settings icon
share icon

το βιβλίο Β' προς Τιμόθεον επιστολή

Συγγραφέας: Το Β' προς Τιμόθεον 1:1, αναφέρει ως συγγραφέα αυτής της επιστολής, τον απόστολο Παύλο.

Χρονολογία συγγραφής: Η Β' προς Τιμόθεον επιστολή, γράφτηκε περί το 67 μ.Χ., λίγο πριν τον θάνατο του αποστόλου Παύλου.

Σκοπός της συγγραφής: Φυλακισμένος γι' ακόμη μια φορά στη Ρώμη, ο απόστολος Παύλος αισθανόταν μόνος κι εγκαταλειμμένος. Ο Παύλος αντιλαμβανόταν ότι η ζωή του σ' αυτή τη γη πλησίαζε σύντομα στο τέλος της. Η Β' προς Τιμόθεον επιστολή είναι ουσιαστικά τα «τελευταία λόγια» του Παύλου. Ο Παύλος προσπερνάει τις δικές του δύσκολες συνθήκες και εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις εκκλησίες και ιδιαίτερα τον Τιμόθεο. Ο Παύλος ήθελε με τα τελευταία του λόγια να ενθαρρύνει τον Τιμόθεο και τους άλλους πιστούς, να εμμένουν στην πίστη (Β' Τιμόθεον 3:14) και να διακηρύττουν το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού (Β' Τιμόθεον 4:2).

Εδάφια κλειδιά: Β' Τιμόθεον 1:7, «Επειδή ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας, αλλά δύναμης και αγάπης και σωφρονισμού.»

Β' Τιμόθεον 3:16-17, «Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη· για να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό.

Β' Τιμόθεον 4:2, «κήρυξε τον λόγο· επίμενε έγκαιρα, άκαιρα· έλεγξε, επίπληξε, πρότρεψε με κάθε μακροθυμία και διδασκαλία.»

Β' Τιμόθεον 4:7-8, «Τον αγώνα τον καλό αγωνίστηκα, τον δρόμο τελείωσα, την πίστη διατήρησα· τώρα, πλέον, μου απομένει το στεφάνι της δικαιοσύνης, το οποίο ο Κύριος θα μου αποδώσει κατά την ημέρα εκείνη, ο δίκαιος κριτής· και όχι μονάχα σε μένα, αλλά και σε όλους όσους επιποθούν την επιφάνειά του.»

Σύντομη σύνοψη: Ο Παύλος ενθαρρύνει τον Τιμόθεο να παραμείνει με πάθος ενωμένος με τον Χριστό και σταθερός στην υγιή διδαχή (Β' Τιμόθεον 1:1-2, 13-14). Ο Παύλος υπενθυμίζει στον Τιμόθεο να αποφεύγει τις βέβηλες δοξασίες και πρακτικές και ν' αποφεύγει κάθε τι ανήθικο (Β' Τιμόθεον 2:14-26). Στους τελευταίους καιρούς θα υπάρχουν και έντονοι διωγμοί και αποστασία από την χριστιανική πίστη (Β' Τιμόθεον 3:1-17. Ο Παύλος κλείνει με μια έντονη έκκληση να παραμείνουν οι πιστοί σταθεροί στην πίστη τους και να τελειώσουν τον καλό αγώνα (Β' Τιμόθεον 4:1-8).

Συνδέσεις: Ήταν τόσο ανήσυχος ο Παύλος ώστε προειδοποιεί τον Τιμόθεο κι εκείνους που ποίμαινε για τους κινδύνους από τους ψευδοδιδασκάλους, ώστε τους υπενθύμισε την ιστορία των Αιγυπτίων μάγων που εναντιώθηκαν στον Μωυσή (Έξοδος 7:11, 22, 8:7, 18, 19, 9:11). Αν και τα ονόματα τους δεν αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη, η Παράδοση λέει πως αυτοί οι άνδρες υποκίνησαν την κατασκευή του χρυσού μοσχαριού και θανατώθηκαν με τους άλλους ειδωλολάτρες (Έξοδος 32). Ο Παύλος προβλέπει την ίδια κατάληξη για κείνους που αντιστέκονται στην αλήθεια του Χριστού· η ανοησία τους, τελικά, θα γίνει «ολοφάνερη σε όλους» (Β' Τιμόθεον 3:9).

Πρακτική εφαρμογή: Είναι εύκολο να λοξοδρομήσεις στη χριστιανική ζωή. Χρειάζεται να κρατάμε τα μάτια μας προσηλωμένα στο βραβείο-η ανταμοιβή μας στον Ουρανό από τον Ιησού Χριστό (Β' Τιμόθεον 4:8). Χρειάζεται ν' αγωνιζόμαστε για ν' αποφύγουμε και τις ψευδείς διδασκαλίες και τις ασεβείς πρακτικές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον είμαστε θεμελιωμένοι με τη γνώση του λόγου του Θεού και με την επιμονή μας στο ν' αρνούμαστε να δεχτούμε κάθε τι που δεν είναι σύμφωνο μ' αυτόν.

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο Β' προς Τιμόθεον επιστολή
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries