settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Γραφή για τον τρανσεξουαλισμό;

Απάντηση


Ο τρανσεξουαλισμός, γνωστός επίσης ως διαταραχή ταυτότητας φύλου ή διαφυλισμός, είναι η αίσθηση πως το βιολογικό/γενετικό/φυσιολογικό σου φύλο δεν ταιριάζει με το φύλο με το οποίο ταυτίζεσαι ή/και αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι. Οι τρανσέξουαλ περιγράφουν συχνά τον εαυτό τους ως «παγιδευμένο» σε ένα σώμα το οποίο δεν ταιριάζει στο πραγματικό φύλο τους. Ασκούν συχνά την παρενδυσία / τρανσβετισμό και μπορεί επίσης ν’ αναζητήσουν ορμονική θεραπεία ή/και χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου ώστε να φέρουν το σώμα τους σε συμμόρφωση με το θεωρούμενο φύλο τους.

Η Αγία Γραφή πουθενά δεν αναφέρει ρητά τον τρανσεξουαλισμό ή περιγράφει κάποιον που να έχει διαφυλικά συναισθήματα. Παρ’ όλα αυτά, η Γραφή έχει πολλά να πει για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Το πλέον βασικό για την αντίληψη μας σχετικά με το φύλο είναι πως ο Θεός δημιούργησε δύο (και μόνο δύο) φύλα: «αρσενικό και θηλυκό τούς δημιούργησε» (Γένεση 1:27). Όλες οι σύγχρονες εικασίες σχετικά με τα πολυάριθμα φύλα ή την ρευστότητα τού φύλου —ή ακόμα και ένα «φάσμα» με απεριόριστα φύλα— είναι ξένο προς την Αγία Γραφή.

Το πλησιέστερο που αναφέρει η Γραφή αναφορικά με τον τρανσεξουαλισμό είναι η καταδίκη τής ομοφυλοφιλίας (Ρωμαίους 1:18-32, Α΄ Κορινθίους 6:9-10) και της παρενδυσίας (Δευτερονόμιο 22:5). Η λέξη «μαλακοί» στο Α΄ Κορινθίους 6:9 σημαίνει κυριολεκτικά «εκθηλυσμένοι άντρες». Επομένως, αν και η Γραφή δεν αναφέρεται άμεσα στον τρανσεξουαλισμό, όταν αναφέρει άλλες περιπτώσεις «σύγχυσης» τών φύλων, τις προσδιορίζει σαφώς και κατηγορηματικά ως αμαρτία.

Τι γίνεται με την πιθανότητα ότι ο εγκέφαλος όσων πάσχουν από διαταραχή ταυτότητας φύλου λειτουργεί ως ένα φύλο, ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι βιολογικά το αντίθετο φύλο; Η Αγία Γραφή δεν υπαινίσσεται καν μια τέτοια πιθανότητα. Ωστόσο, η Γραφή δεν αναφέρει ούτε τον ερμαφροδιτισμό (μια πάθηση κατά την οποία ένα άτομο έχει τα αναπαραγωγικά όργανα και των δύο φύλων), ο οποίος αδιαμφισβήτητα συμβαίνει (αν και εξαιρετικά σπάνια). Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν με ή να αναπτύξουν κάθε είδους διαφορετικά εγκεφαλικά ελαττώματα ή δυσλειτουργίες. Πώς μπορεί να ειπωθεί ότι είναι αδύνατο για έναν γυναικείο εγκέφαλο να βρίσκεται σε αντρικό σώμα (ή το αντίστροφο);

Με τον ερμαφροδιτισμό ως απόδειξη, δεν μπορεί να ειπωθεί πως αν η Γραφή δεν αναφέρει κάτι, αυτό δεν συμβαίνει. Επομένως, μπορεί να είναι πιθανό για ένα άτομο να γεννηθεί με εγκέφαλο προγραμματισμένο με τέτοιο τρόπο που να συμβάλει στον διαφυλισμό. Αυτό θα μπορούσε επίσης ν’ αποτελεί μια εξήγηση για ορισμένες περιπτώσεις ομοφυλοφιλίας. Παρ’ όλα αυτά, ακριβώς επειδή κάτι ενδέχεται να έχει βιολογική αιτία, δεν σημαίνει ότι η αποδοχή τών αποτελεσμάτων είναι το σωστό πράγμα για να κάνει κανείς. Ορισμένοι άνθρωποι είναι «καλωδιωμένοι» με μια σεξουαλικότητα σε υπερδιέγερση. Αυτό δεν το καθιστά σωστό για εκείνους να εμπλέκονται σε σεξουαλική ανηθικότητα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ορισμένοι ψυχοπαθείς/κοινωνιοπαθείς έχουν εγκεφάλους με σοβαρά εξασθενημένους μηχανισμούς ελέγχου τών παρορμήσεων. Αυτό δεν το καθιστά σωστό για εκείνους να μετέχουν σε κάθε αποκλίνουσα συμπεριφορά που περνά από το μυαλό τους.

Ανεξάρτητα από το εάν η παραμόρφωση τού φύλου έχει γενετική, ορμονική, φυσιολογική ή πνευματική αιτία, είναι δυνατό να υπερνικηθεί και θεραπευτεί μέσω τής πίστης στον Χριστό και της συνεχούς εξάρτησης από την δύναμη τού Αγίου Πνεύματος. Μπορεί κάποιος να θεραπευθεί, να υπερνικήσει την αμαρτία και οι ζωές να αλλάξουν μέσω τής σωτηρίας που προσφέρει ο Χριστός, ακόμα κι αν υφίστανται βιολογικοί/φυσιολογικοί παράγοντες. Οι πιστοί τής Κορίνθου αποτελούν παράδειγμα μιας τέτοιας αλλαγής: «Και μερικοί υπήρξατε τέτοιοι· αλλά λουστήκατε, αλλά αγιαστήκατε, αλλά δικαιωθήκατε, στο όνομα τού Κυρίου Ιησού, και με το Πνεύμα τού Θεού μας.» (Α΄ Κορινθίους 6:11). Υπάρχει ελπίδα για όλους, για τους τρανσέξουαλ, για εκείνους με διαταραχή ταυτότητας φύλου, συμπεριλαμβανομένων των τραβεστί, ένεκα τής συγχώρησης που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Γραφή για τον τρανσεξουαλισμό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries