settings icon
share icon

το βιβλίο επιστολή προς Εφεσίους

Συγγραφέας: Στο Εφεσίους 1:1 έχουμε την πληροφορία πως συγγραφέας της επιστολής προς Εφεσίους είναι ο απόστολος Παύλος.

Χρονολογία: Η επιστολή προς Εφεσίους γράφτηκε, πιθανότατα, μεταξύ 60 και 63 μ.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο Παύλος είχε σκοπό του να λάβουν την επιστολή αυτή όλοι όσοι επιδιώκουν την ωριμότητα της ομοίωσής τους με τον Χριστό. Στην επιστολή αυτή περιέχεται η απαραίτητη πειθαρχία για να καταστεί κάποιος αληθινό παιδί του Θεού. Επιπρόσθετα, η μελέτη της επιστολής προς Εφεσίους βοηθάει στην ενίσχυση και θεμελίωση του πιστού ώστε να εκπληρώσει την κλήση και τον σκοπό που ο Θεός έχει γι' αυτόν. Ο σκοπός της επιστολής είναι να επιβεβαιώσει και εξοπλίσει μια ώριμη εκκλησία. Παρουσιάζει μια ισορροπημένη άποψη του σώματος του Χριστού και τη σπουδαιότητά της στη θεία οικονομία.

Εδάφια-κλειδιά: Εφεσίους 1:3: Άξιος ευλογίας είναι ο Θεός και Πατέρας τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αυτός που μας ευλόγησε με κάθε πνευματική ευλογία στα επουράνια διαμέσου του Χριστού.»

Εφεσίους 2:8-10: «Πραγματικά, με τη χάρη του σωθήκαμε δια της πίστεως. Κι αυτό δεν είναι δικό σας κατόρθωμα αλλά δώρο Θεού. Δεν σωθήκατε με τα δικά σας έργα κι έτσι κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί γι' αυτό. Είμαστε δημιούργημα του Θεού, ο οποίος δια του Ιησού Χριστού μάς έκανε καινούριους ανθρώπους, για να μπορούμε να κάνουμε καλά έργα, που τα προετοίμασε ο Θεός, για να είναι μ' αυτά γεμάτη η ζωή μας.» (ΝΜΒ)

Εφεσίους 4:4-6: «Ένα σώμα αποτελείτε όλοι κι ένα πνεύμα σάς ενώνει, όπως και μία είναι η ελπίδα σας για την οποία σας κάλεσε ο Θεός. Ένας Κύριος υπάρχει, μία πίστη, ένα βάπτισμα. Ένας Θεός και Πατέρας όλων, που κυριαρχεί σε όλους, ενεργεί μέσα απ' όλους και κατοικεί σε όλους σας.» (ΝΜΒ)

Εφεσίους 5:21: «Να υποτάσσεστε ο ένας στον άλλο με φόβο Χριστού.» (ΝΜΒ)

Εφεσίους 6:10-11: «Τέλος, πάρτε δύναμη από την ένωσή σας με τον Κύριο κι από τη μεγάλη του ισχύ. Ντυθείτε με την πανοπλία που δίνει ο Θεός, για να μπορέσετε ν' αντιμετωπίσετε τα τεχνάσματα του διαβόλου.» (ΝΜΒ)

Σύντομη σύνοψη: Το μεγαλύτερο τμήμα της επιστολής προς Εφεσίους είναι διδασκαλία. Αρκετή από αυτή σχετίζεται με τη στάση μας εν Χριστώ και η υπόλοιπη επηρεάζει την κατάστασή μας. Αρκετά συχνά, αυτοί που διδάσκουν την επιστολή παρακάμπτουν τη θεμελιώδη διδασκαλία και μεταπηδούν στο τελευταίο κεφάλαιο. Είναι το κεφάλαιο που τονίζει τον πόλεμο ή αγώνα των αγίων. Παρ' όλ' αυτά, για να ωφεληθεί κάποιος τα μέγιστα από την επιστολή, πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή της, όπου παρατίθεται η διδασκαλία του Παύλου.

Πρώτον, ως ακόλουθοι του Χριστού, πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως ποιοι λέει ο Θεός ότι είμαστε. Πρέπει, επίσης, να θεμελιωθούμε στη γνώση του τι ο Θεός έχει πραγματοποιήσει για την ανθρωπότητα. Κατόπιν, η ύπαρξή μας στην παρούσα φάση και η πορεία μας χρειάζεται άσκηση και ενδυνάμωση. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί ωσότου φτάσουμε στο σημείο που δεν κλυδωνιζόμαστε και δεν περιφερόμαστε πέρα-δώθε από κάθε άνεμο διδασκαλίας και τη δολιότητα των ανθρώπων.

Το περιεχόμενο της επιστολής του Παύλου μπορεί να χωριστεί σε τρία κύρια τμήματα. (1) Τα κεφάλαια 1-3 περιέχουν τις αρχές που αφορούν το έργο που έχει πραγματοποιήσει ο Θεός. (2) Τα κεφάλαια 4-5 περιέχουν τις αρχές που αφορούν στην παρούσα ύπαρξή μας. (3) Το κεφάλαιο 6 περιέχει τις αρχές που ισχύουν στον καθημερινό μας αγώνα.

Συνδέσεις: Ο βασικός σύνδεσμος της επιστολής προς Εφεσίους με την Παλαιά Διαθήκη εντοπίζεται στην εντυπωσιακή (για τους Ιουδαίους) εικόνα της εκκλησίας ως σώμα Χριστού (Εφεσίους 5:32). Αυτό το εκπληκτικό μυστήριο (αλήθεια που ως τότε έμενε κρυμμένη) της εκκλησίας, συνίσταται στο ότι «οι εθνικοί λαμβάνουν μέρος στην κληρονομία μαζί με τους Ιουδαίους, αποτελούν μέλη του ίδιου σώματος του Χριστού και μετέχουν στις υποσχέσεις του Θεού εν Χριστώ Ιησού» (Εφεσίους 3:6). Αυτό ήταν μυστικό, πλήρως κρυμμένο από τους αγίους της Παλαιάς Διαθήκης (Εφεσίους 3:5, 9). Οι Ισραηλίτες που ήσαν γνήσιοι πιστοί του Θεού, πάντοτε πίστευαν πως αυτοί μόνο αποτελούσαν τον εκλεκτό λαό του Θεού (Δευτερονόμιο 7:6). Η αποδοχή των εθνικών σε ισότιμη κατάσταση, στην καινούρια δομή, ήταν εξαιρετικά δύσκολη και προκάλεσε πολλές διαμάχες μεταξύ των Ιουδαίων πιστών και των εθνικών που δεχόντουσαν τη χριστιανική πίστη. Ο Παύλος, επίσης, μιλάει για το μυστήριο της Εκκλησίας ως η «νύμφη του Χριστού», μια ιδέα άγνωστη στην Παλαιά Διαθήκη.

Πρακτική εφαρμογή: Περισσότερο, ίσως, από κάθε άλλο βιβλίο της Αγίας Γραφής, η επιστολή προς Εφεσίους τονίζει τη σύνδεση της υγιούς διδασκαλίας με την ορθή πρακτική της χριστιανικής ζωής. Πάρα πολλοί άνθρωποι αγνοούν τη «θεολογία» αλλά θέλουν να συζητούν θέματα που είναι «πρακτικά». Στην επιστολή του αυτή ο Παύλος επιχειρηματολογεί πως η θεολογία είναι πρακτική. Πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε θεολογικά το ποιοι είμαστε εν Χριστώ προκειμένου να ζήσουμε πρακτικά το θέλημα του Θεού για τη ζωή μας.

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο επιστολή προς Εφεσίους
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries