settings icon
share icon

το βιβλίο του Ζαχαρία

Συγγραφέας: Στο Ζαχαρίας 1:1 φανερώνεται πως συγγραφέας του βιβλίου είναι ο προφήτης Ζαχαρίας.

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο του Ζαχαρία γράφτηκε, πιθανότατα, σε δύο κύρια τμήματα, μεταξύ 520 και 470 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο Ζαχαρίας τόνισε την αλήθεια πως ο Θεός χρησιμοποίησε τους προφήτες Του να διδάξουν, να προειδοποιήσουν και να οδηγήσουν σε διόρθωση τον λαό Του. Δυστυχώς, ο λαός αρνήθηκε ν' ακούσει. Η αμαρτία έφερε την τιμωρία του Θεού. Το βιβλίο, επίσης, δίνει τη μαρτυρία πως ακόμη και η προφητεία μπορεί να πέσει σε παρακμή. Η ιστορία δείχνει πως σ' αυτήν την περίοδο, η προφητεία έπεσε σε δυσμένεια μεταξύ των Ιουδαίων για ν' ακολουθήσει η μεσοδιαθηκική περίοδος, κατά την οποία δεν υπήρξε προφητική φωνή που να μιλά στον λαό του Θεού.

Εδάφια-κλειδιά: Ζαχαρίας 1:3, «Ακούστε τι έχει να σας πει ο Κύριος του σύμπαντος: «Οργίστηκα αφάνταστα εναντίον των προγόνων σας. Επιστρέψτε σ' εμένα, και θα επιστρέψω κι εγώ σ' εσάς. Εγώ, ο Κύριος του σύμπαντος, το λέω.» (ΝΜΒ)

Ζαχαρίας 7:13, «Και όπως εγώ μιλούσα αλλά εκείνοι δεν άκουγαν, έτσι κι εγώ δεν άκουσα όταν αυτοί με καλούσαν.» (ΝΜΒ)

Ζαχαρίας 9:9, «Χαίρε, πόλη της Σιών! Αλαλάξτε από χαρά, κάτοικοι της Ιερουσαλήμ!

Νάτος, ο βασιλιάς σας, έρχεται· είναι δίκαιος και σώζει. Είναι πράος και κάθεται πάνω σε γαϊδούρι, σ' ένα πουλάρι, γέννημα υποζυγίου.» (ΝΜΒ)

Ζαχαρίας 13:9, «Αυτό το ένα τρίτο θα το περάσω απ' τη φωτιά και θα τους καθαρίσω όπως καθαρίζουν το ασήμι· θα τους δοκιμάσω όπως δοκιμάζουν το χρυσάφι. Τότε, αυτό το τρίτο του λαού θα με επικαλεσθεί κι εγώ θα τους απαντήσω: "εσείς είστε ο λαός μου". Κι αυτοί θα πουν: "εσύ, Κύριε, είσαι ο Θεός μας"». (ΝΜΒ)

Σύντομη σύνοψη: Το βιβλίο του Ζαχαρία διδάσκει πως η σωτηρία αφορά τους πάντες. Το τελευταίο κεφάλαιο απεικονίζει τους λαούς όλης της γης που έρχονται να λατρέψουν τον Θεό, που επιθυμεί να Τον ακολουθούν όλοι οι λαοί. Δεν πρόκειται για το δόγμα που υποστηρίζει πως τελικά όλοι οι άνθρωποι θα σωθούν διότι η φύση του Θεού είναι τέτοια που δεν μπορεί παρά να σώζει. Το βιβλίο διδάσκει πως ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να Τον λατρεύουν και δέχεται εκείνους που θέλουν, ανεξάρτητα από τις εθνικές ή πολιτικές τους προτιμήσεις. Τελικά, ο Ζαχαρίας κήρυξε πως ο Θεός είναι κυρίαρχος πάνω στον κόσμο παρόλο που φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο. Τα οράματα του Θεού για το μέλλον δείχνουν πως ο Θεός βλέπει όλα όσα θα συμβούν. Οι απεικονίσεις των επεμβάσεων του Θεού στον κόσμο μας, διδάσκουν πως ο Θεός θα οδηγήσει τα συμβαίνοντα στην ανθρωπότητα στο τέλος που Εκείνος θέλει. Δεν περιορίζει την προσωπική ελευθερία του ανθρώπου ώστε ν' ακολουθήσει ή απορρίψει τον Θεό και κρατάει τον καθένα υπόλογο για τις επιλογές που κάνει. Στο τελευταίο κεφάλαιο, ακόμη κι οι φυσικές δυνάμεις ανταποκρίνονται στην εξουσία του Θεού.

Προμηνύματα: Είναι αρκετές οι προφητείες για τον Ιησού Χριστό και τη μεσσιανική εποχή στο βιβλίο του Ζαχαρία. Από την υπόσχεση ότι ο Μεσσίας θα ερχόταν και θα κατοικούσε ανάμεσά μας (Ζαχαρίας 2:10-12, Ματθαίος 1:23), στον συμβολισμό του Βλαστού και του Λίθου (Ζαχαρίας 3:8-9, 6:12-13, Ησαΐας 11:1; Λουκάς 20:17-18), στην υπόσχεση του δεύτερου ερχομού Του, όπου εκείνοι που Τον τρύπησαν θα στρέψουν το βλέμμα τους σ' Αυτόν και θα θρηνήσουν (Ζαχαρίας 12:10, Ιωάννης 19:33-37), ο Χριστός είναι το θέμα του βιβλίου. Ο Ιησούς είναι ο Σωτήρας του Ισραήλ, η πηγή της οποίας το αίμα καλύπτει τις αμαρτίες όλων όσων έρχονται σ' Αυτόν προς σωτηρία (Ζαχαρίας 13:1, Α' Ιωάννου 1:7).

Πρακτική εφαρμογή: Ο Θεός προσδοκά ειλικρινή λατρεία και ηθική ζωή για μας σήμερα. Το παράδειγμα του Ζαχαρία που κατεδάφισε εθνικές προκαταλήψεις, μας θυμίζει την ανάγκη να υπεισέλθουμε σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Πρέπει ν' απευθύνουμε την πρόσκληση της σωτηρίας του Θεού στους ανθρώπους κάθε έθνους, γλώσσας, φυλής και κουλτούρας. Η σωτηρία αυτή προσφέρεται δια του αίματος του Ιησού Χριστού στο σταυρό, ο οποίος πέθανε στη θέση μας για να κάνει εξιλασμό για την αμαρτία. Αν όμως απορρίπτουμε τη θυσία αυτή, δεν υπάρχει καμία άλλη θυσία μέσω της οποίας μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τον Θεό. Δεν υπάρχει άλλο όνομα κάτω από τον ουρανό μέσω του οποίου μπορούμε να σωθούμε (Πράξεις 4:12). Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο· σήμερα είναι η ημέρα της σωτηρίας (Β' Κορινθίους 6:2).

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Ζαχαρία
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries