settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο ταοϊσμός / νταοϊσμός;

Απάντηση


Ο ταοϊσμός ή (νταοϊσμός) είναι μια θρησκεία της οποίας οι υποστηρικτές βρίσκονται κυρίως στην Άπω Ανατολή, όπως η Κίνα, η Μαλαισία, η Κορέα, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη. Τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ασκούν μια μορφή ταοϊσμού, με 20 έως 30 εκατομμύρια εξ αυτών στην ηπειρωτική Κίνα. Αυτό είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτο καθώς η ηπειρωτική Κίνα είναι ένα κομμουνιστικό έθνος και απαγορεύει πολλές μορφές θρησκείας. Η προέλευση του ταοϊσμού μπορεί να χρονολογηθεί πίσω στον 3ο ή 4ο αιώνα π.Χ. Όπως πολλές άλλες θρησκείες, ο ταοϊσμός έχει το δικό του σύνολο γραφών και η κύρια από αυτές είναι γνωστή ως «Τάο». Περιλαμβάνονται κι άλλα κείμενα, και το πλήρες φάσμα του ταοϊστικού κανόνα είναι γνωστό ως Ντάοζανγκ. Η λέξη «Τάο» προέρχεται από το σύμβολο του κινέζικου αλφάβητου του ίδιου ονόματος. Η λέξη σημαίνει «δρόμος» ή «μονοπάτι».

Ο ταοϊσμός ποτέ δεν ήταν μια ενοποιημένη θρησκεία και κάποιοι ακαδημαϊκοί την τοποθετούν σε τρεις κατηγορίες: φιλοσοφική, θρησκευτική και κινέζικη λαϊκή θρησκεία. Το ευρύ σύνολο των πεποιθήσεών της κάνει δύσκολο τον ακριβή προσδιορισμό του τι είναι ο ταοϊσμός. Σε γενικές γραμμές, το Τάο ασχολείται με τη ροή του σύμπαντος ή τη δύναμη πίσω από την φυσική τάξη των πραγμάτων που τα κρατάει όλα σε ισορροπία και τάξη. Το Τάο θεωρείται ότι είναι η πηγή της ύπαρξης και της «ανυπαρξίας». Κάποιες ανατολικές θρησκείες αναφέρονται σ' αυτό ως το «γιν» και το «γιανγκ» του σύμπαντος, το οποίο μπορεί επίσης να εκφραστεί ως οι ίσες δυνάμεις του «καλού» και του «κακού».

Κάποιοι υποστηρικτές του ταοϊσμού πιστεύουν στον πολυθεϊσμό (πίστη σε πολλούς θεούς). Άλλοι ασκούν την λατρεία των προγόνων. Οι ταοϊστές τείνουν να λατρεύουν κυρίως στις γιορτές του ημερολογίου τους όταν η τροφή εκτίθεται ως θυσία στους θεούς ή στα πνεύματα των αποθανόντων προγόνων. Άλλες μορφές θυσίας περιλαμβάνουν το κάψιμο χαρτονομισμάτων —οι ταοϊστές πιστεύουν ότι αυτά θα ξαναγίνουν ύλη στον πνευματικό κόσμο για να χρησιμοποιηθούν από τον αποθανόντα πρόγονο. Ορισμένοι κλάδοι πολεμικών τεχνών όπως το τάι τσι τσουάν και το μπάγκουα ζανγκ έχουν τις ρίζες τους στον ταοϊσμό. Κάποιοι άνθρωποι στον Δυτικό κόσμο ασκούν τον ταοϊσμό, και μερικοί έχουν μπερδέψει το Τάο με το ζεν, όπως αποδεικνύεται στα βιβλία Το Τάο της Φυσικής του Fritjof Capra ή The Tao of Pooh του Benjamin Hoff.

Αν και η λέξη Τάο σημαίνει «δρόμος» δεν είναι ο αληθινός Δρόμος. Υπάρχουν πολλές θρησκείες που ισχυρίζονται ότι είναι ένας από τους δρόμους προς τον Θεό. Ο Ιησούς Χριστός όμως είπε ότι Αυτός είναι η μόνη οδός για τον Θεό (Ιωάννης 14:6). Επειδή ο ταοϊσμός το αρνείται αυτό, αποτυγχάνει ν' αντιμετωπίσει την αμαρτωλή φύση του ανθρώπινου γένους. Κάθε άνθρωπος (εκτός από τον Χριστό) ήρθε στον κόσμο με μια αμαρτωλή φύση που κληρονόμησε από τον Αδάμ, και είναι η αμαρτία, αυτή που μας χωρίζει από τον Θεό. Ο άγιος και δίκαιος Θεός δεν μπορεί να αποδεχθεί τίποτα αμαρτωλό μπροστά Του. Αλλά στο έλεός Του, έστειλε τον Υιό Του, τον Ιησού Χριστό (που ήταν Θεός σε σάρκα) σ' αυτόν τον κόσμο για να πεθάνει στον σταυρό και ν' ανταλλάξει τη δικαιοσύνη Του με την αμαρτία μας (Β΄ Κορινθίους 5:21). Μόνον αποδεχόμενοι αυτόν τον εξιλαστήριο θάνατο και πιστεύοντας στον Χριστό μπορούμε ν' αποφύγουμε την κρίση του Θεού και να λάβουμε την αιώνια ζωή (Εφεσίους 2:8-9). Ο Χριστός, όχι το Τάο, είναι η οδός προς την αιώνια ζωή.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο ταοϊσμός / νταοϊσμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries