settings icon
share icon

το βιβλίο Ιωνάς

Συγγραφέας: Το Ιωνάς 1:1 αναγνωρίζει ως συγγραφέα του βιβλίου, τον προφήτη Ιωνά.

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο Ιωνάς γράφτηκε, πιθανότατα, μεταξύ του 793 και 758 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Η ανυπακοή και η αναζωπύρωση είναι τα κύρια θέματα του βιβλίου. Η εμπειρία του Ιωνά στην κοιλιά του κήτους, του παρέχει μια μοναδική ευκαιρία ν' αναζητήσει μια μοναδική απελευθέρωση καθώς μετανοεί κατά την διάρκεια αυτής της εξίσου μοναδικής απόδρασης. Η αρχική του ανυπακοή τον οδηγεί όχι μόνο σε προσωπική αναζωπύρωση αλλά και σ' εκείνη των κατοίκων της Νινευή. Πολλοί αξιολογούν την αναζωπύρωση που έφερε ο Ιωνάς στη Νινευή ως την πιο μεγάλη ευαγγελιστική προσπάθεια όλων των εποχών.

Εδάφια-κλειδιά: Ιωνάς 1:3, «Και ο Ιωνάς σηκώθηκε για να φύγει από το πρόσωπο του Κυρίου, προς τη Θαρσείς…»

Ιωνάς 1:17, «Και ο Κύριος διέταξε ένα μεγάλο κήτος να καταπιεί τον Ιωνά. Και ο Ιωνάς ήταν στην κοιλιά του κήτους τρεις ημέρες και τρεις νύχτες.»

Ιωνάς 2:2, «Και είπε: Μέσα στη θλίψη μου βόησα στον Κύριο και με εισάκουσε· από την κοιλιά του άδη βόησα και άκουσες τη φωνή μου.»

Ιωνάς 3:10, «Και ο Θεός είδε τα έργα τους, ότι απέστρεψαν από τον πονηρό τους δρόμο· και ο Θεός μεταμελήθηκε για το κακό που είχε πει να κάνει σ' αυτούς· και δεν το έκανε.»

Σύντομη σύνοψη: Ο φόβος και η υπερηφάνεια κάνουν τον Ιωνά να φεύγει από τον Θεό. Δεν επιθυμεί να πάει στη Νινευή να κηρύξει μετάνοια στους ανθρώπους, όπως ο Θεός τον είχε προστάξει, επειδή νιώθει ότι είναι εχθροί του και είναι πεπεισμένος ότι ο Θεός δεν θα πραγματοποιήσει την απειλή Του να καταστρέψει την πόλη. Έτσι, επιβιβάζεται σ' ένα πλοίο που πηγαίνει στην Θαρσείς, που βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση. Σύντομα μια σαρωτική καταιγίδα αναγκάζει το πλήρωμα να ρίξει κλήρο κι αποδεικνύεται ότι ο Ιωνάς είναι το πρόβλημα. Τον πέταξαν στη θάλασσα και τον κατάπιε ένα μεγάλο κήτος. Ο Ιωνάς βρίσκεται στο στομάχι του κήτους 3 μέρες και 3 νύχτες, μετανοεί για την αμαρτία του ενάντια στον Θεό και το κήτος τον ξερνά στη στεριά (αναρωτιόμαστε γιατί του πήρε τόσο πολύ χρόνο να μετανοήσει). Ο Ιωνάς κάνει το ταξίδι των 800 περίπου χιλιομέτρων προς τη Νινευή και οδηγεί την πόλη σε μετάνοια. Ο προφήτης όμως είναι δυσαρεστημένος (στην πραγματικότητα στραβομουτσουνιάζει) αντί να είναι ευγνώμων που μετανόησε η Νινευή. Εντούτοις ο Ιωνάς παίρνει το μάθημά του όταν ο Θεός χρησιμοποιεί έναν άνεμο, μια νεροκολοκυθιά κι ένα σκουλήκι που τον διδάσκουν πως Εκείνος είναι ελεήμων.

Προμηνύματα: Τα ίδια τα λόγια του Ιησού δείχνουν πως ο Ιωνάς είναι ένας τύπος του Χριστού. Στο Ματθαίος 12:40-41 ο Ιησούς διακηρύττει ότι θα μείνει στον τάφο τον ίδιο ακριβώς χρόνο που έμεινε ο Ιωνάς στην κοιλιά του κήτους. Προσθέτει πως ενώ οι Νινευίτες μετανόησαν στο κήρυγμα του Ιωνά, οι Φαρισαίοι και οι δάσκαλοι του Νόμου που απέρριψαν τον Ιησού, απέρριψαν τον Έναν, που είναι πολύ μεγαλύτερος από τον Ιωνά. Όπως ο Ιωνάς έφερε στους Νινευίτες την αλήθεια του Θεού περί μετάνοιας και σωτηρίας, έτσι κι ο Ιησούς φέρνει το ίδιο μήνυμα (Ιωνάς 2:9, Ιωάννης 14:6) της σωτηρίας από και διαμέσου του Θεού μόνο (Ρωμαίους 11:36).

Πρακτική Εφαρμογή: Δεν μπορούμε να κρυφτούμε από τον Θεό. Αυτό που επιθυμεί να πραγματοποιήσει μέσα από εμάς, θα το κάνει παρά τις όποιες αντιρρήσεις και δισταγμούς μας. Το Εφεσίους 2:10 μας υπενθυμίζει ότι ο Θεός έχει σχέδια για μας και διαβλέπει τη συμμόρφωσή μας μ' αυτά. Πόσο πιο εύκολο θα ήταν αν εμείς, σε αντίθεση με τον Ιωνά, υποτασσόμασταν σ' Αυτόν χωρίς καθυστέρηση!

Η αγάπη του Θεού εκδηλώνεται καθώς δέχεται τους πάντες, άσχετα από τη φήμη, την εθνικότητα και τη φυλή. Η δωρεάν προσφορά του ευαγγελίου είναι για όλους τους ανθρώπους για όλες τις εποχές. Το καθήκον μας ως χριστιανοί είναι να γινόμαστε τα μέσα που ο Θεός χρησιμοποιεί για να κάνει γνωστή την προσφορά Του και να χαιρόμαστε στην σωτηρία των άλλων. Αυτή είναι μια εμπειρία κοινωνίας με τον Θεό. Δεν θέλει να είμαστε ζηλόφθονες προς εκείνους που έρχονται στον Χριστό «την τελευταία στιγμή» ή προς εκείνους που έρχονται μέσω διαφορετικών καταστάσεων από τις δικές μας.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο Ιωνάς
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries