Ερώτηση
Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την πληρωμή τών φόρων;
Απάντηση
Στον Ματθαίο 22:17-21, οι Φαρισαίοι ρώτησαν τον Ιησού: «Πες μας, λοιπόν: Τι νομίζεις; Επιτρέπεται να δώσουμε φόρο στον Καίσαρα ή όχι; Και ο Ιησούς, επειδή γνώρισε την πονηρία τους, είπε: Υποκριτές, τι με πειράζετε; Δείξτε μου το νόμισμα τού φόρου. Και εκείνοι τού έφεραν ένα δηνάριο. Και τους λέει: Η εικόνα αυτή και η επιγραφή τίνος είναι; Του λένε: Του Καίσαρα.
Τότε, τους λέει: Αποδώστε, λοιπόν, στον Καίσαρα αυτά που ανήκουν στον Καίσαρα, και στον Θεό, αυτά που ανήκουν στον Θεό.» Σε πλήρη συμφωνία με αυτά, ο απόστολος Παύλος δίδαξε, «Δεδομένου ότι γι’ αυτό πληρώνετε και φόρους· επειδή είναι υπηρέτες τού Θεού, καθώς ενασχολούνται ειδικά μ’ αυτό. Αποδώστε, λοιπόν, σε όλους εκείνα που οφείλετε: Σε όποιον οφείλετε τον φόρο, τον φόρο· σε όποιον οφείλετε τον δασμό, τον δασμό· σε όποιον οφείλετε τον φόβο, τον φόβο· σε όποιον οφείλετε την τιμή, την τιμή» (Ρωμαίους 13:6-7).
Φαίνεται να υπάρχει ένας ατελείωτος αριθμός τύπων φόρων, στους οποίους πολίτες και συμμέτοχοι στην τοπική και παγκόσμια οικονομία υπόκεινται. Οι φόροι είναι αντιδημοφιλείς και μερικές φορές οι κυβερνητικοί φορείς που είναι υπεύθυνοι για την συλλογή τών φόρων αυτών αντιμετωπίζονται με αποστροφή, είτε είναι διεφθαρμένοι είτε όχι. Δεν πρόκειται για κάτι νέο. Οι συλλέγοντες τους φόρους δεν έχαιραν υψηλής εκτίμησης ούτε στους βιβλικούς χρόνους (Ματθαίος 11:19, 21:31-32, Λουκάς 3:12-13).
Όσο και αν δεν μας αρέσουν οι φόροι, όσο και αν κάθε φορολογικό σύστημα μπορεί να είναι διεφθαρμένο ή δίκαιο, όσο και αν πιστεύουμε πως υπάρχουν πολύ καλύτερα πράγματα στα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν τα χρήματά μας — η Αγία Γραφή εντέλλει, ναι, δίνει την εντολή να πληρώνουμε τους φόρους μας. Η περικοπή Ρωμαίους 13:1-7 καθιστά ξεκάθαρο ότι οφείλουμε να υποτασσόμαστε στην Κυβέρνηση. Η μόνη περίπτωση που μας επιτρέπεται να μην υπακούσουμε στην Κυβέρνηση είναι όταν μας λέει να κάνουμε κάτι που η Γραφή απαγορεύει. Η Γραφή δεν μας απαγορεύει να πληρώνουμε φόρους. Η Αγία Γραφή μας ενθαρρύνει, πραγματικά, να πληρώνουμε φόρους. Συνεπώς, πρέπει να υποταχθούμε στον Θεό και στον λόγο Του — και να πληρώνουμε τους φόρους μας.
Μιλώντας γενικά, οι φόροι έχουν σκοπό να καταστήσουν δυνατή την επωφελή λειτουργία τής κοινωνίας. Τα έσοδα από τους φόρους δεν χρησιμοποιούνται πάντοτε με τον καλύτερο τρόπο και αυτό εξαρτάται από τις προτεραιότητες που τίθενται από την Κυβέρνηση. Η συχνότερη αντίρρηση στην πληρωμή των φόρων είναι ότι η Κυβέρνηση καταχράται τα χρήματα ή ακόμη πως χρησιμοποιούνται για κακούς σκοπούς. Αυτό, όμως, δεν μας αφορά. Όταν ο Ιησούς είπε, «αποδώστε στον Καίσαρα…», η ρωμαϊκή Κυβέρνηση δεν ήταν με κανένα τρόπο μια δίκαιη Κυβέρνηση. Όταν ο Παύλος μας καθοδηγεί να πληρώνουμε φόρους, ο Νέρων, ένας από τους πλέον ασεβείς Ρωμαίους αυτοκράτορες στην ιστορία, ήταν επικεφαλής της τότε Κυβέρνησης. Οφείλουμε να πληρώνουμε τους φόρους μας ακόμη και όταν η Κυβέρνηση δεν τιμά τον Θεό.
Είμαστε ελεύθεροι να λάβουμε κάθε διαθέσιμη νόμιμη έκπτωση φόρου. Δεν χρειάζεται να πληρώνουμε το μέγιστο δυνατό ποσό φόρων. Αν η Κυβέρνηση σού επιτρέπει κάποια φοροαπαλλαγή, είσαι ελεύθερος να την πάρεις. Αν υπάρχει κάποια νόμιμη οδός δια της οποίας μπορείς να προστατεύσεις κάποια χρήματα από την φορολογία τους, είσαι ελεύθερος να το πράξεις. Παράνομοι και/ή άτιμοι μέθοδοι φοροδιαφυγής πρέπει να απορρίπτονται. Το Ρωμαίους 13:2 μας υπενθυμίζει, «Ώστε, εκείνος που εναντιώνεται στην εξουσία, εναντιώνεται στη διαταγή τού Θεού· κι αυτοί που εναντιώνονται θα πάρουν επάνω τους καταδίκη.»
English
Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την πληρωμή τών φόρων;