settings icon
share icon

το βιβλίο Άσμα Ασμάτων

Συγγραφέας: Ο Σολομώντας έγραψε το Άσμα Ασμάτων, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο του βιβλίου. Αυτό το άσμα είναι ένα από τα 1005 που έγραψε ο Σολομώντας (Α' Βασιλέων 4:32). Ο τίτλος «Άσμα Ασμάτων», εκφράζει υπερθετικό βαθμό και σημαίνει πως το συγκεκριμένο άσμα είναι το καλύτερο από όλα τα άλλα.

Χρονολογία συγγραφής: Ο Σολομώντας έγραψε, πιθανότατα, αυτό το βιβλίο στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του. Αυτό χρονολογεί τη συγγραφή του περί το 965 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Το Άσμα Ασμάτων είναι ένα λυρικό ποίημα που γράφτηκε για να εξυμνήσει τα προτερήματα της αγάπης ανάμεσα σ' έναν άνδρα και τη γυναίκα του. Το ποίημα παρουσιάζει ξεκάθαρα τον γάμο ως σχέδιο του Θεού. Ένας άνδρας και μια γυναίκα είναι φτιαγμένοι να ζουν μαζί στο πλαίσιο του γάμου, αγαπώντας ο ένας τον άλλο πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά.

Αυτό το βιβλίο μάχεται δύο ακρότητες: τον ασκητισμό (την άρνηση κάθε απόλαυσης) και τον ηδονισμό (την επιδίωξη μόνο της ευχαρίστησης). Ο γάμος που σκιαγραφείται στο Άσμα Ασμάτων είναι ένα πρότυπο φροντίδας, αφιέρωσης και απόλαυσης.

Εδάφια-κλειδιά: Άσμα Ασμάτων 2:7, 3:5, 8:4 – «Σας εξορκίζω, κόρες της Ιερουσαλήμ, σ' όσα ζαρκάδια κι ελαφίνες έχει ο κάμπος, μην την ταράξτε, μην αναστατώστε την αγάπη μας, ώσπου μονάχη της να το θελήσει.» (ΝΜΒ)

Άσμα Ασμάτων 5:1 – «… Φίλοι μου, φάτε, πιείτε και μεθύστε απ' αγάπη!» (ΝΒΜ)

Άσμα Ασμάτων 8:6-7 – «Βάλε με σαν σφραγίδα στην καρδιά σου, βούλα πάνω στο μπράτσο σου. Γιατ' είναι δυνατή σαν θάνατος η αγάπη, σκληρό καθώς ο άδης το πάθος το αγαπητικό. Οι φλόγες της φωτιάς, άγριο αστροπελέκι. Πλήθος νερά να σβήσουν την αγάπη δεν μπορούν κι ούτε μπορούν ποτάμια να την πνίξουν. Αν κάποιος του σπιτιού του όλα τα πλούτη έδινε για ν' αγοράσει αγάπη, άλλο από καταφρόνια δε θα κέρδιζε.» (ΝΜΒ)

Σύντομη σύνοψη: Το ποίημα έχει την μορφή διαλόγου ανάμεσα σ' έναν άνδρα (τον βασιλιά) και τη γυναίκα του (τη Σουλαμίτιδα). Μπορούμε να διαιρέσουμε το βιβλίο σε τρεις ενότητες: την ερωτοτροπία (1:1-3:5), τον γάμο στο ξεκίνημά του (3:6-5:1) και τον ώριμο γάμο (5:2-8:14).

Το άσμα ξεκινά πριν τον γάμο, καθώς η μέλλουσα νύφη λαχταρά να είναι με τον αρραβωνιαστικό της και προσβλέπει στην ερωτική θωπεία. Εντούτοις, συμβουλεύει να επιτραπεί στην αγάπη ν' αναπτυχθεί φυσιολογικά, στην ώρα της. Ο βασιλιάς επαινεί την ομορφιά της Σουλαμίτιδας και ξεπερνά τα συναισθήματα ανασφάλειας που εκείνη έχει σχετικά με την εμφάνισή της. Η Σουλαμίτιδα βλέπει σε όνειρο πως χάνει τον Σολομώντα και ψάχνει μέσα σ' όλη την πόλη να τον βρει. Με τη βοήθεια των φρουρών της πόλης, βρίσκει τον αγαπημένο της, προσκολλάται σ' αυτόν και τον φέρνει σε ασφαλές μέρος. Όταν ξυπνά, επαναλαμβάνει την προσταγή της να μην ταράξουν την αγάπη της.

Την νύχτα του γάμου, ο άνδρας επαινεί και πάλι την ομορφιά της γυναίκας του, και με έντονα συμβολική γλώσσα η γυναίκα προσκαλεί τον άνδρα της να συμμετέχει σε όλα όσα έχει να του προσφέρει. Κάνουν έρωτα και ο Θεός ευλογεί την ένωσή τους.

Καθώς ωριμάζει ο γάμος, ο άνδρας και η γυναίκα περνάνε κάποιες δύσκολες στιγμές, που συμβολίζονται σ' ένα άλλο όνειρο. Σ' αυτό, η Σουλαμίτιδα απορρίπτει τον άνδρα της και φεύγει. Εξουθενωμένη από ενοχή, ψάχνει στην πόλη να τον βρει, αλλ' αυτήν την φορά οι φύλακες την χτυπούν –συμβολισμός της καταπονημένης της συνείδησης- αντί να την βοηθήσουν. Τα πράγματα εξελίσσονται ευχάριστα καθώς οι ερωτευμένοι επανασυνδέονται και συμφιλιώνονται.

Καθώς το τραγούδι φτάνει στο τέλος του, και ο άνδρας και η γυναίκα είναι σίγουροι και ασφαλείς στην αγάπη τους. Τραγουδούν την αληθινή αγάπη που αντέχει στο χρόνο και λαχταρούν να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο.

Προμηνύματα: Κάποιοι ερμηνευτές της Αγίας Γραφής βλέπουν στο Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα μια ακριβή συμβολική παρουσίαση του Χριστού και της εκκλησίας Του. Ο Χριστός αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του βασιλιά ενώ την εκκλησία αντιπροσωπεύει η Σουλαμίτιδα. Ενώ πιστεύουμε πως πρέπει να κατανοήσουμε το βιβλίο κυριολεκτικά, ως απεικόνιση του γάμου, υπάρχουν κάποια στοιχεία που προμηνύουν την Εκκλησία και τη σχέση με τον Βασιλιά της, τον Κύριο Ιησού. Το Άσμα Ασμάτων 2:4 περιγράφει την εμπειρία κάθε πιστού, που ο Κύριος Ιησούς αναζήτησε κι εξαγόρασε. Βρισκόμαστε σε χώρο μεγάλου πνευματικού πλούτου και είμαστε σκεπασμένοι με την αγάπη Του. Το εδάφιο 16 του δεύτερου κεφαλαίου λέει: «Ο αγαπητός μου ανήκει σε μένα κι εγώ σ' αυτόν· ποιμαίνει ανάμεσα στα κρίνα.» Εδώ βλέπουμε μία εικόνα που όχι μόνο δίνει την αίσθηση της ασφάλειας που έχει ο πιστός του Χριστού (Ιωάννης 10:28-29), αλλά και του καλού Ποιμένα που γνωρίζει τα πρόβατά Του –τους πιστούς- και θυσιάζει τη ζωή Του για μας (Ιωάννης 10:11). Δεν είμαστε πλέον λερωμένοι από την αμαρτία ένεκα του Χριστού· το αίμα Του καθάρισε τις «κηλίδες» μας (Άσμα Ασμάτων 4:7, Εφεσίους 5:27).

Πρακτική εφαρμογή: Ο κόσμος μας βρίσκεται σε σύγχυση αναφορικά με τον γάμο. Η συχνότητα των διαζυγίων και οι σύγχρονες προσπάθειες επαναπροσδιορισμού του γάμου, βρίσκονται σε ολοφάνερη αντίθεση με αυτό που διαβάζουμε στο Άσμα Ασμάτων. Ο γάμος, λέει το βιβλικό ποίημα, είναι εμπειρία γιορτής και χαράς, άξια σεβασμού. Το βιβλίο αυτό μας δίνει μερικές πρακτικές οδηγίες για ενίσχυση του γάμου μας:

1) Δώσε στον/στη σύζυγό σου την προσοχή που χρειάζεται. Αφιέρωσε χρόνο για να τον/την γνωρίσεις πραγματικά. 2) Ενθάρρυνση και έπαινος, όχι κριτική, είναι ζωτικά στοιχεία μιας καλής σχέσης. 3) Να χαίρεστε ο ένας τον άλλον. Σχεδιάστε κάποιες αποδράσεις. Να είστε δημιουργικοί και παιχνιδιάρηδες μεταξύ σας. Ν' απολαμβάνετε την έγγαμη αγάπη ως δώρο του Θεού. 4) Κάντε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να επιβεβαιώσετε την αφοσίωση σας στον/στη σύζυγό σας. Ανανεώστε τις υποσχέσεις σας· αντιμετωπίστε τα προβλήματά σας και μη θεωρείτε το διαζύγιο ότι είναι η λύση. Ο Θεός θέλει και από τους δυο σας, να ζείτε σε βαθειά ειρηνική και ασφαλή αγάπη.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο Άσμα Ασμάτων
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries