settings icon
share icon

Το βιβλίο της Ρουθ

Χρονολογία συγγραφής: Η ακριβής ημερομηνία που γράφτηκε το βιβλίο της Ρουθ είναι αβέβαιη. Εντούτοις, η χρονολογία που επικράτησε ως πιθανή είναι μεταξύ του 1011 και 931 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Το βιβλίο της Ρουθ απευθύνεται στους Ισραηλίτες. Διδάσκει ότι η αληθινή αγάπη μπορεί να απαιτήσει, κατά καιρούς, ασυμβίβαστη θυσία. Άσχετα από το τι μας επιφυλάσσει η ζωή, μπορούμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις αρχές του Θεού. Η αληθινή αγάπη και η καλοσύνη θ' ανταμειφθούν. Ο Θεός ευλογεί άφθονα εκείνους που επιδιώκουν να ζήσουν μια υπάκουη ζωή. Η ζωή της υπακοής δεν επιτρέπει «ατυχήματα» στο σχέδιο του Θεού. Ο Θεός απλώνει έλεος στον ελεήμονα.

Εδάφια-κλειδιά: Ρουθ 1:16, «Αλλά η Ρουθ είπε: Μη με αναγκάζεις να σε αφήσω για να φύγω από πίσω σου· επειδή, όπου αν πας εσύ, θα πάω κι εγώ· και όπου θα παραμείνεις εσύ, θα παραμείνω κι εγώ· ο λαός σου, λαός μου, και ο Θεός σου, Θεός μου»

Ρουθ 3:9, «Και είπε: Ποια είσαι εσύ; Κι εκείνη απάντησε: Εγώ, η Ρουθ η δούλη σου· άπλωσε, λοιπόν, τις φτερούγες σου επάνω στη δούλη σου· επειδή είσαι ο πιο κοντινός συγγενής μου.»

Ρουθ 4:17, «Και οι γειτόνισσες τού έδωσαν όνομα, λέγοντας: Γιος γεννήθηκε στη Ναομί· και αποκάλεσαν το όνομά του Ωβήδ· αυτός είναι ο πατέρας του Ιεσσαί, του πατέρα του Δαβίδ.»

Σύντομη σύνοψη: Το σκηνικό του βιβλίου της Ρουθ ξεκινά στην ειδωλολατρική χώρα του Μωάβ, μια περιοχή βορειοανατολικά της Νεκράς Θάλασσας, κατόπιν όμως μεταφέρεται στη Βηθλεέμ. Η αληθινή αυτή ιστορία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ζοφερής εποχής της αποτυχίας και της ανταρσίας των Ισραηλιτών, γνωστή ως εποχή των Κριτών. Η πείνα αναγκάζει τον Ελιμέλεχ και τη γυναίκα του Ναομί να μετακινηθούν από το Ισραήλ στη γη Μωάβ. Ο Ελιμέλεχ πεθαίνει και η Ναομί απομένει με τους δυο γιους της, που σύντομα παντρεύονται δύο Μωαβίτισες, την Ορφά και τη Ρουθ. Αργότερα, οι δυο γιοι της πεθαίνουν και η Ναομί μένει μόνη της με την Ορφά και τη Ρουθ, σε μια ξένη χώρα. Η Ορφά επιστρέφει στους γονείς της αλλά η Ρουθ είναι αποφασισμένη να μείνει με τη Ναομί καθώς επιστρέφουν πίσω στη Βηθλεέμ. Αυτή η ιστορία αγάπης και αφοσίωσης μιλά για τον επικείμενο γάμο της Ρουθ μ' έναν πλούσιο άντρα, τον Βοόζ, από τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Ωβήδ, που γίνεται ο παππούς του Δαβίδ και πρόγονος του Χριστού. Η υπακοή οδηγεί τη Ρουθ στο προνομιούχο γενεαλογικό δέντρο του Χριστού.

Προμηνύματα: Ένα σημαντικό θέμα στο Βιβλίο της Ρουθ είναι αυτό του συγγενή-λυτρωτή. Ο Βοόζ, συγγενής της Ρουθ από την μεριά του συζύγου της, έπραξε με βάση το καθήκον του, όπως αυτό αναφέρεται στον Μωσαϊκό Νόμο, να λυτρώσει έναν ταλαιπωρημένο συγγενή εξαιτίας των περιστάσεων που τον/την βρήκαν στη ζωή (Λευιτικό 25:47-49). Μια παρόμοια ιστορία επαναλαμβάνεται από τον Χριστό που μας λυτρώνει, τους πνευματικά εξαθλιωμένους, από τη σκλαβιά της αμαρτίας. Ο Ουράνιος Πατέρας μας έστειλε τον μοναδικό Του Γιο στον σταυρό, έτσι ώστε εμείς να μπορούμε να γίνουμε παιδιά του Θεού και αδελφοί και αδελφές του Χριστού. Επειδή γίνεται ο Λυτρωτής μας, εμείς γινόμαστε συγγενείς Του.

Πρακτική εφαρμογή: Η κυριαρχία του μεγάλου Θεού μας φαίνεται ξεκάθαρα στην ιστορία της Ρουθ. Οδήγησε το κάθε της βήμα για να γίνει παιδί Του και εκπληρώσει τα σχέδια Του γι' αυτήν, να γίνει μια πρόγονος του Ιησού Χριστού (Ματθαίος 1:5). Με τον ίδιο τρόπο, εμείς έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο Θεός έχει ένα σχέδιο για τον καθένα από μας. Όπως ακριβώς η Ναομί και η Ρουθ Τον εμπιστεύτηκαν στην πρόνοιά Του γι' αυτές, έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

Βλέπουμε στη Ρουθ, ένα παράδειγμα της ενάρετης γυναίκας από τις Παροιμίες 31. Εκτός του ότι ήταν αφοσιωμένη στην οικογένειά της (Ρουθ 1:15-18, Παροιμίες 31:10-12) και πιστά εξαρτώμενη από τον Θεό (Ρουθ 2:12, Παροιμίες 31:30), βλέπουμε στη Ρουθ μια γυναίκα με θεοσεβή λόγο. Τα λόγια της είναι τρυφερά, ευγενικά και γεμάτα σεβασμό. Η ενάρετη γυναίκα των Παροιμιών 31, «ανοίγει το στόμα της με σοφία· και επάνω στη γλώσσα της είναι νόμος ευμένειας» (εδ. 26). Θα πρέπει να ψάξουμε μακριά και πολύ για να βρούμε σήμερα μια γυναίκα που ν' αξίζει να γίνει το πρότυπο του ρόλου μας, όπως η Ρουθ.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Το βιβλίο της Ρουθ
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries