Ερώτηση
Πώς μπορώ να έχω τον έλεγχο των σκέψεών μου;
Απάντηση
Πολλοί χριστιανοί αγωνίζονται μ' αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα στον υψηλού βαθμού τεχνολογικό κόσμο μας, αλλά ο έλεγχος πάνω στις σκέψεις μας είναι βασικής σημασίας. Στις Παροιμίες 4:23 διαβάζουμε, «Πρόσεχε ακόμα πιο πολύ τις μύχιες σκέψεις της καρδιάς σου, γιατί απ' αυτήν καθορίζεται η ζωή» (ΝΜΒ). Η «καρδιά» περιλαμβάνει τον νου και όλα όσα απορρέουν από αυτόν. Κάποιος είπε ότι κάθε αμαρτία που διαπράττουμε, την διαπράττουμε δύο φορές, μία φορά στη σκέψη μας και τη δεύτερη όταν πραγματοποιούμε τη σκέψη μας. Είναι ευκολότερο ν' απαλλαγούμε από την αμαρτία αν της επιτεθούμε στο βασικό επίπεδο της σκέψης παρά να περιμένουμε να ριζώσει στη ζωή μας με πράξεις και κατόπιν να προσπαθήσουμε να την ξεριζώσουμε.
Υπάρχει επίσης διαφορά μεταξύ του πειρασμού (μια σκέψη εισέρχεται στο νου) και της αμαρτίας (ζω με αυτήν και βυθίζομαι μέσα της). Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως όταν μια σκέψη εισέρχεται στο νου μας, την εξετάζουμε βάσει του λόγου του Θεού και αποφασίζουμε αν πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το μονοπάτι ή ν' απορρίψουμε τη σκέψη και να την αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη. Αν ήδη έχουμε επιτρέψει να σχηματιστεί μια συνήθεια στη ζωή της σκέψης μας, γίνεται πιο δύσκολο ν' αλλάξουμε το μονοπάτι των σκέψεων μας, όπως είναι δύσκολο να βγάλουμε ένα αυτοκίνητο έξω από μια αυλακιά και μέσα σε νέα τροχιά. Να κάποιες βιβλικές προτάσεις που μας βοηθούν ν' αναλάβουμε το έλεγχο των σκέψεών μας και ν' απαλλαγούμε από κακές σκέψεις:
1. Μένουμε στον λόγο του Θεού για να μπορούμε ν' αναγνωρίσουμε μια σκέψη που εισέρχεται στο νου μας (πειρασμός) και να γνωρίζουμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Ο Χριστός στην έρημο (Ματθαίος 4) ανταποκρίθηκε σε κάθε πειρασμό του Διαβόλου με τις Γραφές που Τον κατεύθυναν πώς να ενεργήσει αντί να περπατήσει στο μονοπάτι της αμαρτωλής σκέψης. Όταν πειράστηκε να ικανοποιήσει τη φυσική του ανάγκη (να μετατρέψει τις πέτρες σε ψωμί), πρόφερε την περικοπή σχετικά με τη σημασία της εξάρτησης από τον Θεό. Όταν πειράστηκε να λατρέψει τον Διάβολο για να λάβει τη δόξα του κόσμου, ανέφερε την περικοπή που λέει πως αρμόζει μόνο στον Θεό η λατρεία και πρέπει να μιλούμε για τη δόξα που ανήκει σ' Αυτόν και σ' εκείνους που είναι δικοί Του.
Όταν πειράστηκε για να δοκιμάσει τον Θεό (να δει αν ο Θεός ήταν πραγματικά εκεί και θα τηρούσε τις υποσχέσεις Του), ο Χριστός ανταποκρίθηκε με περικοπή που τονίζουν τη σπουδαιότητα της πίστης στον Θεό χωρίς να χρειάζεται να Τον δούμε να εκδηλώνει κάπως την παρουσία Του. Η αναφορά βιβλικών περικοπών δεν είναι γούρι αλλά υπηρετεί τον σκοπό της λειτουργίας του νου μας σε βιβλική τροχιά, αλλά χρειάζεται ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ να τις γνωρίζουμε προκειμένου να συμβεί αυτό. Έτσι, η καθημερινή συνήθεια να μελετούμε τον λόγο του Θεού με τρόπο που έχει νόημα είναι κάτι ουσιαστικό. Αν έχουμε αντιληφθεί πως πειραζόμαστε σε μια συγκεκριμένη περιοχή συνεχώς (ανησυχία, ακολασία, οργή, κ.λπ.), χρειάζεται να μελετούμε και ν' απομνημονεύουμε βιβλικές περικοπές που σχετίζονται μ' αυτά τα ζητήματα. Αναζητώντας τόσο σχετικά με αυτά που χρειάζεται ν' αποφύγουμε, όσο και για το πώς πρέπει ν' ανταποκριθούμε στις σκέψεις και καταστάσεις του πειρασμού –πριν μας κυριεύσουν- θα έχουμε έναν μακρύ δρόμο για να οδηγηθούμε στη νίκη πάνω σ' αυτές.
2. Ζήσε εξαρτημένος από το Άγιο Πνεύμα, κυρίως επιζητώντας τη δύναμή Του δια της προσευχής (Ματθαίος 26:41). Αν στηριζόμαστε στη δική μας δύναμη θ' αποτύχουμε (Παροιμίες 28:26, Ιερεμίας 17:9, Ματθαίος 26:33).
3. Δεν πρέπει να ταΐζουμε το νου μας με ό,τι συντηρεί τις αμαρτωλές σκέψεις. Αυτή είναι η ιδέα του Παροιμίες 4:23. Πρέπει να φυλάμε την καρδιά μας –το τι επιτρέπουμε να περάσει μέσα σ' αυτήν και το τι κατοικεί εκεί. Διαβάζουμε στον Ιώβ 31:1 «Έκανα συμφωνία με τα μάτια μου κόρη ποτέ μ' επιθυμία να μην κοιτάξω» (ΝΜΒ). Στην Ρωμαίους 13:14 λέει, «ντυθείτε τον Κύριο Ιησού Χριστό, και μη φροντίζετε για τη σάρκα, στο να εκτελείτε τις επιθυμίες της». Έτσι, καλούμαστε ν' αποφεύγουμε περιοδικά, βίντεο, ιστοσελίδες, συζητήσεις και καταστάσεις που μας οδηγούν στην πτώση. Πρέπει επίσης ν' αποφεύγουμε να ξοδεύουμε χρόνο μ' εκείνους που θα μας ενθάρρυναν να περπατήσουμε στ' αμαρτωλά μονοπάτια.
4. Πρέπει επίμονα να εκζητούμε τον Κύριο, αντικαθιστώντας αμαρτωλές σκέψεις με άλλες θεοσεβείς και ανάλογες νοοτροπίες. Πρόκειται για την αρχή της αντικατάστασης. Όταν έρχεται ο πειρασμός να μισήσουμε κάποιον, αντικαθιστούμε αυτές τις μισητές σκέψεις με ευσεβείς πράξεις: τους κάνουμε καλό, μιλάμε καλά γι' αυτούς και προσευχόμαστε γι' αυτούς (Ματθαίος 5:44). Αντί να κλέβουμε πρέπει να εργαζόμαστε σκληρά για να κερδίσουμε χρήματα ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες να βοηθήσουμε ανθρώπους σε ανάγκη (Εφεσίους 4:28). Όταν πειραζόμαστε για να συνάψουμε μια αμαρτωλή σχέση με μια γυναίκα, στρέφουμε αλλού το βλέμμα μας, ευχαριστούμε τον Θεό για αυτό που μας έχει δημιουργήσει –άνδρα ή γυναίκα- και προσευχόμαστε γι' αυτήν τη γυναίκα (για παράδειγμα: «Κύριε, βοήθησε αυτήν τη νεαρή γυναίκα να σε γνωρίσει, αν ήδη δεν σε έχει γνωρίσει, και να γνωρίσει τη χαρά της κοινωνίας μαζί Σου»), και σκέψου την κατόπιν ως αδελφή εν Κυρίω (Α΄ Τιμόθεον 5:2). Η Γραφή μιλά συχνά για την «απέκδυση» κακών πράξεων και σκέψεων αλλά και για την «ένδυση» ευσεβών πράξεων και σκέψεων (Εφεσίους 4:22-32). Το να προσπαθήσεις, μόνο, να βγάλεις από το νου σου τις αμαρτωλές σκέψεις χωρίς να τις αντικαταστήσεις με άλλες θεοσεβείς, θα επιτρέψει στον Διάβολο να έρθει να σπείρει τους σπόρους του σ' ένα άδειο χωράφι (Ματθαίος 12:43-45).
5. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κοινωνία με άλλους χριστιανούς με τον τρόπο που ο Θεός θέλει. Στην Εβραίους 10:24-25 διαβάζουμε, «Ας φροντίζουμε ο ένας τον άλλο παροτρύνοντάς τον στην αγάπη και στα καλά έργα. Ας μην εγκαταλείπουμε τις θρησκευτικές μας συνάξεις, όπως συνηθίζουν μερικοί, αλλά ας ενισχύει ο ένας τον άλλο, τώρα μάλιστα που βλέπετε να πλησιάζει η ημέρα του Κυρίου.» (ΝΜΒ) Είναι πραγματικά χρήσιμοι φίλοι εκείνοι οι αδελφοί, χριστιανοί που θα μας ενθαρρύνουν να κάνουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε (η καλύτερη επιλογή είναι του ίδιου φύλου), οι οποίοι θα προσευχηθούν για μας και με μας, οι οποίοι θα μας ρωτήσουν με αγάπη πώς πάμε, και οι οποίοι θα μας κρατούν υπόλογους ώστε να εγκαταλείψουμε τους παλιούς δρόμους.
Τελευταίο και σπουδαιότερο, οι μέθοδοι αυτές δεν έχουν αξία αν δεν έχουμε εμπιστευθεί τον Χριστό ως Σωτήρα μας από τις αμαρτίες μας. Αυτό είναι, απολύτως, το σημείο εκκίνησης! Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει νίκη πάνω στις αμαρτωλές σκέψεις και πειρασμούς, και οι υποσχέσεις του Θεού για τα παιδιά Του δεν μας αφορούν και η δύναμη του Αγίου Πνεύματος δεν είναι διαθέσιμη σε μας!
Ο Θεός θα ευλογήσει εκείνους που επιζητούν να Τον τιμούν όπως Εκείνος αρέσκεται καλύτερα: ποιοι είμαστε βαθιά μέσα μας και όχι το πώς φαινόμαστε στους άλλους. Είθε ο Θεός να κάνει τον χαρακτηρισμό του Ιησού για τον Ναθαναήλ αληθή και για μας –ένας άνδρας (ή μια γυναίκα) στον οποίο δεν υπάρχει δόλος (Ιωάννης 1:47).
English
Πώς μπορώ να έχω τον έλεγχο των σκέψεών μου;