settings icon
share icon

το βιβλίο του Ησαΐα

Συγγραφέας: Το Ησαΐας 1:1 ταυτίζει τον συγγραφέα του βιβλίου Ησαΐας με τον προφήτη Ησαΐα.

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο του Ησαΐα γράφτηκε μεταξύ 701 και 681 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο προφήτης Ησαΐας κλήθηκε κατά κύριο λόγο να προφητεύσει για το βασίλειο του Ιούδα. Ο Ιούδας περνούσε περιόδους αναζωπύρωσης και περιόδους ανταρσίας. Ο Ιούδας απειλούνταν με καταστροφή από την Ασσυρία και την Αίγυπτο αλλά γλύτωσε ένεκα του ελέους του Θεού. Ο Ησαΐας διακήρυξε ένα μήνυμα μετάνοιας από την αμαρτία αλλά και την ελπιδοφόρα προσμονή της μελλοντικής απελευθέρωσης του Θεού.

Εδάφια-κλειδιά: Ησαΐας 6:8, «Και άκουσα τη φωνή του Κυρίου που έλεγε: Ποιον θα αποστείλω και ποιος θα πάει για μας; Τότε είπα: Να 'μαι εγώ, απόστειλέ με.»

Ησαΐας 7:14, «Γι' αυτό, ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει ένα σημάδι· Δέστε, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά του θα αποκληθεί Εμμανουήλ.»

Ησαΐας 9:6, «Επειδή, παιδί γεννήθηκε σε μας, γιος δόθηκε σε μας· και η εξουσία θα είναι επάνω στον ώμο του· και το όνομά του θα αποκληθεί: Θαυμαστός, Σύμβουλος, Ισχυρός Θεός, Πατέρας του Μέλλοντα Αιώνα, Άρχοντας Ειρήνης.»

Ησαΐας 14:12-13, «Πώς έπεσες από τον ουρανό Εωσφόρε, γιε της αυγής! Συντρίφτηκες καταγής εσύ που καταπατούσες τα έθνη! Εσύ έλεγες στην καρδιά σου: «Θα ανέβω στον ουρανό, θα υψώσω τον θρόνο μου πιο πάνω από τα αστέρια του Θεού· και θα καθίσω επάνω στο βουνό της σύναξης, προς τα μέρη του βορρά.»

Ησαΐας 53:5-6, «Αυτός όμως τραυματίστηκε για τις παραβάσεις μας· ταλαιπωρήθηκε για τις ανομίες μας· η τιμωρία που έφερε τη δική μας ειρήνη ήταν επάνω σ' αυτόν· και διαμέσου των πληγών του γιατρευτήκαμε εμείς. Όλοι εμείς πλανηθήκαμε σαν πρόβατα· στραφήκαμε κάθε ένας στον δικό του δρόμο· ο Κύριος όμως έβαλε επάνω σ' αυτόν την ανομία όλων μας.»

Ησαΐας 65:25, «Ο λύκος και το αρνί θα βόσκουν μαζί· και το λιοντάρι θα τρώει άχυρο όπως το βόδι· το ψωμί, όμως, του φιδιού θα είναι το χώμα· σε ολόκληρο το άγιο βουνό μου δεν θα κάνουν ζημιά ούτε φθορά, λέει ο Κύριος.»

Σύντομη σύνοψη: Το βιβλίο του Ησαΐα φανερώνει την κρίση και την σωτηρία του Θεού. Ο Θεός είναι «άγιος, άγιος, άγιος» (Ησαΐας 6:3) και γι' αυτό δεν επιτρέπει να μένει ατιμώρητη η αμαρτία (Ησαΐας 1:2, 2:11-20, 5:30, 34:1-2, 42:25). Ο Ησαΐας απεικονίζει την επερχόμενη κρίση του Θεού ως «σπινθήρα φωτιάς» (Ησαΐας 1:31, 30:33).

Παράλληλα, ο Ησαΐας αντιλαμβάνεται πως ο Θεός είναι ελεήμων, γεμάτος χάρη και συμπόνια (Ησαΐας 5:25, 11:16, 14:1-2, 32:2, 40:3, 41:14-16). Το έθνος του Ισραήλ (Ιούδας και Ισραήλ) είναι τυφλό και κουφό στις εντολές του Θεού (Ησαΐας 6:9-10, 42:7). Ο Ιούδας συγκρίνεται με αμπελώνα που θα έπρεπε να ποδοπατηθεί, κι έτσι θα γίνει (Ησαΐας 5:1-7). Μόνο εξαιτίας του ελέους Του και των υποσχέσεων Του στον Ισραήλ, ο Θεός δεν θα επιτρέψει ο Ισραήλ και ο Ιούδας να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά. Θα κάνει και στους δύο αποκατάσταση, θα δώσει συγχώρεση και θεραπεία (43:2, 43:16-19, 52:10-12).

Περισσότερο από κάθε άλλο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, ο Ησαΐας επικεντρώνεται στη σωτηρία που θα έρθει μέσω του Μεσσία. Ο Μεσσίας θα κυβερνήσει κάποια μέρα με δικαιοσύνη και κρίση (Ησαΐας 9:7, 32:1). Η βασιλεία του Μεσσία θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια στο Ισραήλ (Ησαΐας 11:6-9). Ο Ισραήλ θα γίνει φως σε όλα τα έθνη μέσω του Μεσσία (Ησαΐας 42:6; 55:4-5). Η βασιλεία του Μεσσία στη γη (Ησαΐας κεφάλαια 65-66) είναι ο στόχος προς τον οποίον όλο το βιβλίο του Ησαΐα δείχνει. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεσσία θ' αποκαλυφθεί πλήρως η δικαιοσύνη του Θεού στον κόσμο.

Φαινομενικά είναι παράδοξο αλλά το βιβλίο του Ησαΐα παρουσιάζει επίσης τον Μεσσία ως κάποιον που θα υποφέρει. Το 53ο κεφάλαιο δείχνει τον Μεσσία να πάσχει έντονα εξαιτίας της αμαρτίας. Μέσω των δικών Του πληγών επιτυγχάνεται η θεραπεία. Μέσω του δικού Του πόνου οι δικές μας αμαρτίες μπορούν ν' αφαιρεθούν. Αυτή η φαινομενική αντίφαση λύνεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Κατά την πρώτη έλευσή Του, ο Ιησούς ήταν ο πάσχων δούλος του κεφαλαίου 53. Κατά τη δεύτερη έλευσή Του ο Ιησούς θα είναι ο Κυρίαρχος Βασιλιάς, ο Άρχοντας της ειρήνης (Ησαΐας 9:6).

Προμηνύματα: Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, το κεφάλαιο 53 του Ησαΐα περιγράφει τον ερχόμενο Μεσσία και το πάθος που θα υφίστατο προκειμένου να πληρώσει για τις αμαρτίες μας. Επειδή ο Θεός είναι Κυρίαρχος, ενορχήστρωσε κάθε λεπτομέρεια της σταύρωσης για να εκπληρωθεί κάθε προφητεία αυτού του κεφαλαίου, όπως και όλες οι μεσσιανικές προφητείες που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη. O συμβολισμός του κεφαλαίου 53 είναι σπαρακτικός και προφητικός και περιέχει μία πλήρη εικόνα του ευαγγελίου. Ο Ιησούς καταφρονήθηκε και απορρίφθηκε (εδ. 3, Λουκάς 13:34, Ιωάννης 1:10-11), πληγώθηκε από τον Θεό (εδ. 4, Ματθαίος 27:46), και τραυματίστηκε για τις παραβάσεις μας (εδ. 5, Ιωάννης 19:34, Α' Πέτρου 2:24). Το πάθος Του ήταν η τιμωρία που εμείς αξίζαμε και κατέστη η υπέρ ημών υπέρτατη και τέλεια θυσία (εδ. 5, Εβραίους 10:10). Αν και αναμάρτητος, ο Θεός έθεσε πάνω Του την αμαρτία μας κι εμείς γινήκαμε δικαιοσύνη του Θεού εν τω Χριστώ (Β' Κορινθίους 5:21).

Πρακτική εφαρμογή: Το βιβλίο του Ησαΐα προβάλλει τον Σωτήρα μας με αδιαμφισβήτητες λεπτομέρειες. Είναι ο μόνος δρόμος προς τον ουρανό, ο μόνος μεσίτης δια του Οποίου λαμβάνουμε τη χάρη του Θεού, ο μόνος Δρόμος, η μόνη Αλήθεια και η μόνη Ζωή (Ιωάννης 14:6, Πράξεις 4:12). Γνωρίζοντας το τίμημα που πλήρωσε ο Χριστός για μας, πώς μπορούμε ν' αμελήσουμε ή απορρίψουμε «μια τόσο μεγάλη σωτηρία»; (Εβραίους 2:3). Έχουμε μόνο λίγα χρόνια σ' αυτόν τον κόσμο για να πάμε στον Χριστό και αποδεχτούμε την σωτηρία που μόνο Εκείνος προσφέρει. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία μετά θάνατον και η αιωνιότητα στην κόλαση είναι πολύς χρόνος!

Γνωρίζεις ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είναι πιστοί του Χριστού και είναι διπρόσωποι, υποκριτές; Αυτή είναι ίσως η καλύτερη συνοπτική εκδοχή του πως έβλεπε ο Ησαΐας το έθνος του Ισραήλ. Ο Ισραήλ είχε εμφάνιση δικαιοσύνης αλλά επρόκειτο για προσωπείο. Στο βιβλίο, ο προφήτης προκαλεί τον Ισραήλ να υπακούσει στον Θεό με όλη του την καρδιά κι όχι μόνο τυπικά. Η επιθυμία του Ησαΐα ήταν εκείνοι που άκουγαν και διάβαζαν τα λόγια του, θα ελέγχονταν, θα εγκατέλειπαν την κακία τους και θα επέστρεφαν στον Θεό για συγχώρεση και θεραπεία.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Ησαΐα
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries