settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την ευχαριστία/ευγνωμοσύνη;

Απάντηση


Η ευχαριστία είναι ένα εξέχον βιβλικό θέμα. Διαβάζουμε στην Α΄ Θεσσαλονικείς 5:16-18, «Πάντοτε να χαίρεστε. Αδιάκοπα να προσεύχεστε. Σε όλα να ευχαριστείτε· επειδή, αυτό είναι το θέλημα του Θεού σε σας εν Χριστώ Ιησού». Έπιασες το μήνυμα; Να ευχαριστείς σε όλες τις περιστάσεις. Η ευχαριστία πρέπει να είναι τρόπος ζωής για μας, που ρέει φυσιολογικά από τις καρδιές και τα χείλη μας.

Κοιτάζοντας στις Γραφές περισσότερο προσεκτικά, αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να είμαστε ευγνώμονες αλλά και πώς θα δείχνουμε ευγνωμοσύνη σε διαφορετικές καταστάσεις.

Ο Ψαλμός 136:1 λέει, «Δοξολογείτε τον Κύριο, επειδή είναι αγαθός· επειδή, το έλεός του παραμένει στον αιώνα». Εδώ έχουμε δύο λόγους να είμαστε ευγνώμονες: η σταθερή αγαθότητα τού Θεού και το διαμένον έλεός Του. Όταν αναγνωρίζουμε την φύση τής εξαχρείωσής μας και καταλαβαίνουμε ότι χωρίς τον Θεό υπάρχει μόνο θάνατος (Ιωάννης 10:10, Ρωμαίους 7:5), η φυσική ανταπόκριση είναι να είμαστε ευγνώμονες για την ζωή που μας δίνει.

Ο Ψαλμός 30 δοξάζει τον Θεό για την απελευθέρωση που κάνει. «Θα σε μεγαλύνω, Κύριε· επειδή με ανύψωσες, και δεν ύψωσες τους εχθρούς μου εναντίον μου. Κύριε, ο Θεός μου, βόησα σε σένα και με θεράπευσες. Κύριε, ανέβασες από τον άδη την ψυχή μου· μου διαφύλαξες τη ζωή για να μη κατέβω στον λάκκο… Μετέτρεψες σε μένα τον θρήνο μου σε χαρά· έλυσες τον σάκο μου και με περίζωσες ευφροσύνη για να ψαλμωδεί σε σένα η δόξα μου, και να μη σιωπά. Κύριε, ο Θεός μου, θα σε υμνώ στον αιώνα» (Ψαλμός 30:1-12). Εδώ ο Δαβίδ ευχαριστεί τον Θεό μετά από μία προφανώς δύσκολη περίσταση. Ο Ψαλμός αυτός της ευχαριστίας όχι μόνο δοξάζει τον Θεό στην παρούσα περίσταση αλλά ενθυμείται την παρελθούσα πιστότητα τού Θεού. Είναι μια δήλωση για τον χαρακτήρα τού Θεού που είναι τόσο υπέροχη ώστε η δοξολογία γίνεται η μόνη κατάλληλη ανταπόκριση.

Έχουμε, ακόμη, παραδείγματα ευχαριστίας εν μέσω δύσκολων καταστάσεων. Για παράδειγμα, ο Ψαλμός 28 απεικονίζει την θλίψη τού Δαβίδ. Είναι μια κραυγή προς τον Θεό για έλεος, προστασία και δικαιοσύνη. Αφού ο Δαβίδ κράζει προς τον Θεό, γράφει, «Ευλογητός ο Κύριος, επειδή άκουσε τη φωνή των δεήσεών μου. Ο Κύριος είναι δύναμή μου, και ασπίδα μου· σ’ αυτόν έλπισε η καρδιά μου, και βοηθήθηκα· γι’ αυτό, αγαλλίασε η καρδιά μου, και με τις ωδές μου θα τον υμνώ» (Ψαλμός 28:6-7). Εν μέσω κακουχίας, ο Δαβίδ θυμάται ποιος είναι ο Θεός, και ως αποτέλεσμα γνώσης και εμπιστοσύνης στον Θεό, ευχαριστεί. Ο Ιώβ κράτησε παρόμοια στάση δοξολογίας, ακόμη και όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον θάνατο: «ο Κύριος έδωσε, και ο Κύριος αφαίρεσε· ας είναι ευλογημένο το όνομα τού Κυρίου» (Ιώβ 1:21).

Υπάρχουν παραδείγματα ευχαριστίας πιστών και στην Καινή Διαθήκη. Ο Παύλος διώχθηκε πολύ, ωστόσο έγραψε, «δόξα στο Θεό που μας κάνει πάντοτε να θριαμβεύουμε με τη δύναμη τού Χριστού, και που χρησιμοποιώντας εμάς, σκορπά σε κάθε τόπο το άρωμα τής γνώσεως τού Χριστού» (Β΄ Κορινθίους 2:14). Ο συγγραφέας τής προς Εβραίους επιστολής γράφει, «Γι’ αυτό, παραλαμβάνοντας μια ασάλευτη βασιλεία, ας κρατάμε τη χάρη, διαμέσου τής οποίας να λατρεύουμε ευάρεστα τον Θεό, με σεβασμό και ευλάβεια» (Εβραίους 12:28). Ο Πέτρος δίνει έναν λόγο να είμαστε ευγνώμονες εν μέσω «λύπης και διαφόρων πειρασμών», λέγοντας ότι διαμέσου δυσκολιών, «η δοκιμασία της πίστης μας η οποία είναι πολυτιμότερη από το χρυσάφι που φθείρεται, δοκιμάζεται όμως διαμέσου τής φωτιάς, βρεθεί σε έπαινο και τιμή και δόξα, όταν ο Ιησούς Χριστός φανερωθεί» (Α΄ Πέτρου 1:6-7).

Οι άνθρωποι τού Θεού είναι άνθρωποι ευγνωμοσύνης διότι κατανοούν πόσα πολλά ο Θεός τους έχει δώσει. Ένα από τα χαρακτηριστικά τών εσχάτων ημερών είναι η έλλειψη ευχαριστίας, σύμφωνα με το Β΄ Τιμόθεον 3:2. Οι ασεβείς άνθρωποι θα είναι «αχάριστοι».

Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες διότι ο Θεός είναι άξιος τής ευχαριστίας μας. Είναι απλώς σωστό να Τον τιμάμε για «κάθε αγαθή δόση, και κάθε τέλειο δώρημα» που μας δίνει (Ιακώβου 1:17). Όταν είμαστε ευγνώμονες η ματιά μας απομακρύνεται από τις εγωκεντρικές επιθυμίες και τον πόνο τών καθημερινών περιστάσεων. Η έκφραση τής ευγνωμοσύνης μάς βοηθάει να θυμόμαστε ότι ο Θεός κρατά τον έλεγχο τών πραγμάτων. Η ευχαριστία δεν είναι μόνο σωστή· είναι πραγματικά υγιής και ωφέλιμη για μας. Μας υπενθυμίζει την μεγαλύτερη εικόνα, ότι ανήκουμε στον Θεό που μας έχει ευλογήσει με κάθε πνευματική ευλογία (Εφεσίους 1:3). Έχουμε, πραγματικά, άφθονη ζωή (Ιωάννης 10:10), και ταιριάζει ευγνωμοσύνη.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την ευχαριστία/ευγνωμοσύνη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries