settings icon
share icon

το βιβλίο του Σοφονία

Συγγραφέας: Το εδάφιο Σοφονίας 1:1 φανερώνει πως συγγραφέας του βιβλίου είναι ο προφήτης Σοφονίας. Το όνομα Σοφονίας σημαίνει «προστατευμένος από τον Θεό».

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο του Σοφονία γράφτηκε, πιθανόν, μεταξύ 735 και 725 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Το μήνυμα της κρίσης και της ενθάρρυνσης που δίνει ο Σοφονίας περιέχει τρεις βασικές αλήθειες: 1) Ο Θεός είναι Κύριος πάνω σε όλα τα έθνη. 2) Την ημέρα της κρίσης οι ασεβείς θα τιμωρηθούν και οι δίκαιοι θα δικαιωθούν. 3) Ο Θεός ευλογεί αυτούς που μετανοούν και Τον εμπιστεύονται.

Εδάφια-κλειδιά: Σοφονίας 1:18, «Ούτε το ασήμι ούτε το χρυσάφι τους θα μπορέσει να τους σώσει την ημέρα της οργής του Κυρίου. Του θυμού του η φωτιά θα καταφάει ολόκληρη τη γη. Πράγματι, θα 'ναι κάτι τρομερό! Θα εξοντώσει όλους της γης τους κατοίκους.» (ΝΜΒ)

Σοφονίας 2:3, «Όλοι όμως εσείς οι ταπεινοί, εσείς που υπακούτε στις εντολές του, προσηλωμένοι μείνετε στον Κύριο· πράξτε το δίκαιο, μείνετε ταπεινοί, ίσως έτσι να είστε ασφαλείς τη μέρα της οργής του Κυρίου.» (ΝΜΒ)

Σοφονίας 3:17, «Ο Κύριος ο Θεός σου είναι μαζί σου, σε βοηθάει να νικήσεις ο δυνατός. Χαρά αισθάνεται για σένα· δεν σε απειλεί πια, γιατί σε αγαπάει. Χαίρεται και αναγαλλιάζει όταν σε βλέπει». (ΝΜΒ)

Σύντομη σύνοψη: Ο Σοφονίας αναγγέλλει την κρίση του Κυρίου πάνω σ' όλη τη γη, στον Ιούδα, στα πέριξ έθνη, στην Ιερουσαλήμ και σε όλα τα έθνη. Ακολουθούν διακηρύξεις ευλογιών από τον Κύριο σε όλα τα έθνη και ιδιαίτερα στο πιστό υπόλοιπο του λαού Του, στον Ιούδα.

Ο Σοφονίας είχε το θάρρος να μιλήσει ευθέως διότι γνώριζε ότι διακήρυττε τον λόγο του Κυρίου. Το βιβλίο του ξεκινά με τη φράση «λόγος του Κυρίου» και τελειώνει με τη φράση «εγώ, ο Κύριος, το λέω». Γνώριζε πως ούτε οι πολλοί θεοί που λάτρευε ο λαός ούτε ο δυνατός ασσυριακός στρατός μπορούσαν να τους σώσουν. Ο Θεός είναι ελεήμων και κάνει χάρη αλλά όταν όλες οι προειδοποιήσεις Του περιφρονούνται, τότε θα συναντήσουμε κρίση. Στις Γραφές αναφέρεται συχνά η ημέρα της κρίσης του Θεού. Οι προφήτες την αποκαλούν «η Ημέρα του Κυρίου». Αναφέρθηκαν σε πολλά γεγονότα, όπως η καταστροφή της Ιερουσαλήμ, που θα συνέβαιναν στην Ημέρα του Κυρίου, και που καθένα από αυτά θα έδειχνε προς την έσχατη Ημέρα του Κυρίου.

Προμηνύματα: Οι τελευταίες ευλογίες προς τη Σιών, στα εδάφια 14-20, είναι σε μεγάλο ποσοστό ανεκπλήρωτες και μας οδηγούν να συμπεράνουμε πως πρόκειται για μεσσιανικές προφητείες που θα εκπληρωθούν στον δεύτερο ερχομό του Χριστού. Ο Κύριος μας έχει απαλλάξει από την τιμωρία, μόνο δια του Ιησού Χριστού, που ήρθε να πεθάνει για τις αμαρτίες του λαού Του (Σοφονίας 3:15, Ιωάννης 3:16). Ο Ισραήλ, όμως, δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τον αληθινό Μεσσία Του. Θα το κάνει, όμως (Ρωμαίους 11:25-27).

Η υπόσχεση της ειρήνης και της ασφάλειας στον Ισραήλ, τον καιρό που ο βασιλιάς τους ζει ανάμεσά τους, θα εκπληρωθεί όταν ο Χριστός επιστρέψει να κρίνει τον κόσμο και να τον επαναφέρει κοντά Του. Όπως ανέβηκε στον Ουρανό, μετά την ανάστασή Του, έτσι θα επιστρέψει και θα ιδρύσει τη νέα Ιερουσαλήμ στη γη (Αποκάλυψη 21). Εκείνον τον καιρό θα εκπληρωθούν όλες οι υποσχέσεις του Θεού προς τον Ισραήλ.

Πρακτική εφαρμογή: Με κάποιες προσαρμογές σε ονόματα και περιστάσεις, ο προφήτης αυτός του 7ου π.Χ. αιώνα, θα μπορούσε να σταθεί σήμερα στους χριστιανικούς άμβωνες για να εξαγγείλει τα ίδια μηνύματα κρίσης των ασεβών κι ελπίδας των πιστών. Ο Σοφονίας μας θυμίζει πως ο Θεός προσβάλλεται από την αμαρτωλή θρησκευτικότητα και ηθική του λαού Του. Ο λαός του Θεού δεν θα ξεφύγει την τιμωρία ενώ αμαρτάνει συνειδητά. Η τιμωρία θα είναι οδυνηρή αλλά ο σκοπός της είναι λυτρωτικός μάλλον παρά τιμωρητικός. Το αναπόφευκτο της κρίσης της κακίας, δίνει ανάπαυση σε καιρούς που φαίνεται πως το κακό είναι ασυγκράτητο κι επικρατεί. Έχουμε την ελευθερία να μην υπακούσουμε στον Θεό αλλά όχι την ελευθερία ν' αποφύγουμε τις συνέπειες αυτής της ανυπακοής. Μπορεί να είναι σχετικά λίγοι οι πιστοί στον Θεό αλλά Εκείνος ποτέ δεν τους ξεχνά.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Σοφονία
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries