settings icon
share icon

Το βιβλίο του Ιησού του Ναυή

Συγγραφέας: Το βιβλίο του Ιησού του Ναυή, δεν αναφέρει συγκεκριμένα το όνομα του συγγραφέα του. Το πιο πιθανό είναι πως, ο Ιησούς, ο γιος του Ναυή, ο διάδοχος του Μωυσή ως ηγέτης, έγραψε το μεγαλύτερο τμήμα του βιβλίου. Το μεταγενέστερο μέρος του βιβλίου γράφτηκε από κάποιον άλλον, (έναν τουλάχιστον), μετά τον θάνατο του Ιησού. Είναι μάλιστα πιθανό ότι αρκετά τμήματα γράφτηκαν/συγκεντρώθηκαν, μετά τον θάνατο του.

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο του Ιησού του Ναυή γράφτηκε πιθανότατα μεταξύ 1400 και 1370 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Το βιβλίο του Ιησού του Ναυή μας δίνει μια επισκόπηση της στρατιωτικής εκστρατείας για την κατάκτηση της γης που ο Θεός τους είχε υποσχεθεί. Μετά την έξοδο από την Αίγυπτο και τα επόμενα σαράντα χρόνια περιπλάνησης στην έρημο, το νεοσύστατο έθνος είναι τώρα έτοιμο να μπει στην γη της επαγγελίας, να κατακτήσει τις πόλεις και να κατοικήσει στην περιοχή. Η επισκόπηση που έχουμε εδώ, μας δίνει σύντομες και επιλεκτικές λεπτομέρειες για πολλές από τις μάχες και τον τρόπο με τον οποίο, όχι μόνο κατέκτησαν τη χώρα αλλά και πώς διαμοίρασαν τη γη κατά φυλές.

Εδάφια-κλειδιά: Ιησούς του Ναυή 1:6-9, «Γίνε ισχυρός και ανδρείος· επειδή εσύ θα κληροδοτήσεις σε τούτο τον λαό τη γη που ορκίστηκα στους πατέρες τους να τους δώσω. Μόνο, γίνε ισχυρός και υπερβολικά ανδρείος, για να προσέχεις να κάνεις σύμφωνα με ολόκληρο τον νόμο, που ο Μωυσής ο υπηρέτης μου σε πρόσταξε· μην παρεκκλίνεις απ' αυτόν δεξιά ή αριστερά για να φέρεσαι με σύνεση παντού όπου κι αν πας. Αυτό το βιβλίο του νόμου δεν θα απομακρυνθεί από το στόμα σου, αλλά σ' αυτό θα μελετάς ημέρα και νύχτα, για να προσέχεις να κάνεις σύμφωνα με όλα όσα είναι γραμμένα μέσα σ' αυτό· επειδή, τότε θα ευοδώνεσαι στον δρόμο σου, και τότε θα φέρεσαι με σύνεση. Δεν σε προστάζω εγώ; Γίνε ισχυρός και ανδρείος· μη φοβηθείς ούτε να δειλιάσεις· επειδή μαζί σου είναι ο Κύριος ο Θεός σου, όπου κι αν πας.»

Ιησούς του Ναυή 24:14-15, «Τώρα λοιπόν, φοβηθείτε τον ΚΥΡΙΟ, και λατρεύστε τον με ακεραιότητα και αλήθεια· και αποβάλετε τους θεούς που λάτρευσαν οι πατέρες σας πέρα από τον ποταμό και μέσα στην Αίγυπτο, και λατρεύστε τον Κύριο. Αλλά αν δεν σας αρέσει να λατρεύετε τον Κύριο, διαλέξτε σήμερα ποιον θέλετε να λατρεύετε· ή τους θεούς που λάτρευσαν οι πατέρες σας πέρα από τον ποταμό ή τους θεούς των Αμορραίων, στη γη των οποίων κατοικείτε· εγώ όμως και η οικογένειά μου θα λατρεύουμε τον ΚΥΡΙΟ.»

Σύντομη σύνοψη: Το βιβλίο του Ιησού του Ναυή συνεχίζει την ιστορία των Ισραηλιτών μετά την έξοδο από την Αίγυπτο. Το βιβλίο εξιστορεί τα 20, περίπου, χρόνια της ηγεσίας του Ιησού του Ναυή αφού διαδέχτηκε τον Μωυσή, στο τέλος του βιβλίου του Δευτερονομίου. Τα εικοσιτέσσερα κεφάλαια του Βιβλίου του Ιησού του Ναυή, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Κεφάλαια 1-12: Είσοδος και κατάκτηση της γης της επαγγελίας.

Κεφάλαια 13-22: Οδηγίες για τον καταμερισμό των εκτάσεων της γης της επαγγελίας.

Κεφάλαια 23-24: Αποχαιρετιστήριος λόγος του Ιησού του Ναυή.

Προμηνύματα: Η ιστορία της πόρνης Ραάβ και της μεγάλης πίστης της στον Θεό των Ισραηλιτών, της δίνει μια θέση σ' αυτούς που τιμήθηκαν για την πίστη τους, όπως αναφέρεται στην Εβραίους 11:31. Η ιστορία της, είναι η ιστορία της χάρης του Θεού σε αμαρτωλούς ανθρώπους και της σωτηρίας μέσω της πίστης μόνο. Σημαντικότερο είναι πως μέσω της χάρης του Θεού, κατέχει μια θέση στην μεσσιανική γενεαλογία (Ματθαίος 1:15).

Μία από τις τελετουργίες του 5ου κεφαλαίου του Ιησού του Ναυή, εκπληρώθηκε πλήρως στην Καινή Διαθήκη. Τα εδάφια 1-9 περιγράφουν την εντολή του Θεού γι' αυτούς που γεννήθηκαν στην έρημο, πως έπρεπε να περιτμηθούν όταν θα έμπαιναν στην γη της επαγγελίας. Κάνοντας αυτό, ο Θεός «θα αφαιρούσε από πάνω τους τη ντροπή της Αιγύπτου», εννοώντας ότι τους καθάρισε από τις αμαρτίες της προηγούμενης ζωής τους. Η Κολοσσαείς 2:10-12, θεωρεί τους πιστούς ως περιτμημένους στην καρδιά τους από τον ίδιο τον Χριστό, μέσω του οποίου έχουμε αποβάλλει την αμαρτωλή φύση της προηγούμενης ζωής που είχαμε χωρίς τον Χριστό.

Ο Θεός καθιέρωσε πόλεις καταφυγίου έτσι ώστε εκείνος που σκότωνε κάποιον κατά λάθος, να μπορούσε να ζήσει εκεί χωρίς τον φόβο της τιμωρίας. Ο Χριστός είναι το δικό μας καταφύγιο στον Οποίο «έχουμε ισχυρή παρηγοριά όσοι καταφύγαμε στο να κρατήσουμε την ελπίδα που βρίσκεται μπροστά μας» (Εβραίους 6:18).

Το βιβλίο του Ιησού του Ναυή έχει ένα πρωτεύoν θεολογικό θέμα που αφορά την ανάπαυση. Οι Ισραηλίτες, μετά την περιπλάνησή τους στην έρημο για 40 χρόνια, τελικά, μπαίνουν στην ανάπαυση που ο Θεός είχε προετοιμάσει γι' αυτούς στη γη της Χαναάν. Ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολής, χρησιμοποιεί αυτό το περιστατικό ως μια προειδοποίηση για μας, να μην αφήσουμε την απιστία να μας αποκλείσει από το να μπούμε στην ανάπαυση του Θεού μέσω του Χριστού (Εβραίους 3:7-12).

Πρακτική εφαρμογή: Ένα από τα εδάφια-κλειδιά του βιβλίου του Ιησού του Ναυή είναι το 1:8 «Αυτό το βιβλίο του νόμου δεν θα απομακρυνθεί από το στόμα σου, αλλά σ' αυτό θα μελετάς ημέρα και νύχτα, για να προσέχεις να κάνεις σύμφωνα με όλα όσα είναι γραμμένα μέσα σ' αυτό· επειδή τότε θα ευοδώνεσαι στον δρόμο σου, και τότε θα φέρεσαι με σύνεση.» Η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη με ιστορίες για το πώς οι άνθρωποι «ξέχασαν» τον Θεό και τον λόγο Του και υπέφεραν τις τρομερές συνέπειες. Για τους χριστιανούς, ο λόγος του Θεού, είναι η ζωή μας. Αν τον παραμελούμε, ανάλογα θα υποφέρουμε. Αν όμως πάρουμε στα σοβαρά την αρχή του εδαφίου 1:8, θα είμαστε ολοκληρωμένοι και ικανοί να χρησιμοποιηθούμε στη βασιλεία του Θεού (Β΄ Τιμόθεον 3:16-17), και θ' ανακαλύψουμε πως οι υποσχέσεις του Θεού στον Ιησού του Ναυή 1:8-9 είναι και για μας.

Ο Ιησούς του Ναυή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο χρήσιμος είναι ένας άξιος καθοδηγητής. Για χρόνια παρέμενε κοντά στον Μωυσή. Παρακολουθούσε τον Μωυσή καθώς ακολουθούσε τον Θεό, με σχεδόν άψογο τρόπο. Έμαθε από τον Μωυσή να προσεύχεται με προσωπικό τρόπο. Έμαθε να υπακούει μέσω του παραδείγματος του Μωυσή. Ο Ιησούς του Ναυή έμαθε επίσης από το αρνητικό παράδειγμα, που κόστισε στον Μωυσή τη χαρά να μπει στην γη της επαγγελίας. Αν είσαι ακμαίος, είσαι ένας σύμβουλος. Κάποιος, κάπου, σε παρακολουθεί. Κάποιος νεότερος ή κάποιος που επηρεάζεις, βλέπει πως ζεις και αντιδράς. Κάποιος μαθαίνει από σένα. Κάποιος θ' ακολουθήσει το παράδειγμά σου. Το να καθοδηγείς κάποιον είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα λόγια που λες. Η ζωή σου ολόκληρη είναι φανερή.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Το βιβλίο του Ιησού του Ναυή
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries