settings icon
share icon

το βιβλίο του Μιχαία

Συγγραφέας: Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο προφήτης Μιχαίας (Μιχαίας 1:1).

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο Μιχαίας γράφτηκε, πιθανότατα, μεταξύ 735 και 700 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Το μήνυμα του βιβλίου αποτελεί έναν σύνθετο συνδυασμό κρίσης κι ελπίδας. Απ' τη μια μεριά, οι προφητείες προμηνύουν κρίση πάνω στον Ισραήλ για τα κοινωνικά κακά, τη διεφθαρμένη ηγεσία και την ειδωλολατρία. Αυτή η κρίση επρόκειτο να ολοκληρωθεί με την καταστροφή της Σαμάρειας και της Ιερουσαλήμ. Από την άλλη μεριά, το βιβλίο διακηρύττει όχι μονάχα την αποκατάσταση του έθνους αλλά και τη μεταμόρφωση και εξύψωση του Ισραήλ και της Ιερουσαλήμ. Τα μηνύματα της ελπίδας και της καταστροφής δεν είναι απαραίτητα αντιφατικά, καθ' όσον η αποκατάσταση και η μεταμόρφωση πραγματοποιούνται μόνο μετά από κρίση.

Εδάφια-κλειδιά: Μιχαίας 1:2, «Ακούστε όλοι οι λαοί· πρόσεχε γη και το πλήρωμά της· και ας είναι ο Κύριος ο Θεός μάρτυρας σε σας, ο Κύριος από τον ναό του τον άγιο.»

Μιχαίας 5:2, «Κι εσύ Βηθλεέμ Εφραθά, η μικρή, ώστε να είσαι ανάμεσα στις χιλιάδες του Ιούδα, από σένα θα εξέλθει σε μένα ένας άνδρας για να είναι ηγούμενος στον Ισραήλ· που οι έξοδοί του είναι εξαρχής, από ημέρες αιώνα.»

Μιχαίας 6:8, «Άνθρωπε, αυτός σου έδειξε τι είναι το καλό· και τι ζητάει ο Κύριος από σένα, παρά να πράττεις το δίκαιο, και να αγαπάς έλεος, και να περπατάς ταπεινά μαζί με τον Θεό σου;»

Μιχαίας 7:18-19, «Ποιος Θεός είναι όμοιος με σένα, που να συγχωρεί ανομία και να παραβλέπει την παράβαση του υπολοίπου της κληρονομιάς του; Δεν διατηρεί για πάντα την οργή του, επειδή αυτός αρέσκεται σε έλεος. Θα γυρίσει και θα μας σπλαχνιστεί, θα καταστρέψει τις ανομίες μας· και όλες τις αμαρτίες τους θα τις ρίξει στα βάθη της θάλασσας.»

Σύντομη σύνοψη: Ο προφήτης καταδικάζει τους ηγέτες, τους ιερείς και τους προφήτες του Ισραήλ που εκμεταλλεύονται και παραπλανούν τον λαό. Η Ιερουσαλήμ θα καταστραφεί εξαιτίας των έργων τους. Ο προφήτης Μιχαίας διακηρύττει την απελευθέρωση του λαού που από την Ιερουσαλήμ θα βρισκόταν εξόριστος στη Βαβυλώνα και ολοκληρώνει με μια προτροπή προς την Ιερουσαλήμ, να καταστρέψει τα έθνη που συγκεντρώθηκαν εναντίον της. Ο ιδανικός ηγεμόνας θα έρθει από την Βηθλεέμ για να υπερασπιστεί το έθνος κι ο προφήτης διακηρύσσει τον θρίαμβο του υπολοίπου του Ιακώβ και προβλέπει την ημέρα που ο Γιαχβέ θα καθαρίσει το έθνος από την ειδωλολατρία και την εξάρτηση του από τη στρατιωτική δύναμη. Ο προφήτης παραθέτει μια δυναμική και περιεκτική σύνοψη της προϋπόθεσης του Γιαχβέ για δικαιοσύνη και αφοσίωση και αναγγέλλει κρίση πάνω σ' εκείνους που έχουν ακολουθήσει τον δρόμο του Αμρί και του Αχαάβ. Το βιβλίο κλείνει με μια προφητική λειτουργία αποτελούμενη από στοιχεία θρήνου. Ο Ισραήλ εξομολογείται την αμαρτία του και διαβεβαιώνεται για την απελευθέρωσή του μέσω των παντοδύναμων ενεργειών του Γιαχβέ.

Προμηνύματα: Το Μιχαίας 5:2 αποτελεί μεσσιανική προφητεία που μνημονεύτηκε από τους μάγους που έψαχναν τον βασιλιά που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ (Ματθαίος 2:6). Καθώς οι βασιλιάδες από την Ανατολή ήταν γνώστες των εβραϊκών Γραφών, ήξεραν ότι από εκείνο το μικρό χωριό της Βηθλεέμ θα ερχόταν ο Άρχοντας της ειρήνης, το Φως του κόσμου. Το μήνυμα του Μιχαία για την αμαρτία, τη μετάνοια και την αποκατάσταση βρίσκει την τέλεια εκπλήρωση του στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού που γίνεται ο εξιλασμός για τις αμαρτίες μας (Ρωμαίους 3:24-25) και ο μοναδικός δρόμος προς τον Θεό (Ιωάννης 14:6).

Πρακτική εφαρμογή: Ο Θεός προειδοποιεί για να μην υποστούμε την επερχόμενη οργή Του. Η κρίση είναι σίγουρη αν δεν λάβουμε υπόψη τις προειδοποιήσεις του Θεού κι απορρίψουμε τη θυσία του Γιου Του που αποτελεί την προμήθειά Του για την αμαρτία μας. Όσον αφορά τον πιστό του Χριστού, ο Θεός μας μαθαίνει την πειθαρχία – όχι από μίσος- αλλά γιατί μας αγαπά. Γνωρίζει πως η αμαρτία καταστρέφει και θέλει να είμαστε ακέραιοι. Αυτή η ακεραιότητα, που είναι η υπόσχεση γι' αποκατάσταση, αφορά εκείνους που μένουν υπάκουοι σ' Αυτόν.

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Μιχαία
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries