settings icon
share icon

το βιβλίο του Μαλαχία

Συγγραφέας: Το εδάφιο Μαλαχίας 1:1 δείχνει πως συγγραφέας του βιβλίου είναι ο προφήτης Μαλαχίας.

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο του Μαλαχία γράφτηκε μεταξύ 440 και 400 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Το βιβλίο του Μαλαχία είναι μια προφητεία: Λόγος του Κυρίου, μήνυμα που το έστειλε στον Ισραήλ με τον Μαλαχία (1:1). Ήταν η προειδοποίηση του Θεού, δια του Μαλαχία, προς τον λαό, να επιστρέψουν σ' Αυτόν. Καθώς κλείνει το τελευταίο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, η διακήρυξη της δικαιοσύνης του Θεού και η υπόσχεση της αποκατάστασής Του δια του ερχομού του Μεσσία ηχούν στ' αυτιά των Ισραηλιτών. Ακολουθούν τετρακόσια χρόνια σιγής που τελειώνουν μ' ένα παρόμοιο μήνυμα από τον επόμενο προφήτη του Θεού, τον Ιωάννη τον βαπτιστή, που διακηρύττει, «μετανοείτε διότι πλησίασε η βασιλεία των ουρανών» (Ματθαίος 3:2).

Εδάφια-κλειδιά: Μαλαχίας 1:6, «Ο Κύριος του σύμπαντος λέει στους ιερείς: «Ο γιος τιμάει τον πατέρα του και ο δούλος τον κύριό του. Αν εγώ είμαι ο πατέρας σας, πού είναι η τιμή που μου αποδίδετε; Κι αν εγώ είμαι Κύριός σας, πού είναι ο σεβασμός που μου έχετε; Με περιφρονείτε και ρωτάτε: "πώς σε περιφρονούμε;"» (ΝΜΒ)

Μαλαχίας 3:6-7, «Εγώ δεν μεταβάλλομαι», λέει ο Κύριος του σύμπαντος, «αλλά κι εσείς δεν έχετε αλλάξει· είστε γνήσιοι απόγονοι του Ιακώβ: Από την εποχή των προγόνων σας απομακρυνθήκατε από τα προστάγματά μου και δεν τα τηρήσατε. Γυρίστε σ' εμένα και θα γυρίσω κι εγώ σ' εσάς.» (ΝΜΒ)

Σύντομη σύνοψη: Ο Μαλαχίας έγραψε τα λόγια που απηύθυνε ο Κύριος στον εκλεκτό λαό Του που είχε παρεκκλίνει, ιδιαίτερα στους ιερείς που είχαν απομακρυνθεί απ' Αυτόν. Οι ιερείς δεν έπαιρναν στα σοβαρά τις απαιτήσεις του Θεού σχετικά με τις θυσίες. Θυσίαζαν ζώα με ελαττώματα αν και ο Νόμος απαιτούσε να είναι άμωμα (Δευτερονόμιο 15:21). Οι άνδρες του Ιούδα πρόδιδαν την συνθήκη του γάμου με τις γυναίκες τους και διερωτώντο γιατί ο Θεός δεν δεχόταν τις θυσίες τους. Ακόμη, ο λαός δεν πρόσφερε τα δέκατα, ως όφειλαν (Λευϊτικό 27:30, 32). Παρά τις αμαρτίες του λαού και την απομάκρυνσή τους από τον Θεό, ο Μαλαχίας τους θυμίζει την αγάπη του Θεού (Μαλαχίας 1:1-5) και τις υποσχέσεις Του για τον ερχόμενο αγγελιαφόρο Του (Μαλαχίας 2:17–3:5).

Προμηνύματα: Η περικοπή Μαλαχίας 3:1-6 περιέχει την προφητεία που αφορά τον Ιωάννη τον βαπτιστή. Αυτός ήταν ο αγγελιαφόρος του Κυρίου που στάλθηκε να προετοιμάσει τον δρόμο του Μεσσία, του Ιησού Χριστού (Ματθαίος 11:10). Ο Ιωάννης κήρυξε μετάνοια και βάπτιζε στον όνομα του Κυρίου, προετοιμάζοντας τον δρόμο για τον πρώτο ερχομό του Ιησού. Αλλά αυτός που έρχεται «ξαφνικά στο ναό» είναι ο ίδιος ο Χριστός στον δεύτερο ερχομό Του, όταν θα έρθει με δύναμη και δόξα (Ματθαίος 24). Εκείνον τον καιρό «θα καθαρίσει τους Λευίτες» (εδ. 3), που σημαίνει πως αυτοί που δίδασκαν τον μωσαϊκό Νόμο χρειάζονταν καθαρισμό από την αμαρτία τους δια του αίματος του Σωτήρα. Μόνον έτσι θα είναι ικανοί να προσφέρουν «θυσία δικαιοσύνης» διότι η δικαιοσύνη του Χριστού θα τους λογαριαστεί μέσω της πίστης τους (Β' Κορινθίους 5:21).

Πρακτική εφαρμογή: Ο Θεός δεν ευχαριστείται με την ανυπακοή μας στις εντολές Του. Θα κάνει ανταπόδοση σ' αυτούς που Τον ατιμάζουν. Ο Θεός μισεί το διαζύγιο (2:16) και παίρνει στα σοβαρά τη συνθήκη του γάμου· δεν θέλει την αθέτησή της. Θέλει να μένουμε πιστοί στη σύζυγο της νιότης μας για όλη μας τη ζωή. Ο Θεός βλέπει τις καρδιές μας και γνωρίζει τις προθέσεις μας· δεν μπορούμε να κρύψουμε τίποτα. Θα επιστρέψει και θα σταθεί Κριτής. Αν επιστρέψουμε σ' Αυτόν, θα επιστρέψει κι Αυτός σε μας (Μαλαχίας 3:6).

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Μαλαχία
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries