settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε, «δεν θα παρέλθει αυτή η γενεά;

ΑπάντησηΤα λόγια αυτά που είπε ο Χριστός αναφορικά με τους έσχατους καιρούς βρίσκονται στον Ματθαίο 24:34, Μάρκο 13:30, και Λουκά 21:32. Ο Ιησούς είπε, «δεν θα παρέλθει αυτή η γενεά, μέχρις ότου γίνουν όλα αυτά». Τα ζητήματα για τα οποία ο Χριστός μίλησε –η άνοδος του Αντιχρίστου, το βδέλυγμα της ερήμωσης και ο σκοτισμός του ήλιου- δεν συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων της εποχής του Χριστού. Προφανώς, ο Ιησούς εννοούσε κάτι άλλο όταν έλεγε «αυτή η γενεά».

Το κλειδί στην κατανόηση του τι εννοούσε ο Ιησούς λέγοντας «δεν θα παρέλθει αυτή η γενεά, μέχρις ότου γίνουν όλα αυτά» είναι το πλαίσιο του κειμένου· δηλαδή, πρέπει να κατανοήσουμε τα εδάφια που περιβάλλουν το Ματθαίος 24:34, ιδιαίτερα τα προηγούμενα εδάφια. Στον Ματθαίο 24:4-31, ο Ιησούς μιλάει προφητικά· αναγγέλλει μελλοντικά γεγονότα. Ο Ιησούς είχε ήδη πει στον κόσμο που ζούσε εκείνη την εποχή, ενώ διακονούσε, πως η βασιλεία είχε αφαιρεθεί από αυτούς (Ματθαίος 21:43). Επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε τα κεφάλαια 24 και 25 του Ματθαίου ότι αναφέρονται σε μελλοντικό χρόνο. Η γενεά, που ο Ιησούς λέει «δεν θα παρέλθει» μέχρις ότου επιστρέψει, αφορά μελλοντική γενεά, δηλαδή, οι άνθρωποι που θα ζουν όταν συμβούν τα προφητευμένα γεγονότα. Η λέξη γενεά αναφέρεται σε ανθρώπους που θα ζήσουν στο μέλλον όταν συμβούν τα γεγονότα που αναφέρονται στον Ματθαίο 24-25.

Το σημείο του Ιησού στη δήλωσή του, «δεν θα παρέλθει αυτή η γενεά, μέχρις ότου γίνουν όλα αυτά», είναι ότι τα γεγονότα των εσχάτων καιρών θα συμβούν γοργά. Από τη στιγμή που τα σημάδια του τέλους αρχίζουν να φαίνονται, το τέλος είναι καθ’ οδόν-η δεύτερη έλευση και η κρίση θα συμβούν στα χρονικά πλαίσια αυτής της γενεάς. Ο Ιησούς τόνισε τη σημασία αυτή με μια παραβολή στον Ματθαίο 24:32–33: «Και από τη συκιά μάθετε την παραβολή· όταν το κλαδί της γίνει ήδη απαλό, και βγάζει φύλλα, γνωρίζετε ότι πλησιάζει το θέρος. Έτσι κι εσείς, όταν δείτε όλα αυτά, να ξέρετε ότι είναι κοντά, επί θύραις.» Ένα σίγουρο σημάδι του καλοκαιριού είναι τα φύλλα που βγάζει η συκιά· ένα βέβαιο σημάδι του τέλους του κόσμου είναι ότι «όλα τούτα» (του Ματθαίου 24) λαμβάνουν χώρα. Λίγος χρόνος απομένει τότε στους κατοίκους της γης.

Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι η προφητεία του Ιησού στον Ματθαίο 24 έχει μια διπλή εκπλήρωση. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, «η γενεά αυτή» είναι οι άνθρωποι στους οποίους ο Χριστός μιλούσε εκείνη τη στιγμή —κάποια από τα λόγια Του θα εκπληρώνονταν στη διάρκεια της ζωής των. Έτσι, όταν οι Ρωμαίοι κατάστρεψαν την Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ., η προφητεία του Ιησού εκπληρώθηκε μερικώς· η πτώση της Ιερουσαλήμ αποτέλεσε μια πρόγευση των χειρότερων πραγμάτων που θ’ ακολουθούσαν. Πολλές πτυχές, όμως, της προφητείας του Ιησού δεν εκπληρώθηκαν το 70 μ.Χ.· για παράδειγμα, τα ουράνια σημάδια του Ματθαίου 24:29–31.Το κύριο πρόβλημα με την ερμηνεία της «διπλής εκπλήρωσης» είναι ότι δεν εναρμονίζεται με τη δήλωση του Ιησού πως «όλα» αυτά θα πραγματοποιηθούν «σ’ αυτήν τη γενεά». Συνεπώς, είναι καλύτερα να κατανοήσουμε «αυτή τη γενεά» πως αναφέρεται στη γενεά που θα ζει όταν τα γεγονότα των έσχατων καιρών πραγματικά συμβούν.

Ουσιαστικά ο Ιησούς λέει ότι, από τη στιγμή που τα γεγονότα των εσχάτων καιρών ξεκινήσουν , θα συμβούν γοργά. Ο αιώνας της χάρης έχει διαρκέσει για πολύ καιρό. Όταν φτάσει, τελικά, η ώρα της κρίσης, τα γεγονότα θα ξετυλιχτούν ολοταχώς. Η ιδέα πως ο Θεός επιταχύνει τα γεγονότα προς ένα γοργό τέλος απηχείται σε πολλές άλλες περικοπές των Γραφών (Ματθαίος 24:22, Μάρκος 13:20, Αποκάλυψη 3:11, 22:7, 12, 20).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε, «δεν θα παρέλθει αυτή η γενεά;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries