settings icon
share icon

το βιβλίο της Αποκάλυψης

Συγγραφέας: Οι αναφορές στην Αποκάλυψη 1:1, 4, 9 και 22:8 δείχνουν ως συγγραφέα του βιβλίου της Αποκάλυψης τον απόστολο Ιωάννη.

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο της Αποκάλυψης γράφτηκε, πιθανότατα, ανάμεσα στο 90 και 95 μ.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού δόθηκε στον Ιωάννη από τον Θεό «για να δείξει στους δούλους Του εκείνα που σύντομα πρέπει να γίνουν». Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο με μυστήρια για πράγματα που πρόκειται να γίνουν. Είναι η τελική προειδοποίηση ότι ο κόσμος σίγουρα θα φτάσει στο τέλος του και ότι η κρίση είναι βέβαιη. Μας δίνει μια μικρή εικόνα του ουρανού και όλης της δόξας που περιμένει όσους διατηρούν τα ιμάτιά τους λευκά. Η Αποκάλυψη μας οδηγεί μέσα από τη μεγάλη θλίψη, με όλες τις ωδίνες της και την τελική φωτιά που θα αντιμετωπίσουν για όλη την αιωνιότητα όλοι οι άπιστοι. Το βιβλίο επαναλαμβάνει την πτώση του Σατανά και την καταδίκη που προορίζεται γι' αυτόν και τους αγγέλους του. Μας φανερώνονται τα καθήκοντα όλων των δημιουργημάτων και των αγγέλων του ουρανού και οι υποσχέσεις προς τους αγίους πως θα ζήσουν για πάντα με τον Ιησού στη Νέα Ιερουσαλήμ. Δυσκολευόμαστε σαν τον Ιωάννη να βρούμε λόγια να περιγράψουμε τι διαβάζουμε στο βιβλίο της Αποκάλυψης.

Εδάφια-κλειδιά: Αποκάλυψη 1:19, «Γράψε όσα είδες, και όσα είναι, και όσα πρόκειται να γίνουν ύστερα απ' αυτά.»

Αποκάλυψη 13:16-17, «Και έκανε όλους, τους μικρούς και τους μεγάλους, και τους πλουσίους και τους φτωχούς, και τους ελεύθερους και τους δούλους, να πάρουν χάραγμα επάνω στο δεξί τους χέρι ή επάνω στα μέτωπά τους· και να μη μπορεί κανένας να αγοράσει ή να πουλήσει, παρά μονάχα αυτός που έχει το χάραγμα ή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό του ονόματός του.»

Αποκάλυψη 19:11, «Και είδα τον ουρανό ανοιγμένο, και ξάφνου ένα λευκό άλογο κι αυτός που καθόταν επάνω σ' αυτό ονομαζόταν Πιστός και Αληθινός, και κρίνει και πολεμάει με δικαιοσύνη.»

Αποκάλυψη 20:11, «Και είδα έναν μεγάλο λευκό θρόνο, κι αυτόν που κάθεται επάνω σ' αυτόν, από το πρόσωπο του οποίου έφυγε η γη και ο ουρανός· και δεν βρέθηκε τόπος γι' αυτά.»

Αποκάλυψη 21:1, «Και είδα έναν καινούργιο ουρανό και μια καινούργια γη· επειδή, ο πρώτος ουρανός και η πρώτη γη παρήλθε· και η θάλασσα δεν υπάρχει πλέον.»

Σύντομη σύνοψη: Η Αποκάλυψη είναι άφθονη σε πολύχρωμες περιγραφές των οραμάτων που μας δείχνουν τις έσχατες ημέρες πριν τον ερχομό του Χριστού και την αγγελία καινούριου ουρανού και καινούριας γης. Η Αποκάλυψη αρχίζει με επιστολές προς τις επτά εκκλησίες της Μικράς Ασίας, κατόπιν συνεχίζει ν' αποκαλύπτει μια σειρά καταστροφών που ξεχύνονται πάνω στη γη· το χάραγμα του θηρίου, «666», την κλιμακωτή μάχη του Αρμαγεδδών, το δέσιμο του Σατανά, τη βασιλεία του Κυρίου, τον μεγάλο λευκό θρόνο της κρίσης και τη φύση της αιώνιας πόλης του Θεού. Προφητείες που αφορούν το πρόσωπο του Ιησού Χριστού εκπληρώθηκαν και μια τελική δήλωση της Κυριότητάς Του μας διαβεβαιώνει ότι θα επιστρέψει σύντομα.

Συνδέσεις: Το βιβλίο της Αποκάλυψης είναι το αποκορύφωμα των προφητειών για τα τέλη των καιρών, ξεκινώντας με την Παλαιά Διαθήκη. Η περιγραφή για τον αντίχριστο που αναφέρεται στο Δανιήλ 9:27 αναπτύσσεται πλήρως στο κεφάλαιο 13 της Αποκάλυψης. Πέραν του βιβλίου της Αποκάλυψης, παραδείγματα αποκαλυπτικών κειμένων στην Αγία Γραφή είναι τα κεφάλαια 7-12 του βιβλίου του Δανιήλ, τα κεφάλαια 24-27 του Ησαΐα, τα κεφάλαια 37-41 του Ιεζεκιήλ και τα κεφάλαια 9-14 του Ζαχαρία. Όλες αυτές οι προφητείες συναντιούνται στο βιβλίο της Αποκάλυψης.

Πρακτική εφαρμογή: Έχεις δεχτεί τον Χριστό ως Σωτήρα σου; Αν ναι, δεν έχεις τίποτε να φοβάσαι από την κρίση του Θεού για τον κόσμο όπως περιγράφεται στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Ο Κριτής είναι με το μέρος μας. Πριν ξεκινήσει η τελική κρίση, πρέπει να μιλήσουμε στους φίλους και γείτονες μας για την προσφορά του Θεού, ότι δίνει αιώνια ζωή εν Χριστώ. Τα γεγονότα αυτού του βιβλίου είναι αληθινά. Πρέπει η ζωή που ζούμε να ταιριάζει με την πίστη μας στο βιβλίο αυτό, έτσι ώστε να δουν οι άλλοι την χαρά μας για το μέλλον που μας περιμένει και να θελήσουν να μας ακολουθήσουν σ' εκείνη τη νέα και ένδοξη πόλη.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο της Αποκάλυψης
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries