settings icon
share icon

το βιβλίο του Αμώς

Συγγραφέας: Το Αμώς 1:1 αναγνωρίζει ως συγγραφέα του βιβλίου, τον προφήτη Αμώς.

Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο Αμώς, πιθανότατα γράφτηκε μεταξύ 760 και 753 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο Αμώς είναι βοσκός και κηπουρός από το ιουδαϊκό χωριό Θεκουέ, όταν ο Θεός τον καλεί. Λείπει από τη ζωή του η εκπαίδευση και το ιερατικό υπόβαθρο. Η αποστολή του Αμώς αφορούσε τον βόρειο γείτονα του, τον Ισραήλ. Τα μηνύματά του για την επερχόμενη καταστροφή κι αιχμαλωσία για το έθνος, εξαιτίας της αμαρτίας του, ήταν σε μεγάλο βαθμό μη δημοφιλή και δεν εισακούονταν, επειδή δεν είχε υπάρξει τόσο καλή περίοδος για τον Ισραήλ από τις μέρες του Σολομώντα και μετά. Η διακονία του Αμώς πραγματοποιείται ενώ ο Ιεροβοάμ ο Β' βασιλεύει στον Ισραήλ και ο Οζίας στον Ιούδα.

Εδάφια-κλειδιά: Αμώς 2:4, «Έτσι λέει ο Κύριος: Για τις τρεις παραβάσεις του Ιούδα, και για τις τέσσερις, δεν θα αποστρέψω την τιμωρία του· επειδή, καταφρόνησαν τον νόμο του Κυρίου, και δεν φύλαξαν τα προστάγματά του, και τους πλάνησαν τα μάταιά τους, πίσω από τα οποία περπάτησαν οι πατέρες τους.»

Αμώς 3:7, «Βέβαια, ο Κύριος ο Θεός δεν θα κάνει τίποτε, χωρίς να αποκαλύψει το απόκρυφό του στους δούλους του τους προφήτες.»

Αμώς 9:14, «Και θα επιστρέψω τους αιχμαλώτους του λαού μου Ισραήλ, και θα ξαναχτίσουν τις ερημωμένες πόλεις, και θα κατοικήσουν· και θα φυτέψουν αμπελώνες, και θα πιουν το κρασί τους· και θα κάνουν κήπους, και θα φάνε τον καρπό τους.»

Σύντομη σύνοψη: Ο Αμώς μπορεί να δει πως πέρα από την εξωτερική ευημερία και δύναμη του Ισραήλ, το έθνος, εσωτερικά, ήταν διεφθαρμένο μέχρι τον πυρήνα. Οι αμαρτίες για τις οποίες επιπλήττει ο Αμώς τον λαό είναι εκτενείς: περιφρόνηση του λόγου του Θεού, ειδωλολατρία, λατρείες των εθνών, απληστία, διεφθαρμένη ηγεσία και καταδυνάστευση των φτωχών. Ο Αμώς προφητεύει, στην αρχή, την επερχόμενη κρίση πάνω σε όλα τα γύρω έθνη, κατόπιν πάνω στο δικό του έθνος, τον Ιούδα, και τελειώνει με την πιο σκληρή κρίση που θα πέσει πάνω στον Ισραήλ. Τα οράματα που του δείχνει ο Θεός αποκαλύπτουν το ίδιο εμφατικό μήνυμα — η κρίση είναι κοντά. Το βιβλίο τελειώνει με την υπόσχεση του Θεού στον Αμώς για μελλοντική αποκατάσταση του υπολοίπου.

Προμηνύματα: Το βιβλίο Αμώς τελειώνει με μια ένδοξη υπόσχεση για το μέλλον.

«Και θα τους φυτέψω επάνω στη γη τους, και δεν θα αποσπαστούν πλέον από τη γη τους, την οποία έδωσα σ' αυτούς, λέει ο Κύριος ο Θεός σου.» (9:15) Η πλήρης εκπλήρωση της υπόσχεσης του Θεού στον Αβραάμ για τη γη (Γένεσις 12:7, 15:7, 17:8) θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χιλιετούς βασιλείας του Χριστού στη γη (δες Ιωήλ 2:26, 27). Η Αποκάλυψη 20 περιγράφει την χιλιετή βασιλεία του Χριστού στη γη ως μια εποχή ειρήνης και χαράς κάτω από την τέλεια διακυβέρνηση του ίδιου του Σωτήρα. Εκείνη την εποχή, ο πιστός Ισραήλ και οι εθνικοί χριστιανοί, μαζί ως Εκκλησία του Χριστού θα ζήσουν και θα βασιλεύσουν με τον Χριστό.

Πρακτική εφαρμογή: Μερικές φορές νομίζουμε ότι είμαστε απλά ένας! Είμαι απλά ένας πωλητής, ένας αγρότης ή μια νοικοκυρά. Μ' αυτήν τη λογική ο Αμώς θα έπρεπε να θεωρηθεί κι αυτός απλά ένας. Δεν ήταν προφήτης ή ιερέας ή γιος τέτοιων. Ήταν απλά ένας βοσκός, ένας μικρός επιχειρηματίας στον Ιούδα. Ποιος θα τον άκουγε; Αντί όμως να φέρει δικαιολογίες, ο Αμώς υπάκουσε κι έγινε η δυνατή φωνή του Θεού που καλούσε σε αλλαγή ζωής.

Είναι φανερό μέσα σε όλη την Αγία Γραφή πως ο Θεός έχει χρησιμοποιήσει απλούς βοσκούς, ξυλουργούς και ψαράδες. Με οτιδήποτε κι αν ασχολείσαι σ' αυτήν τη ζωή, ο Θεός μπορεί να σε χρησιμοποιήσει. Ο Αμώς δεν ήταν κάποιος σπουδαίος. Ήταν απλά ένας. Απλά, ένας υπηρέτης του Θεού. Είναι καλό να είσαι απλά ένας του Θεού.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Αμώς
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries