settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να εκπαιδεύσεις ένα παιδί στον δρόμο που πρέπει να πορευτεί;

ΑπάντησηΗ συμβουλή τού Σολομώντα προς τους γονείς είναι, «Δίδαξε το παιδί στην αρχή τού δρόμου του και δεν θα απομακρυνθεί απ’ αυτόν ούτε όταν γεράσει» (Παροιμίες 22:6). Η ανατροφή και εκπαίδευση ενός παιδιού εντός του πλαισίου αυτής της παροιμίας σημαίνει ότι ξεκινάει με την Αγία Γραφή, καθώς «Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση… (Β΄ Τιμόθεον 3:16). Η διδασκαλία τών παιδιών στις αλήθειες τών Γραφών θα τα καταστήσει σοφά προς σωτηρία (Β΄ Τιμόθεον 3:15)· προετοίμασέ τα πλήρως να κάνουν καλά έργα (Β΄ Τιμόθεον 3:17)· να απολογούνται στον καθένα που τους ζητάει τον λόγο τής ελπίδας που έχουν (Α΄ Πέτρου 3:15), και ν’ αντισταθούν στην επέλαση τής κουλτούρας που είναι αποφασισμένη να κάνει πλύση εγκεφάλου στους νέους ανθρώπους με τις κοσμικές αξίες.

Η Αγία Γραφή μάς λέει ότι τα παιδιά είναι δώρο τού Θεού (Ψαλμός 127:3). Είναι σίγουρα σωστό να κρατήσουμε την σοφή συμβουλή τού Σολομώντα, να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας κατάλληλα. Πραγματικά, η αξία που ο Θεός έχει θέσει στην διδασκαλία τών παιδιών μας με την αλήθεια προβάλλεται από τον Μωυσή που τόνισε στον λαό του την σπουδαιότητα τής διδασκαλίας τών παιδιών τους σχετικά με τον Κύριο, τις εντολές Του και τους νόμους Του: «Θα τα διδάσκεις με επιμέλεια στα παιδιά σου, και θα μιλάς γι’ αυτά όταν κάθεσαι στο σπίτι σου, όταν περπατάς στον δρόμο, και όταν πλαγιάζεις, και όταν σηκώνεσαι. Θα τα δέσεις για σημείο επάνω στο χέρι σου, και θα είναι ως προμετωπίδια ανάμεσα στα μάτια σου. Και θα τα γράψεις επάνω στους παραστάτες τού σπιτιού σου, κι επάνω στις πύλες σου.» (Δευτερονόμιο 6:7-9). Η σχολαστικότητα τού Μωυσή υπογραμμίζει την βαθιά του έγνοια για τις διαδοχικές γενεές, να υπακούσουν στους νόμους τού Θεού, να διασφαλίσουν ότι «θα κατοικούσαν επάνω στη γη με ασφάλεια» (Λευιτικό 25:18), ότι θα «ευημερούσαν» (Δευτερονόμιο 12:28), και θα τους ευλογούσε ο Θεός στη γη που θα κληρονομούσαν (Δευτερονόμιο 30:16).

Οι Γραφές διδάσκουν ξεκάθαρα ότι η εκπαίδευση τών παιδιών με σκοπό να γνωρίσουν και υπακούσουν τον Θεό αποτελεί την βάση τής ευαρέσκειάς Του και μιας νικηφόρας ζωής μέσα στην χάρη Του. Η γνώση τού Θεού και της αλήθειάς Του αρχίζει με την κατανόηση τού παιδιού περί αμαρτίας και της ανάγκης του για Σωτήρα. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά κατανοούν ότι δεν είναι τέλεια και μπορούν ν’ αντιληφθούν σε μικρή ηλικία πως χρειάζονται συγχώρηση. Οι γονείς που έχουν αγάπη αποτελούν υπόδειγμα τού Θεού που αγαπάει και όχι μόνον συγχωρεί αλλά προσφέρει την τέλεια θυσία περί αμαρτίας εν Χριστώ Ιησού. Η εκπαίδευση τών παιδιών στον δρόμο που πρέπει να πορευτούν σημαίνει, πρωταρχικά, να τα οδηγήσουμε στον Σωτήρα.

Η παιδεία αποτελεί ένα εσωτερικό τμήμα τής ανατροφής ευσεβών παιδιών, διότι γνωρίζουμε ότι «ο Κύριος ελέγχει όποιον αγαπάει» (Παροιμίες 3:12). Ετσι, δεν πρέπει ν’ αψηφούμε την διαπαιδαγώγηση τού Κυρίου ούτε να λιποψυχούμε όταν αυτή ασκείται καθώς ο Κύριος «μαστιγώνει τον καθένα που παραδέχεται ως γιο του» (Εβραίους 12:5-6). Και γνωρίζουμε ότι ο Θεός μας διαπαιδαγωγεί για το καλό μας, ώστε να γίνουμε μέτοχοι της αγιότητάς Του (Εβραίους 12:10). Παρομοίως, όταν εμείς διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας, αυτά λαμβάνουν σοφία (Παροιμίες 29:15) και θα μας φέρουν ανάπαυση (Παροιμίες 29:17) και σεβασμό (Εβραίους 12:9). Πραγματικά, ακόμη και σε νεαρή ηλικία τα παιδιά είναι ικανά να διακρίνουν ότι η πειθαρχία είναι ριζωμένη στην αγάπη. Αυτός είναι ο λόγος που παιδιά μεγαλωμένα σε σπίτια χωρίς διαπαιδαγώγηση αισθάνονται συχνά πως δεν έχουν αγαπηθεί και είναι περισσότερο πιθανό να μην υπακούνε την εξουσία καθώς μεγαλώνουν. Να θυμάσαι ότι η πειθαρχία που ασκείται θα πρέπει να είναι ανάλογη με το φταίξιμο. Η φυσική πειθαρχία, όπως κάποιες ξυλιές (με σωστό κίνητρο), επιτρέπεται στην Γραφή (Παροιμίες 13:24, 22:15, 23:13-14). Η πειθαρχία, αν και μπορεί να φαίνεται δυσάρεστη όταν ασκείται, θ’ αποδώσει πραγματικά «ειρηνικό καρπό δικαιοσύνης σ’ αυτούς που γυμνάστηκαν δι’ αυτής» (Εβραίους 12:11).

Οι γονείς πρέπει να έχουν τον ίδιο ζήλο να διδάσκουν τα παιδιά τους που είχε ο Μωυσής. Οι γονείς έχουν λάβει το προνόμιο να διαχειρίζονται την ζωή τών παιδιών τους προσωρινά, αλλά η διδασκαλία και η εκπαίδευση που παρέχουν είναι αιώνια. Σύμφωνα με τις αρχές τών Παροιμιών, ένα παιδί που εκπαιδεύεται επιμελώς στον δρόμο που πρέπει να πορεύεται, θα παραμείνει πιθανότατα σ’ αυτόν στην ζωή αυτήν και θα καρπωθεί τις ανταμοιβές στην μέλλουσα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να εκπαιδεύσεις ένα παιδί στον δρόμο που πρέπει να πορευτεί;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries