settings icon
share icon

το βιβλίο επιστολή Ιούδα

Συγγραφέας: Το εδάφιο Ιούδα 1 μας πληροφορεί πως συγγραφέας της επιστολής είναι ο Ιούδας, ο αδελφός του Ιακώβου. Αναφέρεται προφανώς στον αδελφό του Κυρίου, τον Ιούδα, καθώς ο Ιησούς είχε επίσης αδελφό με το όνομα Ιάκωβος (Ματθαίος 13:55). Ο Ιούδας, προφανώς από ταπεινοφροσύνη και σεβασμό προς τον Χριστό, δεν αποκαλεί τον εαυτό του αδελφό του Ιησού.

Χρονολογία συγγραφής: Η επιστολή Ιούδα σχετίζεται στενά με την επιστολή Β' Πέτρου. Η χρονολογία συγγραφής της επιστολής Ιούδα εξαρτάται από το αν η επιστολή Ιούδα έχει αντλήσει περιεχόμενο της Β' Πέτρου ή το αντίθετο. Η επιστολή Ιούδα γράφτηκε μεταξύ 60 και 80 μ.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Η επιστολή Ιούδα είναι μια σημαντική επιστολή για μας σήμερα διότι αφορά τους έσχατους καιρούς, το τέλος του καιρού της εκκλησίας. Ο αιώνας της εκκλησίας άρχισε την ημέρα της Πεντηκοστής. Η επιστολή Ιούδα είναι η μόνη επιστολή που αναφέρεται αποκλειστικά στη μεγάλη αποστασία. Ο Ιούδας γράφει πως τα έργα ασέβειας αποτελούν μαρτυρία της αποστασίας. Μας καλεί ν' αγωνιζόμαστε για την πίστη, γιατί υπάρχουν ζιζάνια μέσα στο σιτάρι· υπάρχουν ψευδοπροφήτες μέσα στην εκκλησία και οι πιστοί κινδυνεύουν. Η επιστολή Ιούδα είναι μικρή αλλά σημαντική, άξια μελέτης, γραμμένη για τον χριστιανό του σήμερα.

Εδάφια-κλειδιά: Ιούδα 3: «Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω κάθε επιμέλεια να σας γράφω για την κοινή σωτηρία, αναγκάστηκα να σας γράψω, προτρέποντας στο να αγωνίζεστε για την πίστη, η οποία μια φορά για πάντα παραδόθηκε στους αγίους.»

Ιούδα 17-19: «Αλλά εσείς αγαπητοί, θυμηθείτε τα λόγια που από πριν έχουν ειπωθεί από τους αποστόλους του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ότι σας έλεγαν πως, «στον έσχατο καιρό θάρθουν εμπαίκτες, οι οποίοι θα περπατούν σύμφωνα με τις ασεβείς επιθυμίες τους». Αυτοί είναι εκείνοι που αποχωρίζουν τον εαυτό τους, είναι άνθρωποι ζωώδεις, οι οποίοι Πνεύμα δεν έχουν.»

Ιούδα 24-25: «Σ' αυτόν, όμως, που μπορεί να σας φυλάξει άπταιστους, και να σας στήσει μπροστά στη δόξα του, χωρίς ψεγάδι, με αγαλλίαση, στον μόνο σοφό Θεό, τον Σωτήρα μας, ας είναι δόξα και μεγαλοσύνη, κυριαρχία και εξουσία, και τώρα και σε όλους τούς αιώνες. Αμήν.»

Σύντομη σύνοψη: Σύμφωνα με το εδάφιο 3, ο Ιούδας ήθελε να γράψει σχετικά με τη σωτηρία μας· όμως, άλλαξε θέμα και καλεί σε αγώνα για την πίστη. Η πίστη αυτή περιέχει όλο το σώμα της χριστιανικής διδασκαλίας που δίδαξε ο Χριστός και που την παρέδωσε στους αποστόλους. Αφού ο Ιούδας έχει προειδοποιήσει για τους ψευδοδιδασκάλους (εδάφια 4-16) μας συμβουλεύει πώς να επιτύχουμε στον πνευματικό πόλεμο (εδάφια 20-21). Εδώ υπάρχει σοφία που θα κάναμε καλά να δεχτούμε και να εφαρμόσουμε καθώς ζούμε σε μέρες εσχάτων καιρών.

Συνδέσεις: Η επιστολή Ιούδα είναι γεμάτη με παραπομπές στην Παλαιά Διαθήκη και συμπεριλαμβάνει την Έξοδο (εδ. 5)· την ανταρσία του Διαβόλου (εδ. 6)· τα Σόδομα και τα Γόμορρα (εδ. 7)· τον θάνατο του Μωυσή (εδ. 9)· τον Κάιν (εδ. 11)· τον Βαλαάμ (εδ. 11)· τον Κορέ (εδ. 11)· τον Ενώχ (εδ. 14, 15)· τον Αδάμ (εδ. 14). Η χρήση των πολύ γνωστών ιστορικών προσώπων και γεγονότων, που κάνει ο Ιούδας, όπως τα Σόδομα και τα Γόμορρα, ο Κάιν, ο Βαλαάμ και ο Κορέ, υπενθύμισαν στους Ιουδαίους χριστιανούς την ανάγκη να εμμένουν στην αληθινή πίστη και στην υπακοή.

Πρακτική εφαρμογή: Ζούμε σε μια μοναδική εποχή της Ιστορίας και αυτή η μικρή επιστολή μπορεί να μας εξοπλίσει στις ανείπωτες προκλήσεις των εσχάτων καιρών. Ο χριστιανός σήμερα πρέπει να βρίσκεται σ' επιφυλακή εξαιτίας ψευδών διδασκαλιών, που τόσο εύκολα μπορούν να μας απατήσουν, αν δεν είμαστε γνώστες του λόγου του Θεού. Χρειάζεται να γνωρίζουμε το ευαγγέλιο –να το προστατεύουμε και να το υπερασπιζόμαστε- και ν' αποδεχόμαστε την κυριότητα του Χριστού που μαρτυρείται από την αλλαγμένη ζωή μας. Η αυθεντική πίστη πάντοτε εκφράζεται με διαγωγή που μοιάζει με αυτήν του Χριστού. Η ζωή μας εν Χριστώ θα πρέπει ν' αντανακλά τη γνώση της καρδιάς μας που αναπαύεται στην εξουσία του παντοδύναμου Δημιουργού και Πατέρα, ο οποίος μας βοηθάει να θέσουμε την πίστη σ' εφαρμογή. Χρειαζόμαστε αυτήν την προσωπική σχέση μαζί Του· μόνο τότε θα γνωρίζουμε τη φωνή Του τόσο καλά που δεν θ' ακολουθούμε κανέναν άλλον.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο επιστολή Ιούδα
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries