settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι ήταν η σκηνή του Δαβίδ;

Απάντηση


Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται "σκηνή" είναι "οχέλ", που σημαίνει "σκηνή (όπως φαίνεται καθαρά από μακριά): κάλυμμα, (κατοικία), (τόπος), σπίτι, σκηνή". Υπάρχουν τρεις κύριες αναφορές στη σκηνή του Δαβίδ: Ησαΐας 16:5, Αμώς 9:11 και Πράξεις 15:16, όπου ο απόστολος Ιάκωβος επαναλαμβάνει το χωρίο από τον Αμώς. Η αναφορά στο Ησαΐας 16:5 αναφέρεται στη σκηνή του Δαβίδ προφητικά, υποδεικνύοντας Κάποιον από τη γενιά του Δαβίδ που θα καθίσει κάποτε στο θρόνο και θα κυβερνήσει τους πάντες. Αυτό αναφέρεται στον Ιησού.

Αυτό αφήνει δύο άλλες αναφορές στη σκηνή του Δαβίδ. Στις Πράξεις 15:16, ενώ μιλάει στους Ιουδαίους, ο Ιάκωβος χρησιμοποιεί το Αμώς 9:11 για να δώσει βάση στην πρόσφατη μεταστροφή των εθνών στην πρώτη εκκλησία. Πολλοί Ιουδαίοι αντιδρούσαν σε αυτό, επειδή υπήρχε αβεβαιότητα ως προς το πώς οι εθνικοί θα τηρούσαν τώρα τον νόμο του Μωυσή. Το ουσιαστικό επιχείρημα από την προηγούμενη εμπειρία του Πέτρου με τον Κορνήλιο, έναν Εθνικό, ήταν ότι ο Θεός καλούσε και τους Εθνικούς στον εαυτό Του. Οι απόστολοι δεν έπρεπε να φορτώσουν στους εθνικούς ένα βάρος που κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να τηρήσει (δηλαδή τον νόμο του Μωυσή).

Από τα λόγια του Ιακώβου και μόνο, είναι σαφές ότι η υπόσχεση του Θεού μέσω του προφήτη Αμώς -ότι θα "οικοδομήσει ξανά τη σκηνή του Δαβίδ"- σχετιζόταν με αυτό που μόλις τότε άρχιζε να κάνει, δηλαδή να επισκεφθεί τα έθνη για να βγάλει από ανάμεσά τους έναν λαό για το όνομά Του. Αφού επανέλαβε αυτό που ο Σίμων Πέτρος είχε μόλις πει στους χριστιανούς της Ιερουσαλήμ -ότι ο Θεός είχε επιλέξει τον Πέτρο ως το όργανο με το οποίο άνοιξε, για πρώτη φορά, τον δρόμο της σωτηρίας στα έθνη-, ο Ιάκωβος δήλωσε ξεκάθαρα ότι η επίσκεψη του Θεού στα έθνη συμφωνούσε με τα λόγια των προφητών (γενικά) και του Αμώς (ειδικότερα). Η "σκηνή" στην οποία αναφέρεται το Πράξεις 15:16, λοιπόν, είναι ο οίκος του Θεού που είναι ανοιχτός σε όλους, Ιουδαίους και εθνικούς, οι οποίοι Τον αναζητούν για να Τον λατρεύουν με αλήθεια.

Το Αμώς 9:11 λέει, "Κατά την ημέρα εκείνη θα σηκώσω τη σκηνή του Δαβίδ, που είχε πέσει". Φαίνεται να υπάρχει αναφορά εδώ σε μια αποκατάσταση του εβραϊκού έθνους στην πνευματική ζωή στους έσχατους καιρούς. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει, κατά τη διάρκεια αυτού του έσχατου καιρού, ή μέχρι την χιλιετή βασιλεία του Χριστού, μια σκηνή όπως εκείνη κατά την ημέρα του Δαβίδ. Κατά την εποχή του Δαβίδ η Σκηνή του Μαρτυρίου στέγαζε την Κιβωτό της Διαθήκης και ήταν ο πρόδρομος του Ναού που θα έχτιζε ο Σολομώντας. Ο Ναός ήταν ένας ορθογώνιος οίκος λατρείας φτιαγμένος με περίτεχνο σχέδιο. Η παρουσία και η λειτουργικότητά του, με ιερείς, ήταν σημάδι της εύνοιας και της παρουσίας του Θεού. Όταν ο Ισραήλ απομακρύνθηκε από την τήρηση των εντολών της Παλαιάς Διαθήκης, ο Ναός βεβηλώθηκε και χρειάστηκε τελικά να ξαναχτιστεί, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Έσδρα.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι ήταν η σκηνή του Δαβίδ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries