settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει εδαφικά πνεύματα;

Απάντηση


Κάποιοι χριστιανοί χρησιμοποιούν τον όρο «εδαφικά πνεύματα» για να εκφράσουν με αυτόν τη δαιμονική κατοχή μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής τοποθεσίας. Είναι ειρωνεία αλλά ο όρος αυτός επίσης χρησιμοποιείται από ειδωλολάτρες για να περιγράψουν κάποια εξωκόσμια παρουσία που πιστεύουν πως κατοικεί σε συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία.

Η χριστιανική ιδέα των εδαφικών πνευμάτων προέρχεται από περικοπές όπως, Δανιήλ 10, Ιωάννης 12:31, 14:30, 16:11, Μάρκος 5:10 και Εφεσίους 6:12. Όλες αυτές οι περικοπές υπονοούν ότι έχει δοθεί σε ξεπεσμένους αγγέλους κάποιο είδος υπευθυνότητας πάνω σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι, φαίνεται πως είναι εδαφικοί. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι η διδασκαλία αυτή είναι συμπερασματική· η Γραφή δεν καθορίζει καθαρά κάποια ιεραρχία δαιμονικής εξουσίας στον κόσμο. Αυτό για το οποίο η Γραφή μιλάει με σαφήνεια είναι ότι τα δαιμόνια εργάζονται στον κόσμο μας και ότι οι πιστοί συμμετέχουν σε μια μάχη ενάντια στην προσπάθειά τους.

Για παράδειγμα, στον Δανιήλ 10, ένας άγγελος αγωνιζόταν ενάντια σ’ ένα πονηρό πνεύμα, για όσο χρόνο ο Δανιήλ προσευχόταν και νήστευε. Στο τέλος της χρονικής περιόδου αυτής της ιδιαίτερης πνευματικής δραστηριότητας του Δανιήλ, μπόρεσε ο άγγελος ν’ αποδεσμευθεί και να έρθει στον Δανιήλ. Στην Εφεσίους 6 οι πιστοί παρακινούνται να σταθούν σταθεροί ενάντια στους πνευματικούς των εχθρούς και να μείνουν άγρυπνοι για μάχη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αγώνας μας στη γη αντικατοπτρίζεται κατά κάποιο τρόπο στην πνευματική σφαίρα.

Το εγγενές πρόβλημα με τον όρο «εδαφικά πνεύματα» είναι ότι κάποιοι χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι καθήκον τους ν’ αναμιχθούν σε πνευματικό πόλεμο με αυτά. Αυτό όμως δεν αιτιολογείται από τις Γραφές. Δεν υπάρχει ούτε μία περίσταση στη Γραφή όπου κάποιος αναζήτησε ενεργώς κάποιο δαιμόνιο προκειμένου να το αντιμετωπίσει. Αυτό που υπάρχει στη Γραφή είναι συναντήσεις με δαιμονισμένους και κάποιοι από αυτούς φέρθηκαν στον Χριστό και τους μαθητές Του για απελευθέρωση. Οι μαθητές, όμως, ποτέ δεν έψαχναν να βρουν δαιμόνια για να τα βγάλουν από τους ανθρώπους. Κανένας στην Αγία Γραφή δεν προσευχήθηκε ποτέ ώστε οι «δαιμονικοί άρχοντες» μιας πόλης να «δεθούν» ώστε να μην μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τη δουλειά τους ενάντια στους κατοίκους αυτής της πόλης.

Τα περί εδαφικών πνευμάτων, αν και δεν αποτελούν σαφώς μια βιβλική ιδέα, μπορεί ν’ αληθεύουν, όπως δείχνουν οι παραπάνω περικοπές. Το κατά πόσον ένα πνεύμα είναι «εδαφικό», δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό. Το σημαντικό είναι η δική μας ανταπόκριση. Ο πιστός του Χριστού δεν βρίσκει βιβλική υποστήριξη να εμπλακεί σε πνευματικό πόλεμο προσευχής ενάντια στα δαιμόνια. Ο πιστός χρειάζεται να γνωρίζει ότι γίνεται πνευματικός πόλεμος και πρέπει να τον λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του (Α΄ Πέτρου 5:8). Η ζωή μας πρέπει να επικεντρωθεί στην προσευχή και την αύξηση της πίστης. Αν κάποτε χρειαστεί να εμπλακούμε με κάποιο δαιμόνιο, έχουμε αναμφίβολα λάβει από τον Χριστό την εξουσία να το κάνουμε, αλλά δεν πρέπει να γυρεύουμε να τα συναντήσουμε, είτε είναι εδαφικά είτε όχι.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει εδαφικά πνεύματα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries