settings icon
share icon

το βιβλίο Επιστολή Γ' Ιωάννου

Συγγραφέας: Η επιστολή Γ' Ιωάννου δεν αναφέρει τον συγγραφέα της. Η Παράδοση από τις αρχαίες ημέρες της Εκκλησίας λέει πως ο απόστολος Ιωάννης είναι ο συγγραφέας της. Έχουν εκφραστεί διάφορες αμφισβητήσεις από κάποιους που υποστήριξαν πως είναι πιθανό να γράφτηκε η επιστολή από κάποιον άλλον μαθητή του Χριστού με το όνομα Ιωάννης, αλλά η υπάρχουσα μαρτυρία δείχνει στον απόστολο Ιωάννη.

Χρονολογία συγγραφής: Η επιστολή Γ' Ιωάννου έχει γραφτεί κατά πάσα πιθανότητα στο ίδιο χρονικό διάστημα που γράφτηκαν και οι επιστολές Α' και Β' Ιωάννου, δηλαδή μεταξύ 85 και 95 μ.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο σκοπός του Ιωάννη στη συγγραφή αυτής της τρίτης επιστολής είναι τριπλός. Πρώτον, γράφει για να συστήσει και να ενθαρρύνει τον αγαπητό του συνεργάτη Γάιο στη διακονία της φιλοξενίας του προς τους περιοδεύοντες εργάτες που κήρυτταν το ευαγγέλιο του Χριστού από τόπο σε τόπο. Δεύτερον, εμμέσως προειδοποιεί και ελέγχει τη διαγωγή κάποιου Διοτρεφή, ενός δεσποτικού ηγέτη που κατακυρίευε μια εκκλησία στην επαρχία της Ασίας και του οποίου η συμπεριφορά ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με όλα όσα ο απόστολος πίστευε και το ευαγγέλιο εξήγγειλε. Τρίτον, συστήνει το παράδειγμα του Δημητρίου, που αναφέρεται πως είχε καλή μαρτυρία από όλους.

Εδάφια-κλειδιά: Γ' Ιωάννου 4: «Μεγαλύτερη χαρά απ' αυτό δεν έχω, από το να ακούω ότι τα δικά μου παιδιά περπατούν μέσα στην αλήθεια.»

Γ' Ιωάννου 11: «Αγαπητέ, μη μιμείσαι το κακό αλλά το αγαθό. Αυτός που πράττει το αγαθό, είναι από τον Θεό· αυτός που πράττει το κακό, δεν είδε τον Θεό.»

Σύντομη σύνοψη: Ο Ιωάννης γράφει με τη συνήθη έντονη έμφαση για την αλήθεια στον πολύ αγαπητό του αδελφό, Γάιο, έναν απλό διάκονο που φαίνεται να είχε κάποια οικονομική και κοινωνική επιφάνεια στην πόλη του κοντά στην Έφεσο. Θαρρετά συστήνει τη φροντίδα και φιλοξενία που έχει δείξει σε κήρυκες που περιόδευαν κι έκαναν γνωστό το ευαγγέλιο από τόπο σε τόπο, είτε του ήταν γνωστοί είτε άγνωστοι. Ο Ιωάννης τον παρακινεί να συνεχίσει να κάνει το καλό και όχι να μιμείται το κακό, όπως είναι το παράδειγμα του Διοτρεφή. Ο άνθρωπος αυτός είχε καταλάβει την ηγεσία μιας εκκλησίας στην Ασία και όχι μόνο αρνιόταν ν' αναγνωρίσει την αποστολική εξουσία του Ιωάννη αλλά και να δεχθεί τις επιστολές του και να υποταχθεί στις οδηγίες του. Πλέον τούτων, μετέδιδε κακόβουλες συκοφαντίες εναντίον του Ιωάννη κι έδιωχνε από την εκκλησία μέλη που υποστήριζαν και φιλοξενούσαν τους περιοδεύοντες κήρυκες. Πριν κλείσει την επιστολή του, συστήνει και το παράδειγμα του Δημητρίου, για τον οποίο έχει ακούσει πολύ καλά σχόλια.

Συνδέσεις: Η ιδέα της φιλοξενίας σε ξένους βρίσκει αρκετή υποστήριξη στην Παλαιά Διαθήκη. Πράξεις φιλοξενίας στον Ισραήλ συμπεριλάμβαναν την ταπεινή και με χάρη αποδοχή ξένων στο σπίτι για φαγητό, διαμονή και προστασία (Γένεση 18:2-8, 19:1-8· Ιώβ 31:16-23, 31-32). Ακόμη, η διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης απεικονίζει τους Ισραηλίτες ως ξένους που εξαρτώνται από τη φιλοξενία του Θεού (Ψαλμός 39:12) και ο Θεός είναι Εκείνος που με χάρη ικανοποιεί τις ανάγκες τους, τους ελευθερώνει από την Αίγυπτο, τους ταΐζει και τους ντύνει στην έρημο (Έξοδος 16· Δευτερονόμιο 8:2-5).

Πρακτική εφαρμογή: Ο Ιωάννης, όπως πάντα, τονίζει τη σπουδαιότητα της πορείας στην αλήθεια του ευαγγελίου. Η φιλοξενία, η υποστήριξη και η ενθάρρυνση αγαπητών μας αδελφών στην πίστη είναι ένα βασικό στοιχείο της διδασκαλίας του Ιησού. Ο Γάιος ήταν προφανώς ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της διακονίας. Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο όποτε μπορούμε, φιλοξενώντας επισκέπτες ιεραποστόλους, κήρυκες και ξένους (εφόσον βέβαια γνωρίζουμε ότι είναι γνήσιοι πιστοί) όχι μόνο στις εκκλησίες μας αλλά και στα σπίτια μας, προσφέροντάς τους οποιαδήποτε υποστήριξη και ενθάρρυνση χρειάζονται.

Θα πρέπει όμως να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί ακολουθώντας μόνο το παράδειγμα εκείνων που τα λόγια τους και οι πράξεις τους ευθυγραμμίζονται με το ευαγγέλιο και διακρίνοντας σωστά τους ανθρώπους που σαν τον Διοτρεφή συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από ό,τι δίδαξε ο Ιησούς.

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο Επιστολή Γ' Ιωάννου
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries