settings icon
share icon

το βιβλίο του Αβδιού

Συγγραφέας: Στο εδάφιο 1 του βιβλίου, αναγνωρίζεται ως συγγραφέας ο προφήτης Αβδιού.

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο του Αβδιού γράφτηκε, πιθανότατα, μεταξύ 848 και 840 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Το βιβλίο του προφήτη Αβδιού είναι το μικρότερο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης και περιέχει 21 εδάφια μόνο. Ο Αβδιού είναι προφήτης του Θεού και έχει την ευκαιρία να ελέγξει τον Εδώμ για τις αμαρτίες του κατά του Θεού και του Ισραήλ. Οι Εδωμίτες ήταν απόγονοι του Ησαύ και οι Ισραηλίτες απόγονοι του δίδυμου αδελφού του, Ιακώβ. Μια διαμάχη ανάμεσα στα αδέλφια επηρέασε τους απογόνους τους για πάνω από 1000 χρόνια. Αυτός ο χωρισμός έκανε τους Εδωμίτες ν' απαγορεύσουν στους Ισραηλίτες να περάσουν μέσα από τη γη τους, μετά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο κι ενώ πορεύονταν προς τη Χαναάν. Η αμαρτία της υπερηφάνειας του Εδώμ απαιτεί τώρα έναν δυναμικό λόγο κρίσης από τον Θεό.

Εδάφια-κλειδιά: Αβδιού, εδάφιο 4, «Αν σταθείς μετέωρος σαν τον αετό, και αν βάλεις τη φωλιά σου ανάμεσα στα αστέρια, και από εκεί θα σε κατεβάσω, λέει ο Κύριος.»

Αβδιού, εδάφιο 12, «Δεν έπρεπε, όμως, να επιβλέπεις στην ημέρα του αδελφού σου, στην ημέρα της αποξένωσής του· ούτε να χαίρεσαι ενάντια στους γιους του Ιούδα, κατά την ημέρα του αφανισμού τους· ούτε να κομπάζεις κατά την ημέρα της θλίψης τους.»

Αβδιού, εδάφιο 15, «Επειδή η ημέρα τού Κυρίου είναι κοντά, ενάντια σε όλα τα έθνη· όπως έκανες, θα γίνει σε σένα· η ανταπόδοσή σου θα στραφεί επάνω στο κεφάλι σου.»

Σύντομη σύνοψη: Το μήνυμα του Αβδιού είναι τελικό και βέβαιο: το βασίλειο του Εδώμ θα καταστραφεί ολοκληρωτικά. Ο Εδώμ υπήρξε αλαζόνας και χαιρέκακος για την δυστυχία του Ισραήλ. Όταν εχθρικά στρατεύματα επιτέθηκαν στον Ισραήλ και ζήτησε βοήθεια, οι Εδωμίτες αρνήθηκαν κι επέλεξαν να τους πολεμήσουν αντί να τους υπερασπιστούν. Αυτή η αμαρτία της υπερηφάνειας δεν μπορεί να παραβλεφτεί άλλο πια. Το βιβλίο τελειώνει με την υπόσχεση της εκπλήρωσης και απελευθέρωσης της Σιών στις έσχατες ημέρες, όταν η γη θ' αποκατασταθεί για τον λαό του Θεού, καθώς Εκείνος θα είναι πάλι ο Ηγεμόνας τους.

Προμηνύματα: Στο εδάφιο 21 του βιβλίου, εμπεριέχεται μια προφητεία για τον Χριστό και την εκκλησία Του. «Και στο βουνό Σιών θα ανέβουν σωτήρες, για να κρίνουν το βουνό Ησαύ· και η βασιλεία θα είναι του Κυρίου.» Αυτοί οι «σωτήρες» (ή «σωσμένοι» σύμφωνα με μια άλλη απόδοση) είναι οι απόστολοι του Χριστού, διάκονοι του λόγου και ιδιαίτερα κήρυκες του ευαγγελίου σ' εκείνες τις έσχατες ημέρες. Αποκαλούνται «σωτήρες», όχι γιατί είναι εκείνοι που εξασφαλίζουν την σωτηρία μας, αλλά γιατί κηρύττουν την σωτηρία μέσω του ευαγγελίου του Χριστού και μας δείχνουν τον τρόπο για να την αποκτήσουμε. Οι απόστολοι και ο λόγος που κηρύχτηκε δι' αυτών, είναι απλά τα μέσα δια των οποίων το ευαγγέλιο της σωτηρίας παραδόθηκε σε όλους τους ανθρώπους. Ενώ ο Χριστός είναι ο μοναδικός Σωτήρας που ήρθε για να παράσχει σωτηρία και είναι ο Αρχηγός της, οι «σωτήρες» και μηνυτές του ευαγγελίου θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο ως μαρτυρία πως το τέλος του παρόντα αιώνα είναι εγγύς.

Πρακτική εφαρμογή: Ο Θεός θα νικήσει υπέρ ημών αν μείνουμε πιστοί σ' Αυτόν. Αντίθετα μ' αυτό που έκανε ο Εδώμ, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη. Η υπερηφάνεια είναι αμαρτία. Δεν έχουμε να καυχηθούμε για τίποτ' άλλο παρά μόνο για τον Ιησού Χριστό και ό,τι έχει κάνει για μας.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Αβδιού
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries