settings icon
share icon

το βιβλίο του Νεεμία

Συγγραφέας: To βιβλίο του Νεεμία δεν αναφέρει το όνομα κάποιου συγκεκριμένου συγγραφέα αλλά τόσο η ιουδαϊκή όσο και η χριστιανική Παράδοση αναγνωρίζουν ως συγγραφέα τον Έσδρα. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το βιβλίο του Έσδρα και το βιβλίο του Νεεμία αποτελούσαν αρχικά ένα βιβλίο.

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο του Νεεμία γράφτηκε πιθανότατα μεταξύ του 445 και 420 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Το βιβλίο του Νεεμία, ένα από τα ιστορικά βιβλία της Αγίας Γραφής, συνεχίζει με την ιστορία της επιστροφής του λαού Ισραήλ από τη βαβυλωνιακή αιχμαλωσία και την ανοικοδόμηση του Ναού της Ιερουσαλήμ.

Εδάφια-κλειδιά: Νεεμίας 1:3, «Και μου είπαν: Οι υπόλοιποι, αυτοί που είχαν εναπολειφθεί από την αιχμαλωσία εκεί στην επαρχία, είναι σε μεγάλη θλίψη και ονειδισμό· και το τείχος της Ιερουσαλήμ καθαιρέθηκε, και οι πύλες της κατακάηκαν με φωτιά.»

Νεεμίας 1:11, «Παρακαλώ, Κύριε, ας είναι λοιπόν το αυτί σου προσεκτικό στην προσευχή του δούλου σου, και στην προσευχή των δούλων σου, αυτών που θέλουν να φοβούνται το όνομά σου· και ευόδωσε, παρακαλώ, τον δούλο σου αυτήν την ημέρα, και χάρισε σ' αυτόν έλεος μπροστά σ' αυτόν τον άνδρα. Επειδή εγώ ήμουν οινοχόος του βασιλιά.»

Νεεμίας 6:15-16, «Έτσι συντελέστηκε το τείχος την 25η ημέρα του μήνα Ελούλ, μέσα σε 52 ημέρες. Και όταν άκουσαν όλοι οι εχθροί μας, φοβήθηκαν τότε όλα τα έθνη, που ήσαν γύρω μας και ταπεινώθηκαν υπερβολικά στα μάτια τους· επειδή γνώρισαν ότι από τον Θεό μας έγινε αυτό το έργο.»

Σύντομη σύνοψη: Ο Νεεμίας ήταν ένας Εβραίος στην Περσία όταν έφτασε στα αυτιά του ότι ο Ναός στην Ιερουσαλήμ ανακατασκευαζόταν. Άρχισε ν' ανησυχεί γιατί ήξερε ότι δεν υπήρχε τείχος για να προστατεύσει την πόλη. Ο Νεεμίας ζήτησε από τον Θεό να τον χρησιμοποιήσει για να σώσει την πόλη. Ο Θεός απάντησε στην προσευχή του μαλακώνοντας την καρδιά του Πέρση βασιλιά, Αρταξέρξη, που όχι μόνο του έδωσε την ευλογία του αλλά και τον εφοδίασε με παροχές που θα ήταν χρήσιμες για το έργο. Ο Νεεμίας πήρε την άδεια από τον βασιλιά να επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ, όπου έγινε κυβερνήτης.

Παρά τις αντιδράσεις και τις κατηγορίες, το τείχος χτίστηκε και οι εχθροί σιώπησαν. Ο λαός, εμπνευσμένος από τον Νεεμία, έδινε δέκατα χρημάτων, υλικά και εργάτες για να ολοκληρωθεί το τείχος μέσα στον εκπληκτικό χρόνο των 52 ημερών, παρά τη μεγάλη εναντίωση. Αυτή, όμως, η ενωμένη προσπάθεια διήρκησε για λίγο γιατί η Ιερουσαλήμ έπεσε ξανά σε αποστασία όταν ο Νεεμίας απουσίασε. Μετά από 12 χρόνια επέστρεψε για να βρει τα τείχη γερά αλλά τον λαό αδύναμο. Άρχισε το δύσκολο έργο της ηθικής διδασκαλίας του λαού και δεν «μάσησε» τα λόγια του. «Και τους επέπληξα, και τους καταράστηκα, και ράβδισα μερικούς απ' αυτούς και τους μάδησα τις τρίχες» (13:25). Επανέφερε την αληθινή λατρεία μέσω της προσευχής και παρακίνησε τον λαό για να έρθει αναζωπύρωση με την ανάγνωση και την προσκόλληση στο λόγο του Θεού.

Προμηνύματα: Ο Νεεμίας ήταν άνθρωπος προσευχής και προσευχήθηκε με πάθος για τον λαό του (Νεεμίας 1). Η θερμή του μεσολάβηση για τον λαό του Θεού προεικονίζει τον μεγάλο μας Μεσίτη, τον Ιησού Χριστό, που προσευχήθηκε με θέρμη για τους δικούς Του, στην αρχιερατική προσευχή Του, όπως αναφέρεται στο Ιωάννης 17. Και ο Νεεμίας και ο Ιησούς είχαν μια φλογερή αγάπη για τον λαό του Θεού που την εκδήλωσαν με την προσευχή τους στον Θεό, μεσολαβώντας γι' αυτούς μπροστά στο Θρόνο.

Πρακτική εφαρμογή: Ο Νεεμίας οδήγησε τους Ισραηλίτες σε σεβασμό και αγάπη του λόγου του Θεού. Εξαιτίας της αγάπης του για τον Θεό και της επιθυμίας του να δει τον Θεό να τιμάται και να δοξάζεται, οδήγησε τους Ισραηλίτες στην πίστη και την υπακοή που ο Θεός επιθυμούσε γι' αυτούς για τόσο πολύ καιρό. Με τον ίδιο τρόπο, οι χριστιανοί πρέπει ν' αγαπούν και σέβονται τις αλήθειες της Γραφής, δεσμευόμενοι να τις θυμούνται, να τις σκέφτονται ημέρα και νύχτα και να στηρίζονται σ' αυτές για την κάλυψη κάθε πνευματικής ανάγκης. Στην Β΄ Τιμόθεον 3:16-17 διαβάζουμε, «Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη· για να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό.» Αν προσδοκούμε να ζήσουμε την πνευματική αναζωπύρωση των Ισραηλιτών (Νεεμίας 8:1-8), πρέπει ν' αρχίσουμε με τον λόγο του Θεού.

Καθένας μας οφείλει να έχει γνήσια συμπόνια για τους άλλους που έχουν πνευματικές ή φυσικές πληγές. Το να αισθάνεσαι οίκτο και να μην κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις, είναι αστήρικτο βιβλικά. Θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει ν' αφήσουμε στην άκρη τη δική μας άνεση για να υπηρετήσουμε σωστά τους άλλους. Πρέπει να πιστεύουμε απόλυτα σ' ένα σκοπό, πριν δώσουμε με αγνή καρδιά τον χρόνο ή τα χρήματα μας γι' αυτόν. Όταν επιτρέπουμε στον Θεό να μας χρησιμοποιήσει στην υπηρεσία Του, ακόμη κι εκείνοι που δεν πιστεύουν, θα γνωρίσουν ότι είναι έργο Θεού.

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Νεεμία
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries