settings icon
share icon

το βιβλίο του Αγγαίου

Συγγραφέας: Το εδάφιο Αγγαίος 1:1 φανερώνει πως συγγραφέας του βιβλίου είναι ο προφήτης Αγγαίος.

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο του Αγγαίου γράφτηκε περί το 520 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο Αγγαίος προκάλεσε τον λαό του Θεού να επανεξετάσει τις προτεραιότητές του. Τους κάλεσε να σεβαστούν και δοξάσουν τον Θεό κτίζοντας τον Ναό παρά την τοπική και επίσημη εναντίωση. Ο Αγγαίος τους πρότρεψε να μην απογοητευτούν στη διαπίστωση ότι ο Ναός αυτός θα υστερούσε σε διακόσμηση από εκείνον του Σολομώντα. Τους παρακίνησε να στραφούν από την ακαθαρσία των δρόμων τους και να εμπιστευτούν στη δύναμη του Kυρίου του Θεού τους. Το βιβλίο του Αγγαίου αναφέρεται στα προβλήματα του λαού του Θεού εκείνο τον καιρό, πώς ο λαός έδειξε θάρρος κι εμπιστεύτηκε τον Θεό και πώς ο Θεός κάλυψε τις ανάγκες τους.

Εδάφια-κλειδιά: Αγγαίος 1:4, «Μα είναι τώρα καιρός να κατοικείτε εσείς σε σπίτια με ξύλινα φατνώματα, τη στιγμή που ο δικός μου οίκος είναι ακόμα ερειπωμένος;» (ΝΜΒ)

Αγγαίος 1:5-6, «Κοιτάξτε σε ποιο σημείο έχετε φτάσει: Σπέρνετε πολλά μα συγκεντρώνετε λίγα· τρώτε αλλά δεν χορταίνετε· πίνετε μα δεν ευχαριστιέστε· ντύνεστε αλλά δεν ζεσταίνεστε και του εργάτη ο μισθός μπαίνει σε τρύπια τσέπη.» (ΝΜΒ)

Αγγαίος 2:9, «Η λαμπρότητα του καινούριου αυτού ναού θα ξεπεράσει τη λαμπρότητα του πρώτου. Στον τόπο τούτο ειρήνη θα χαρίσω. Εγώ το λέω ο Κύριος του σύμπαντος». (ΝΜΒ)

Σύντομη σύνοψη: Θ' αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του ο λαός του Θεού, θα βρει το θάρρος να ενεργήσει με βάση τις υποσχέσεις του Θεού; Ο Θεός θέλησε να τους επιστήσει την προσοχή να σοβαρευτούν με τον λόγο Του. Δεν τους συμβούλεψε μόνο, τους έδωσε υποσχέσεις μέσω του υπηρέτη Του Αγγαίου, για να τους παρακινήσει να Τον ακολουθήσουν. Ο λαός του Θεού είχε αντιστρέψει τις προτεραιότητες, είχε αποτύχει να θέσει τον Θεό στην πρώτη θέση της ζωής των κι έτσι ο Ιούδας βρέθηκε εξόριστος στη Βαβυλώνα. Ο Θεός απάντησε στην προσευχή του Δανιήλ κι εκπλήρωσε τις υποσχέσεις Του, κατευθύνοντας τον βασιλιά της Περσίας Κύρο, να επιτρέψει στους εξόριστους Ιουδαίους να επιστρέψουν πίσω στην Ιερουσαλήμ. Κάποιοι Ιουδαίοι επέστρεψαν στη γη τους με μεγάλη χαρά, έθεσαν στη ζωή τους πρώτο τον Κύριο, Τον λάτρεψαν κι άρχισαν ν' ανοικοδομούν τον Ναό στην Ιερουσαλήμ χωρίς την βοήθεια των ντόπιων που ζούσαν στην Παλαιστίνη. Η θαρρετή πίστη τους συνάντησε την εναντίωση των ντόπιων πληθυσμών αλλά και της περσικής εξουσίας για 15, περίπου, χρόνια.

Προμηνύματα: Αυτό που συναντάμε στα περισσότερα βιβλία των μικρών προφητών, συμβαίνει και στον Αγγαίο· το βιβλίο κλείνει με υποσχέσεις αποκατάστασης κι ευλογίας. Στο τελευταίο εδάφιο, Αγγαίος 2:23, ο Θεός χρησιμοποιεί έναν σαφώς μεσσιανικό τίτλο αναφερόμενος στον Ζοροβάβελ, «δούλος μου» (σύγκρινε Β' Σαμουήλ 3:18, Α' Βασιλέων 11:34, Ησαΐας 42:1–9, Ιεζεκιήλ 37:24-25). Ο Θεός, δια του Αγγαίου, υπόσχεται να τον καταστήσει σφραγίδα Του, σύμβολο τιμής, εξουσίας και δύναμης, κάτι σαν το βασιλικό σκήπτρο που χρησιμοποιείτο για το σφράγισμα των επιστολών και των διαταγμάτων. Ο Ζοροβάβελ, σαν σφραγίδα του Θεού, αντιπροσωπεύει τον οίκο του Δαβίδ και τη συνέχιση του μεσσιανικού γενεαλογικού δέντρου, που διακόπηκε από την εξορία. Ο Ζοροβάβελ επανέφερε τη μεσσιανική βασιλική γενιά, η οποία θα ολοκληρωθεί στη χιλιετή βασιλεία του Χριστού. Ο Ζοροβάβελ εμφανίζεται στο γενεαλογικό δέντρο του Χριστού, και από την πλευρά του Ιωσήφ (Ματθαίος 1:12) και από την πλευρά της Μαριάμ (Λουκάς 3:27).

Πρακτική εφαρμογή: Το βιβλίο του Αγγαίου τραβάει την προσοχή μας σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι. Ο Αγγαίος μας ζητάει: 1) να εξετάσουμε τις προτεραιότητές μας για να δούμε αν ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τη δική μας απόλαυση ή για την πραγματοποίηση του έργου του Θεού· 2) ν' απορρίψουμε την ηττοπάθεια που οδηγεί σε φυγή όταν αντιμετωπίζουμε εναντίωση ή αποθαρρυντικές περιστάσεις· 3) να ομολογήσουμε τις αποτυχίες μας και να επιδιώξουμε να ζήσουμε αγνή ζωή ενώπιον του Θεού· 4) να ενεργούμε με θάρρος για τον Θεό διότι έχουμε τη βεβαιότητα πως είναι μαζί μας πάντοτε κι έχει τον πλήρη έλεγχο των καταστάσεων· και 5) ν' αναπαυόμαστε ασφαλείς στα χέρια του Θεού γνωρίζοντας πως θα μας ευλογήσει άφθονα καθώς Τον υπηρετούμε πιστά.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Αγγαίου
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries