» (Α΄ Κορινθίους 10:13).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί ο Θεός επιτρέπει να περνάμε δοκιμασίες και θλίψεις;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries