settings icon
share icon

το βιβλίο του Ιώβ

Συγγραφέας: Το βιβλίο του Ιώβ δεν αναφέρει το όνομα του συγγραφέα του. Οι πιθανότεροι υποψήφιοι είναι ο Ιώβ, ο Ελιού, ο Μωυσής και ο Σολομών.

Χρονολογία συγγραφής: Η χρονολογία συγγραφής του βιβλίου του Ιώβ θα πρέπει να καθοριστεί με βάση τον συγγραφέα του. Αν συγγραφέας του είναι ο Μωυσής, η χρονολογία θα πρέπει να είναι γύρω στο 1440 π.Χ. Αν ο Σολομών είναι ο συγγραφέας του, η χρονολογία είναι περί το 950 π.Χ. Καθώς δεν γνωρίζουμε τον συγγραφέα, δεν μπορούμε να χρονολογήσουμε τη συγγραφή του.

Σκοπός της συγγραφής: Το βιβλίο του Ιώβ μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα ακόλουθα: Ο Διάβολος δεν μπορεί να προκαλέσει οικονομική και φυσική καταστροφή αν ο Θεός δεν το επιτρέψει. Ο Θεός έχει εξουσία επάνω στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο Διάβολος. Η κατανόηση των «γιατί» που ανακύπτουν πίσω απ' όλον τον πόνο του κόσμου, βρίσκεται πέραν της ανθρώπινης ικανότητάς μας. Οι κακοί θα λάβουν τις δίκαιες απολαβές τους. Δεν μπορούμε πάντοτε να κατηγορούμε την ταλαιπωρία και την αμαρτία μας στον τρόπο ζωής μας. Ο Θεός επιτρέπει την ταλαιπωρία, κάποιες φορές, για να εξαγνίσει, να δοκιμάσει, να διδάξει ή δυναμώσει την ψυχή μας. Ο Θεός παραμένει επαρκής, αξίζει και ζητά την αγάπη μας και τον έπαινό μας σε όλες τις περιστάσεις της ζωής.

Εδάφια-κλειδιά: Ιώβ 1:1, «Υπήρχε κάποιος άνθρωπος στη γη της Αυσίτιδας, που ονομαζόταν Ιώβ· και ο άνθρωπος αυτός ήταν άμεμπτος και ευθύς, και φοβόταν τον Θεό, και έμενε μακριά από κακό.»

Ιώβ 1:21, «Γυμνός βγήκα από την κοιλιά της μητέρας μου και γυμνός θα επιστρέψω εκεί· ο Κύριος έδωσε και ο Κύριος αφαίρεσε· ας είναι ευλογημένο το όνομα του Κυρίου.»

Ιώβ 38:1-2, «Τότε, ο Κύριος απάντησε στον Ιώβ από τον ανεμοστρόβιλο, και είπε:

Ποιος είναι αυτός που σκοτίζει τη βουλή μου με ασύνετα λόγια;»

Ιώβ 42:5-6, «Άκουγα για σένα με την ακοή του αυτιού, αλλά τώρα σε βλέπει το μάτι μου· γι' αυτό, αηδιάζω με βδελυγμία τον εαυτό μου, και μετανοώ με χώμα και στάχτη.»

Σύντομη σύνοψη: Το βιβλίο ανοίγει με μια σκηνή που διαδραματίζεται στον Ουρανό, όπου ο Σατανάς εμφανίζεται μπροστά στον Θεό για να κατηγορήσει τον Ιώβ. Επιμένει πως ο Ιώβ υπηρετεί τον Θεό μόνο και μόνο διότι ο Θεός τον προστατεύει. Ζητάει λοιπόν την άδεια του Θεού ώστε να δοκιμάσει την πίστη και αφοσίωση του Ιώβ. Ο Θεός δίνει την άδειά Του μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Γιατί υποφέρουν οι δίκαιοι; Το ερώτημα αυτό εγείρεται αφού ο Ιώβ χάνει την οικογένειά του, τον πλούτο και την υγεία του. Οι τρεις φίλοι του, ο Ελιφάς, ο Βιλδάδ και ο Σωφάρ, έρχονται να τον «παρηγορήσουν» και να μιλήσουν για τα συντριπτικά γεγονότα της τραγωδίας του. Επιμένουν πως η ταλαιπωρία του είναι η τιμωρία του για την αμαρτία στη ζωή του. Ο Ιώβ παραμένει αφοσιωμένος στον Θεό μέσα σ' αυτήν την κατάσταση και υποστηρίζει πως δεν έχει ζήσει μέσα στην αμαρτία. Ένας τέταρτος άνδρας, ο Ελιού, λέει στον Ιώβ πως είναι ανάγκη να ταπεινωθεί και υποταχθεί στον Θεό που τον δοκιμάζει για να εξαγνίσει τη ζωή του. Τελικά, ο Ιώβ ρωτάει τον ίδιο τον Θεό και μαθαίνει πολύτιμα μαθήματα για την κυριαρχία του Θεού και την ανάγκη του για ολοκληρωτική εμπιστοσύνη στον Κύριο. Στο τέλος ο Ιώβ αποκαθίσταται στην υγεία του και την ευημερία του, περισσότερο από την πρότερη κατάστασή του.

Προμηνύματα: Καθώς ο Ιώβ συλλογιζόταν τη μιζέρια του, τρία ερωτήματα ήρθαν στο νου του, τα οποία βρίσκουν την απάντησή του στον Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό. Τα ερωτήματα αυτά υπάρχουν στο κεφάλαιο 14. Το πρώτο βρίσκεται στο εδάφιο 4 όπου ρωτάει ο Ιώβ, «Ποιος μπορεί να βγάλει καθαρό από ακάθαρτο; Κανένας.» Η ερώτηση του Ιώβ πηγάζει από μια καρδιά που αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να ευαρεστήσει τον Θεό ή να δικαιωθεί ενώπιον Του. Ο Θεός είναι άγιος· εμείς δεν είμαστε. Συνεπώς υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε μας και τον Θεό που το προκαλεί η αμαρτία. Η απάντηση, όμως, στο εναγώνιο ερώτημα του Ιώβ βρίσκεται στον Ιησού Χριστό. Αυτός έχει πληρώσει την τιμωρία για την αμαρτία μας και την έχει ανταλλάξει με τη δικαιοσύνη Του, κάνοντάς μας αποδεκτούς από τον Θεό (Εβραίους 10:14, Κολοσσαείς 1:21-23, Β΄ Κορινθίους 5:17).

Το δεύτερο ερώτημα του Ιώβ, «Αλλ' ο άνθρωπος πεθαίνει, και παρέρχεται· και ο άνθρωπος εκπνέει, και πού είναι;» (εδ. 10) είναι ένα ερώτημα σχετικό με την αιωνιότητα και τη ζωή και τον θάνατο και απαντάται μόνο εν Χριστώ. Εν Χριστώ, η απάντηση στο ερώτημα «πού είναι», είναι η αιώνια ζωή στον Ουρανό. Χωρίς τον Χριστό, η απάντηση είναι μια αιωνιότητα στο «εξώτερο σκοτάδι» εκεί όπου είναι «το κλάμα και το τρίξιμο των δοντιών» (Ματθαίος 25:30).

Το τρίτο ερώτημα του Ιώβ βρίσκεται στο εδάφιο 14, « Αν ο άνθρωπος πεθάνει, θα ξαναζήσει;» Και πάλι η απάντηση βρίσκεται στον Χριστό. Πραγματικά ξαναζούμε αν είμαστε εν Χριστώ. «Όταν τούτο το φθαρτό ντυθεί αφθαρσία, και τούτο το θνητό ντυθεί αθανασία, τότε θα πραγματοποιηθεί ο λόγος, που είναι γραμμένος: «Καταβροχθίστηκε ο θάνατος με νίκη». «Θάνατε, πού είναι το κεντρί σου; Άδη, πού είναι η νίκη σου;» (Α' Κορινθίους 15:54-55).

Πρακτική εφαρμογή: Το βιβλίο του Ιώβ μας θυμίζει πως πίσω από τη σκηνή λαμβάνει χώρα μια «συμπαντική σύγκρουση» για την οποία συνήθως δεν γνωρίζουμε κάτι. Συχνά διερωτόμαστε γιατί ο Θεός επιτρέπει κάτι, και αναρωτιόμαστε ή αμφισβητούμε την καλοσύνη του Θεού χωρίς να βλέπουμε όλη την εικόνα. Το βιβλίο του Ιώβ μας διδάσκει να εμπιστευόμαστε τον Θεό κάτω από όλες τις συνθήκες. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Θεό, όχι μόνο όταν δεν καταλαβαίνουμε αλλά διότι δεν καταλαβαίνουμε. Ο ψαλμωδός μας λέει «Τέλειες είναι του Θεού μου οι ενέργειες» (Ψαλμός 18:30, ΝΜΒ). Αν οι ενέργειες του Θεού είναι «τέλειες», τότε μπορούμε να Τον εμπιστευτούμε πως ό,τι κάνει –και ό,τι επιτρέπει- είναι επίσης τέλειο. Αυτό, ίσως, δεν φαίνεται εφικτό σε μας αλλά ο νους μας δεν είναι ο νους του Θεού. Είναι αλήθεια πως δεν προσδοκούμε να εννοήσουμε πλήρως τον νου Του, όπως μας θυμίζει «Επειδή, οι βουλές μου δεν είναι βουλές σας ούτε οι δρόμοι σας οι δικοί μου δρόμοι, λέει ο Κύριος. Αλλά όσο ψηλοί είναι οι ουρανοί από τη γη, έτσι και οι δρόμοι μου είναι ψηλότεροι από τους δρόμους σας, και οι βουλές μου από τις δικές σας βουλές» (Ησαΐας 55:8-9). Ωστόσο, η ευθύνη μας απέναντι στον Θεό είναι να Τον υπακούμε, να Τον εμπιστευόμαστε και να υποτασσόμαστε στο θέλημά Του είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι.

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Ιώβ
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries