settings icon
share icon

το βιβλίο Επιστολή Α' Πέτρου

Συγγραφέας: Το εδάφιο Α' Πέτρου 1:1 μας κάνει γνωστό πως ο συγγραφέας της επιστολής αυτής είναι ο απόστολος Πέτρος.

Χρονολογία συγγραφής: Η επιστολή Α' Πέτρου γράφτηκε, πιθανόν, μεταξύ 60 και 65 μ.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Η Α' Πέτρου είναι μια επιστολή που γράφτηκε από τον Πέτρο προς τους πιστούς του Χριστού που είχαν διασκορπιστεί στον αρχαίο κόσμο και ζούσαν υπό έντονο διωγμό. Αν υπήρχε κάποιος που καταλάβαινε τον διωγμό, αυτός ήταν ο Πέτρος. Κτυπήθηκε, απειλήθηκε, τιμωρήθηκε και φυλακίστηκε επειδή κήρυττε τον λόγο του Θεού. Γνώριζε τι σημαίνει να υπομένεις χωρίς να κρατάς πικρία, χωρίς να χάνεις την ελπίδα σου, και να ζεις με μεγάλη πίστη μια νικηφόρα ζωή υπακοής. Αυτή η γνώση της ζωντανής ελπίδας στον Ιησού ήταν το μήνυμα, και το παράδειγμα του Χριστού ήταν αυτό που καθένας έπρεπε ν' ακολουθεί.

Εδάφια-κλειδιά: Α' Πέτρου 1:3, «Άξιος ευλογίας είναι ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος σύμφωνα με το πολύ του έλεος μας αναγέννησε σε μια ζωντανή ελπίδα, διαμέσου της ανάστασης του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς.»

Α' Πέτρου 2:9, «Εσείς, όμως, είστε «γένος εκλεκτό, βασίλειο ιεράτευμα, έθνος άγιο», λαός τον οποίο ο Θεός απέκτησε, για να εξαγγείλετε τις αρετές εκείνου, ο οποίος σας κάλεσε από το σκοτάδι στο θαυμαστό του φως.»

Α' Πέτρου 2:24, «ο οποίος τις αμαρτίες μας βάσταξε ο ίδιος στο σώμα του επάνω στο ξύλο, για να ζήσουμε στη δικαιοσύνη, αφού πεθάναμε ως προς τις αμαρτίες· «με την πληγή τού οποίου γιατρευτήκατε».

Α' Πέτρου 5:8-9, «Διατηρήστε καθαρή τη διάνοιά σας! Να είστε άγρυπνοι! Γιατί ο αντίδικός σας ο διάβολος σαν το βρυχώμενο λιοντάρι περιφέρεται ζητώντας ποιον θα καταφέρει να καταβροχθίσει. Αντισταθείτε του παραμένοντας σταθεροί στην πίστη, έχοντας υπόψη σας πως τα ίδια παθήματα συμβαίνουν και στους αδελφούς σας σ' όλο τον κόσμο.» (ΛΟΓΟΥ)

Σύντομη σύνοψη: Αν και ο καιρός αυτός του διωγμού ήταν απελπιστικός, ο Πέτρος φανερώνει ότι στην πραγματικότητα ήταν καιρός χαράς. Τους γράφει να λογαριάσουν ως προνόμιο το γεγονός πως πάσχουν υπέρ του Χριστού, όπως ο Χριστός έπαθε υπέρ ημών. Η επιστολή αυτή αναφέρεται σε προσωπικές εμπειρίες του Πέτρου με τον Ιησού και σε μηνύματά του από τις Πράξεις των Αποστόλων. Ο Πέτρος επιβεβαιώνει πως ο Σατανάς είναι ο μεγάλος εχθρός κάθε χριστιανού αλλά η βεβαιότητα της μελλοντικής επιστροφής του Χριστού αποτελεί το κίνητρο της ελπίδας.

Συνδέσεις: Η εξοικείωση του Πέτρου με τον Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης και τους προφήτες τον κατέστησε ικανό να ερμηνεύσει πολλές περικοπές της Παλαιάς Διαθήκης στο φως της ζωής και του έργου του Μεσσία, του Ιησού Χριστού. Στην Α' Πέτρου 1:16 αναφέρει το Λευιτικό 11:44: «να είστε άγιοι διότι εγώ είμαι άγιος»· αλλά το προλογίζει εξηγώντας ότι η αγιότητα δεν επιτυγχάνεται με την τήρηση του Νόμου αλλά με τη χάρη που ο Θεός έχει δώσει σε όλους όσους πιστεύουν στον Χριστό (εδ. 13). Παρακάτω ο Πέτρος εξηγεί την αναφορά στον «ακρογωνιαίο λίθο» του Ησαΐα 28:16 και στον Ψαλμό 118:22· ο «λίθος» αυτός είναι ο Χριστός που απορρίφθηκε από τους Ιουδαίους με την ανυπακοή τους και την απιστία τους. Επιπρόσθετες αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη περιλαμβάνουν την αναμαρτησία του Χριστού (Α' Πέτρου 2:22 / Ησαΐας 53:9) και προτροπές για άγια ζωή με τη δύναμη του Θεού που αποφέρει ευλογίες (Α' Πέτρου 3:10, 12; Ψαλμός 34:12-16, Α' Πέτρου 5:5, Παροιμίες 3:34).

Πρακτική εφαρμογή: Η βεβαιότητα της αιώνιας ζωής έχει δοθεί σε όλους τους χριστιανούς. Ένας τρόπος ταύτισης με τον Χριστό είναι η κοινωνία μας στα παθήματά Του. Αυτό σημαίνει για μας να υπομένουμε προσβολές και συκοφαντίες από αυτούς που μας δείχνουν ειρωνικά λέγοντας «να ένας καθώς πρέπει άνθρωπος» ή «να ένας αγιότερος σου». Αυτά είναι τόσο μικρά σε σύγκριση μ' αυτά που έπαθε ο Χριστός πάνω στο Σταυρό. Στάσου ορθός γι' αυτά που γνωρίζεις και πιστεύεις πως είναι αλήθεια και χαίρε όταν ο κόσμος και ο Διάβολος σκοπεύουν να σε πληγώσουν.

EnglishΕπισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο Επιστολή Α' Πέτρου
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries