settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι εννοούσε ο Ιησούς όταν έλεγε, ‘σήκωσε τον σταυρό σου και ακολούθησέ με’ (Ματθαίος 16:24, Μάρκος 8:34, Λουκάς 9:23);

Απάντηση


Ας ξεκινήσουμε λέγοντας τι ο Ιησούς δεν εννοούσε. Πολλοί άνθρωποι ερμηνεύουν τον «σταυρό» ως ένα φορτίο που πρέπει να σηκώνουν στην ζωή τους: μία τεταμένη σχέση, μια εργασία που δεν μπορείς να την χαρείς, μια φυσική αρρώστια. Με υπερήφανη αυτολύπηση λένε, «αυτός είναι ο σταυρός που πρέπει να σηκώνω». Μια τέτοια ερμηνεία δεν είναι αυτό που εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε, «σήκωσε τον σταυρό σου και ακολούθησέ με».

Όταν ο Ιησούς σήκωσε τον σταυρό Του, βαδίζοντας προς τον Γολγοθά για να σταυρωθεί, κανένας δεν σκέφτηκε πως ο σταυρός συμβόλιζε κάποιο φορτίο που βάσταζε. Για τον άνθρωπο τού πρώτου αιώνα, ο σταυρός σήμαινε ένα πράγμα μόνο: θάνατος με το πλέον οδυνηρό και ταπεινωτικό μέσο που οι άνθρωποι μπόρεσαν να επινοήσουν.

Δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι χριστιανοί θεωρούν τον σταυρό ως ένα αγαπημένο σύμβολο εξιλασμού, συγχώρησης, χάρης και αγάπης. Αλλά στις μέρες τού Ιησού, ο σταυρός δεν αντιπροσώπευε τίποτα άλλο παρά φρικτό θάνατο. Καθώς οι Ρωμαίοι ανάγκαζαν καταδικασμένους εγκληματίες να μεταφέρουν τον σταυρό τους στο μέρος τής σταύρωσης, το βάσταγμα τού σταυρού σήμαινε την μεταφορά τού μηχανισμού τής εκτέλεσής τους, ενώ αντιμετώπιζαν χλεύη καθ’ οδόν προς τον θάνατο.

Συνεπώς, «σήκωσε τον σταυρό σου και ακολούθησέ με» σημαίνει να είμαι πρόθυμος να πεθάνω προκειμένου ν’ ακολουθήσω τον Ιησού. Αυτό αποκαλείται «πεθαίνω ως προς τον εαυτό μου». Είναι πρόσκληση για απόλυτη παράδοση. Αφού ο Ιησούς έδωσε την εντολή να σηκώνουμε τον σταυρό μας, πρόσθεσε, «Γιατί όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα την χάσει, και όποιος χάσει τη ζωή του για χάρη μου, αυτός θα την σώσει. Τι ωφελείται επομένως ο άνθρωπος έστω κι αν κερδίσει όλο τον κόσμο αλλά χαθεί ο ίδιος ή ζημιωθεί;» (Λουκάς 9:24-25, Ματθαίος 16:26, Μάρκος 8:35-36). Αν και η πρόσκληση είναι σκληρή, η ανταμοιβή είναι ασύγκριτη.

Οπουδήποτε πήγαινε ο Ιησούς, προσείλκυε πλήθη. Αν και τα πλήθη αυτά συχνά Τον ακολουθούσαν ως Μεσσία, η άποψή τους για το ποιος πραγματικά ήταν ο Μεσσίας —και τι θα έκανε— ήταν διαστρεβλωμένη. Σκέπτονταν πως ο Χριστός θα εγκαινίαζε το αποκαταστημένο βασίλειο. Πίστευαν πως θα τους ελευθέρωνε από την καταπιεστική κυριαρχία τών Ρωμαίων κατακτητών. Ακόμη και ο εσωτερικός κύκλος τών μαθητών τού Χριστού σκεπτόταν πως η βασιλεία πλησίαζε σύντομα (Λουκάς 19:11). Όταν ο Ιησούς άρχισε να διδάσκει ότι επρόκειτο να πεθάνει στα χέρια τών Ιουδαίων ηγετών και των εθνικών επικυρίαρχων (Λουκάς 9:22), η δημοφιλία Του κατέρρευσε. Πολλοί από τους συγκλονισμένους ακόλουθούς Του Τον απέρριψαν. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούσαν να θανατώσουν τις ιδέες τους, τα σχέδια και τις επιθυμίες τους και να τις ανταλλάξουν με τις δικές Του.

Είναι εύκολο ν’ ακολουθείς τον Ιησού όταν η ζωή εξελίσσεται ομαλά· η πραγματική αφιέρωσή μας σ’ Αυτόν φανερώνεται στη διάρκεια τών δοκιμασιών. Ο Ιησούς μάς διαβεβαίωσε ότι θα έρθουν δοκιμασίες σ’ αυτούς που Τον ακολουθούν (Ιωάννης 16:33). Η μαθητεία απαιτεί θυσία και ο Ιησούς ποτέ δεν απέκρυψε το τίμημα αυτό.

Στον Λουκά 9:57-62, τρεις άνθρωποι φαίνονταν πρόθυμοι ν’ ακολουθήσουν τον Ιησού. Όταν ο Ιησούς τούς προβλημάτισε περαιτέρω, φάνηκε πως στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν αφοσιωμένοι με μισή καρδιά. Απέτυχαν να υπολογίσουν το τίμημα που καταβάλλουν όσοι Τον ακολουθούν. Κανένας δεν ήταν πρόθυμος να σηκώσει τον σταυρό του και να σταυρώσει πάνω του τα δικά του συμφέροντα.

Ετσι φάνηκε να τους αποτρέπει ο Ιησούς. Πόσο διαφορετική η στάση Του από την τυπική ευαγγελική παρουσίαση! Πόσο πολλοί άνθρωποι θ’ ανταποκρίνονταν σε μια πρόσκληση που θα γινόταν μέσα στην εκκλησία, που θα έλεγε, «Ελα ν’ ακολουθήσεις τον Ιησού κι ενδεχομένως να χάσεις φίλους, φήμη, καριέρα και πιθανόν την ίδια σου την ζωή»; Ο αριθμός τών ψευδών ακολούθων πιθανότατα θα μειωνόταν. Μια τέτοια πρόσκληση είναι αυτό που εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε, «σήκωσε τον σταυρό σου και ακολούθησέ με».

Αν διερωτάσαι αν είσαι έτοιμος να σηκώσεις τον σταυρό σου, σκέψου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

• Είσαι πρόθυμος ν’ ακολουθήσεις τον Ιησού αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσεις μερικούς από τους στενότερους φίλους σου;

• Είσαι πρόθυμος ν’ ακολουθήσεις τον Ιησού αν αυτό σημαίνει αποξένωση από την οικογένειά σου;

• Είσαι πρόθυμος ν’ ακολουθήσεις τον Ιησού αν αυτό σημαίνει απώλεια τής φήμης σου;

• Είσαι πρόθυμος ν’ ακολουθήσεις τον Ιησού αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσεις την εργασία σου;

• Είσαι πρόθυμος ν’ ακολουθήσεις τον Ιησού αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσεις την ζωή σου;

Σε κάποια μέρη τού κόσμου, οι συνέπειες αυτές αποτελούν πραγματικότητα. Σημείωσε, όμως, πώς εκφράζονται οι ερωτήσεις, «είσαι πρόθυμος;». Δεν θα συμβούν απαραιτήτως όλα αυτά σ’ εσένα που ακολουθείς τον Ιησού, αλλά είσαι πρόθυμος να σηκώσεις τον σταυρό σου; Αν έρθει κάποια στιγμή στην ζωή σου που θα πρέπει να επιλέξεις —τον Ιησού ή τις ανέσεις αυτής της ζωής— τι θα επιλέξεις;

Αφοσίωση στον Χριστό σημαίνει να σηκώνεις καθημερινά τον σταυρό σου, να εγκαταλείπεις τις προσδοκίες σου, τα όνειρά σου, τα υπάρχοντά σου, ακόμη κι αυτήν την ζωή σου, αν τούτο απαιτείται για την υπόθεση τού Χριστού. Μόνον αν είσαι πρόθυμος να σηκώσεις τον σταυρό σου μπορείς ν’ αποκληθείς μαθητής Του (Λουκάς 14:27). Η ανταμοιβή αξίζει την καταβολή τού τιμήματος. Ο Ιησούς, αφού κάλεσε τους ακόλουθούς Του στον θάνατο τού εαυτού τους (σήκωσε τον σταυρό και ακολούθησέ με), συνέχισε λέγοντάς τους για το χάρισμα τής ζωής εν τω Χριστώ: «Οποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα την χάσει· και όποιος χάσει τη ζωή του εξαιτίας μου, θα την βρει.» (Ματθαίος 16:25).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι εννοούσε ο Ιησούς όταν έλεγε, ‘σήκωσε τον σταυρό σου και ακολούθησέ με’ (Ματθαίος 16:24, Μάρκος 8:34, Λουκάς 9:23);
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries